Į Ispaniją vykstantiems lietuviams rekomenduoja vengti susibūrimų vietų

Ispanijoje tęsiantis neramumams dėl artėjančio Katalonijos nepriklausomybės referendumo, Lietuvos diplomatai rekomenduoja regione besilankantiems lietuviams vengti lankytis masinių susibūrimų vietose.

„Atkreipiame keliautojų dėmesį, kad spalio 1 dieną Katalonijoje planuojamas referendumas dėl autonominio regiono atsiskyrimo nuo Ispanijos, jis pagal Ispanijos Konstituciją yra neteisėtas“, – rašoma atnaujintose Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijose keliaujantiems lietuviams.

„Lietuvos Respublikos piliečiams, keliaujantiems po Katalonijos regioną referendumo rengimo laikotarpiu, patariama vengti apsilankymų vietose, kur vyksta masiniai susibūrimai“, – perspėjo diplomatai.

Katalonijoje vyksta protestai, sužinojus, kad 13 šio regiono Vyriausybės pareigūnų buvo sulaikyti likus keliolikai dienų iki spalio 1-ąją vyksiančio referendumo. Jį Madridas laiko neteisėtu.

Ispanijos policija trečiadienį pranešė konfiskavusi apie 10 mln. eurų balsalapių, kurie galėjo būti panaudoti per šį plebiscitą.

Barselonoje tūkstančiai žmonių išėjo į gatves. Įtampai vis labiau kaistant, atsiskyrimą nuo Ispanijos puoselėjančios organizacijos ragina žmones protestuoti.

Apie 41 proc. katalonų pritaria regiono nepriklausomybei, o beveik 50 proc. žmonių pasisako prieš atsiskyrimą. Tačiau daugiau nei 70 proc. katalonų nori referendumo, kad šis klausimas būtų galutinai išspręstas.

7,5 mln. gyventojų savą kalbą ir kultūrą turintis Katalonijos regionas sukuria maždaug penktadalį visos Ispanijos bendrojo vidaus produkto ir turi reikšmingų įgaliojimų tokiais klausimais kaip švietimas ir sveikatos apsauga.

Reikalavimai dėl atsiskyrimo čia reiškiami jau seniai, bet pastaraisiais metais nepriklausomybės judėjimas Katalonijoje sustiprėjo, nes dėl Ispanijos ekonominės krizės regione išaugo nedarbas ir skolos.

Katalonai skundžiasi, kad regionas negauna investicijų, kurios būtų proporcingos jo sumokamiems mokesčiams, o centrinė Vyriausybė kišasi į regiono kalbos ir švietimo politiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių