Į ką reikia atkreipti dėmesį perkant fejerverkus?

Perkant fejerverkus reikia turėti omenyje, kad prie jų privalo būti pridėta lietuviška instrukcija, LRT RADIJUI sako fejerverkais prekiaujančios įmonės „Blikas“ atstovas Ovidijus Barkauskas. Anot jo, jei tokios instrukcijos nėra, tai gali būti pirmas požymis, kad pirotechnikos gaminys parduodamas nelegaliai ir todėl gali būti nesaugus.

– Lietuvoje fejerverkų galima nusipirkti ištisus metus, bet daugiausia jų nuperkama būtent prieš Naujuosius metus. Kiek kartų daugiau?

– Palyginti su visais metais, gruodį parduodama apie 80 proc. visų fejerverkų.

– Kiek žmonės išleidžia fejerverkams? Ar sumos auga?

– Manome, kad vidurkis yra apie 20 eurų. Be abejo, būna ir mažesnių sumų, kas gali sau leisti daugiau, perka didesnius arba brangesnius fejerverkus. Pripažinkime, kad bangesni fejerverkai yra įspūdingesni.

– Žmones reikia auklėti ir saugumo srityje. Ar mes čia judame į priekį?

– Pastebime, kad sužalojimų Lietuvoje pasitaiko vis mažiau ir mažiau arba jie būna lengvesnio pobūdžio, bet supratingumas turi būti. Privalome laikytis saugaus atstumo, tai pagrindinis reikalavimas. Jeigu fejerverkus perkate prekybos centruose [...], ant kiekvienos baterijos ar kito pirotechnikos gaminio yra pateikta lietuviška instrukcija, kur aiškiai nurodomas saugus atstumas.

– Ar tai yra pagrindinė priežastis, dėl ko įvyksta nelaimės?

– Be abejo. Reikia suprasti vieną dalyką – visi fejerverkai neleidžiami iš rankų, išskyrus bengališkas ugneles. Visa kita turite leisti padėję pirotechnikos gaminį ant žemės.

– Kaip elgtis, kad saugūs būtų ir kaimynai, kad pro kokį langą neįskristų fejerverkas?

– Viskas nurodoma pirotechnikos naudojimosi instrukcijoje. Vienas iš saugumo punktų – viršuje neturi būti elektros laidų, medžių, turi būti išlaikyti atstumai tarp pastatų.

Pagrindinė taisyklė – nusipirkus gaminį, prieš pradedant švęsti Naujuosius, kad jie būtų saugūs, reikia perskaityti instrukciją. Visi sertifikuoti ir saugūs pirotechnikos gaminiai privalo turėti lietuvišką instrukciją.

– Ar pardavėjai laikinuose pardavimų punktuose yra kvalifikuoti suteikti visą informaciją, kas yra saugu, kaip naudoti?

– Žiniasklaida yra viena ši viešinimo formų, kai galime apie tai pakalbėti ir žmones informuoti.

Iš viso yra keturios fejerverkų kategorijos. F1 – mažo galingumo pirotechnikos gaminiai, pavyzdžiui, bengališkos ugnelės. Jas galima įsigyti nuo 14 metų.

F2 kategorijos fejerverkų galima įsigyti Lietuvoje nuo 16 metų, o specializuotose, pavyzdžiui, ginklų parduotuvėse, jau parduoda aukštesnės, F3, kategorijos pirotechnikos gaminius, kuriuos galima įsigyti nuo 18 metų. F4 kategorija yra aukščiausia. Ją gali naudoti tik pirotechnikai.

– Ar pardavėjų galima klausti, kaip naudoti gaminius, ar tiesiog kelioms savaitėms nusamdyti žmonės ir jie patys nelabai žino, kaip tuos gaminius naudoti?

– Be abejo, instruktuojame darbuotojus, bet visą laiką sakau – nepamirškite paskaityti instrukcijų. [...] Prekybos centruose ant kiekvieno gaminio instrukciją galite rasti.

– Kaip žinoti, ar pirotechnikos gaminys saugus? Juk fejerverkų galima nusipirkti ir turguje.

– Pirma, turguose Lietuvoje yra nelegalu prekiauti fejerverkais. Antra, turbūt lengviausiai suprantamas dalykas yra tas, kad turi būti lietuviška instrukcija. Turime tikrai daug nelegalios technikos, kuri atvežama iš mūsų kaimynų, iš Pietų. Jeigu matote nelietuvišką instrukciją, tai pirmas indikatorius, kad tai gali būti nelegalus pirotechnikos gaminys.

– Kai kuriose valstybėse, pavyzdžiui, Suomijoje, pirotechnikos gaminius galima šaudyti tik Naujų metų naktį.

– Kai kurios šalys šiuos draudimus naudoja, bet visą laiką reikia atsižvelgti į kaimynus. Pas mūsų kaimynus tiek iš Šiaurės, tiek iš Pietų pirotechnikos gaminius galima naudoti ištisus metus iki 22 val., išskyrus Naujametinę naktį. Naujųjų metų naktį visiems galima šaudyti be leidimų.

– Daugiau kaip 80 proc. apklaustųjų sutiktų, kad fejerverkus per šventes leistų tik atsakingi asmenys, pavyzdžiui, miesto švenčių organizatoriai. Ką apie tai manote?

– Tai vienas iš būdų, bet noriu pabrėžti vieną dalyką – mes turime kaimynus lenkus, kurie įvežtų dar daugiau nelegalios produkcijos. Arba mes pasiimame ir sumokame valstybei pridėtinės vertės mokestį ir kitus mokesčius ir turime kažkokią naudą iš to valstybei, arba mes draudžiame ir renkamės kitą kelią.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių