Į Apeliacinį teismą prezidentė siūlo dvi teisėjas iš Vilniaus apygardos teismo

Neeiliniame Teisėjų tarybos posėdyje pirmadienį bus sprendžiama dėl patarimo prezidentei skirti dvi Vilniaus apygardos teismo teisėjas Lietuvos apeliacinio teismo teisėjomis.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė dekretu kreipėsi į Teisėjų tarybą dėl teikimo Seimui pritarti Jolantos Čepukėnienės ir Reginos Pocienės skyrimui į Apeliacinio teismo teisėjas.

„Abi teisėjos nagrinėja baudžiamąsias bylas, susijusias su sunkiais nusikaltimais. Prezidentės pasirinkimą sąlygojo ir Atrankos komisijos nuomonė, ir tai, kad teisėjos nagrinėja pačias sudėtingiausias bylas, jų darbo rezultatai, jos labai gerai vertinamos pačioje teisėjų bendruomenėje. Visuma aplinkybių nulėmė prezidentės nuomonę. Labai vertinamas abiejų teisėjų profesionalumas ir patirtis“, – BNS sakė prezidentės patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė.

J.Čepukėnienė nagrinėjo bylą, kurioje už akių nuosprendis buvo paskelbtas buvusiems omonininkams, Andrejui Laktionovui, Česlavui Mlynikui ir Aleksandrui Ryžovui. Ši teisėja taip pat paskelbė nuosprendį ir kaltu dėl prekybos poveikiu pripažino buvusio Seimo vicepirmininko Kęsto Komskio visuomeninio padėjėjo pareigas anksčiau ėjusį Gediminą Miliauską. Dirbdama tuometiniame Vilniaus miesto 2-ajame apylinkės teisme, J.Čepukėnienė kalta dėl finansinių nusikaltimų pripažino dainininkę Dainą Bilevičiūtę.

R.Pocienė dažnai nagrinėjo su organizuotu nusikalstamu, sunkiais nusikaltimais žmonių gyvybei ir sveikatai susijusias bylas. Ši teisėja dabar nagrinėja prieš dešimtmetį daugiabutyje Žirmūnuose kilusio tragiško gaisro bylą, jo metu žuvo šeši gyventojai. Ji taip pat nagrinėja aukšto Rusijos žvalgybos tarnybos pareigūno Nikolajaus Filipčenkos baudžiamąją bylą, kurioje jam pareikšti įtarimai dėl šnipinėjimo.

R.Pocienė taip pat panaikino apylinkės teismo išteisinamąjį nuosprendį Socialistinio liaudies fronto lyderiui Algirdui Paleckiui ir pripažino kaltu dėl sovietų agresijos neigimo.

Atrankos komisija tarp tinkamiausių pretendentų į Lietuvos apeliacinį teismą iš šių dviejų kandidačių įvardijo tik R.Pocienę. Pagal gautų balų skaičių ji užėmė antrąją vietą. J.Čepukėnienės tarp tinkamiausių pretendentų sąraše nėra.

52 metų J.Čepukėnienė teisėja dirba daugiau nei 18 metų. Lietuvos apeliacinio teismo pirmininkas pažymi, kad atsitiktine tvarka išklausius bylų posėdžių garso įrašus, nustatyta, kad teisėja posėdžiams pirmininkauja sklandžiai, tinkamai kontroliuoja posėdžių eigą, su visais proceso dalyviais bendrauja mandagiai, taktiškai, be išankstinio nusistatymo prieš proceso dalyvius.

Nuolatinė teisėjų veiklos vertinimo komisija pažymi, kad teisėjos J.Čepukėnienės priimami nuosprendžiai ir kiti procesiniai dokumentai yra aiškūs, detalūs, argumentuoti, juose pateikiama išsami bylos aplinkybių analizė.

Vilniaus apygardos teismo pirmininko manymu, J.Čepukėnienė linkusi ramiai ir kokybiškai atlikti savo pareigas, o ne puikuotis savo statusu.

57 metų R.Pocienė teisėja dirba beveik 22 metus. Vilniaus apygardos teisme dirba nuo 1999 metų. Atsitiktine tvarka išklausius teisėjos bylų posėdžių garso įrašus, nustatyta, kad teisėja posėdžiui vadovauja laikydamasi teisės aktų reikalavimų. Teisėja su visais proceso dalyviais bendrauja mandagiai, dalykiškai, suprantamai išaiškina teises.

„Teisėjos pagarbus elgesys su proceso dalyviais skatina ir proceso dalyvius rodyti atitinkamą pagarbą teismui. Teisėjos kalbos kultūra aukšta, mintys dėstomos sklandžiai, teismo posėdžių metu vyrauja rami, darbinė atmosfera. Teisėja atidžiai išklauso posėdžių dalyvių paaiškinimų, prašymų, motyvuotai išdėsto teismo sprendimus dėl pareikštų prašymų“, – Nuolatinės teisėjų vertinimo komisijos išvadoje.

Taip pat pažymima, kad R.Pocienė pasižymi mandagumu, taktiškumu, yra nepriekaištingos reputacijos ir gerbiama kolektyve. Teisėja apibūdinama kaip kruopšti, atidi, gebanti būti dalykiška ir ryžtinga. Jos kolegos vertina R.Pocienės precizišką pasirengimą bylų nagrinėjimui.

Į Lietuvos apeliacinį teismą pretendavo 17 teisininkų – Violeta Balčytienė, Alvydas Barkauskas, J.Čepukėnienė, Audronė Gaižutienė, Visvaldas Kazakiūnas, Ernesta Montvidienė, Justas Namavičius, Virginija Pakalnytė-Tamošiūnaitė, Rūta Petkuvienė, Regina Pocienė, Ernestas Spruogis, Inga Staknienė, Margarita Stambrauskaitė, Vidas Stankevičius, Olegas Šibkovas, Aldona Tilindienė ir Jūratė Varanauskaitė.

Atrankos komisija tinkamiausiais pretendentais į Apeliacinio teismo teisėjus pripažino Kauno apygardos teisme dirbantį O.Šibkovą (97,8 balo), R.Pocienę (95,6 balo), Vilniaus miesto apylinkės teisme dirbančią I.Staknienę (93,3 balo), Vilniaus apygardos teisme dirbančius: A.Tilindienę (89,8 balo), V.Pakalnytę-Tamošiūnaitę (89,6 balo) bei V.Stankevičių (88,2 balo).

I.Staknienė, A.Tilindienė ir V.Stankevičius nagrinėja civilines bylas, tuo metu Apeliaciniame teisme atsilaisvina dvi vietos Baudžiamųjų bylų skyriuje, nagrinėjančiame baudžiamąsias bylas.

Atrankos komisija vienbalsiai pripažino, kad 23 metus teisinio darbo stažo turintis O.Šibkovas yra tinkamiausias pretendentas užimti Apeliacinio teismo teisėjo pareigas. Pretendentas iš visų kandidatų geriausiai įvertintas pagal keturis kriterijus – teisinių darbo pobūdį, teisinio darbo kokybę, žinias ir jų gilinimą, užsienio kalbų mokėjimą ir motyvaciją.

O.Šibkovas turi 23 metus teisinio darbo stažo – dirbo prokuratūroje stažuotoju, tardytoju, prokuroru, paskui 17 metų dirbo teisėju. 2014-2015 metais jis dirbo Mykolo Romerio universiteto Viešojo saugumo fakulteto Teisės katedros lektoriumi, nuo 2015 metų užsiima pedagogine veikla Vytauto Didžiojo universiteto Teisės fakultete. Jis taip pat skaito paskaitas prokurorams, policininkams, Valstybinės mokesčių inspekcijos pareigūnams ir teisėjams.

Apeliaciniame teisme baigiasi dviejų šio teismo teisėjų – 65 metų Reginos Gaudutienės ir 65 metų Rūtos Mickevičienės – įgaliojimai. Abi šios teisėjos nagrinėjo baudžiamąsias bylas.

Lietuvos apeliacinis teismas nagrinėja apeliacinius ir kitus skundus dėl neįsiteisėjusių Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio apygardos teismų sprendimų, nuosprendžių ir nutarčių civilinėse ir baudžiamosiose bylose. Šis teismas taip pat sprendžia dėl tam tikų bylų teismingumo.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
... o tų atleistųjų Čikagoje Venckienė laukia.

jonas

jonas portretas
..o kur tie atleistieji,prisidirbe,kysininkai,kuriu ten pilna....jiems dekreto nereikia...ar jie klano atstovai???toks ispudis,kad dalyte tik priima,bet neatleidzia...idomu kur jie pradingsta

Anonimas

Anonimas portretas
bus palaiminti dar keli sventieji budeliai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių