Į darbą grąžintas P.Baguškos atleistas antstolis

Vyriausiasis administracinis teismas, kurio nutartis yra galutinė ir neskundžiama, paliko galioti žemesnės instancijos teismo sprendimą, įpareigojantį grąžinti į darbą praėjusį spalį atleistą antstolį Saulių Ramanauską.

Abiejų pakopų teismai pripažino, jog atleisdamas S. Ramanauską iš antstolių, teisingumo ministras Petras Baguška netinkamai taikė bei vertino galiojančias teisės normas, reglamentuojančias antstoliams nustatyto išsilavinimo įgijimo terminus.

Įsiteisėjus 2008 m. vasario 19 d. priimtam Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimui, panaikinti du teisingumo ministro įsakymai: 2007 m. rugsėjo 28 dienos įsakymas dėl antstolio S.Ramanausko įgaliojimų pasibaigimo ir tų pačių metų spalio 2 dienos įsakymas dėl vykdomųjų bylų ir kitų dokumentų bei išieškotų piniginių lėšų ar turto perdavimo.

Šių metų rugsėjo 17 dieną antstolis S. Ramanauskas raštu kreipėsi į Teisingumo ministeriją, prašydamas priimti įsakymą dėl vykdomųjų bylų grąžinimo. Antstolis veikia Panevėžio miesto apylinkės teismo veiklos teritorijoje.

Kaip pranešė Antstolių rūmai, S.Ramanausko administracinė byla yra pirmoji baigta nagrinėti byla dėl pernai rudenį atliktos besąlygiškos 27  antstolių atleidimo procedūros. Iš jų į teismą dėl teisingumo ministro įsakymų panaikinimo kreipėsi 21  atleistas antstolis. 19 antstolių šiuo metu tęsia profesinę veiklą, nes teismas yra sustabdęs ginčijamų ministro įsakymų galiojimą, kol bus priimti galutiniai sprendimai. Aštuoni atleistieji jau yra išbraukti iš antstolių sąrašų, kadangi savo noru pasitraukė iš sistemos arba perėjo į kitą darbą antstolių kontorose.

2007 metais kilus diskusijoms dėl būtino išsilavinimo nespėjusių įgyti antstolių veiklos, Lietuvos antstolių rūmai teigia ne kartą kreipęsi į Teisingumo ministeriją, siūlydami ieškoti lanksčių šios problemos sprendimo būdų ir kiekvieno antstolio atveju neformaliai įvertinti diplomo vėlavimo priežastis bei galimybes įgyti reikiamą išsilavinimą artimiausiu metu.

Antstolių rūmai laikosi pozicijos, kad atidedant griežtesnių įstatymo reikalavimų taikymą 10-20 metų darbo stažą turintiems antstoliams arba bent jau nustatant pereinamąjį laikotarpį bei leidžiant atleistiesiems antstoliams laikinai administruoti kontoras, buvo galima išvengti vėliau užgriuvusių sprendimų vykdymo sistemos sutrikimų.

Staiga uždarius 27 antstolių kontoras, pernai spalį buvo keletui mėnesių sustabdyta 130 tūkst. vykdomųjų bylų. Dėl to nukentėjo daugelis išieškojimo proceso dalyvių, praradusių galimybę operatyviai gauti iš antstolių reikalingus dokumentus arba išieškotas lėšas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių