Gyventojus kankinančios smarvės lygio nėra kam išmatuoti

Utenos rajone kelių kaimų gyventojai kenčia nuo laukuose pilamų nuotekų dumblo smarvės. Tačiau valdininkai neskuba tirti, ar smarvė neviršija leistinos kvapų normos, praneša LTV „Panorama“.

Kelių Leliūnų seniūnijos kaimų gyventojai dvi savaites duso nuo ūkininko laukuose išlaistyto nuotekų dumblo smarvės.

„Smarkiai jautėsi“, – teigė kalbinta seniūnijos gyventoja.

„Jeigu žmogus naktį atsikėlęs negali kvėpuoti, dūsti“, – kalbėjo Leliūnuose gyvenantis vyras.

Dumblą vežantys „Utenos vandenų“ bendrovės darbuotojai tikina, kad per dvi dienas lauką turėjęs aparti ūkininkas to nedarė.

„Tręšimo planas jam yra atiduotas, leidimas irgi jam yra atiduotas. Mes išduodame dumblo sertifikatą, kokia dumblo kokybė. Jis sako: „Nespėju, turėsiu laiko – atvažiuosiu, apsiarsiu“, – tvirtino įmonės „Utenos vandenys“ Nuotekų ūkio viršininkas Valdas Valasevičius.

Aplinkosaugininkai žada bausti ir ūkininką, ir netoli vandens telkinių dumblą pylusią bendrovę. Tačiau kas ištirs smarvės normą – neaišku: Visuomenės sveikatos centras ir aplinkosaugininkai rodo pirštais vieni į kitus.

„Mes atliekame tik tai, kas susiję  su aplinkos apsauga. O kvapų šiai dienai aplinkosaugai nereglamentuoja joks norminis dokumentas. Ir mes su kvapais tikrai nesusiję“, – teigė Utenos rajono aplinkos apsaugos agentūros vedėjas Eimantas Puodžiukas.

Sveikatos ministerijos atstovai sako tiriantys tik stacionarius oro taršos šaltinius – dumblo valymo įrenginius arba kiaulių fermas

„Ta procedūra yra pakankamai detaliai aprašyta. Tiesiog reikia, kad Aplinkos apsaugos agentūros darbuotojai, kurie dirba konkrečioje savivaldybėje, pakeltų savo antrą kūno dalį ir atliktų tą darbą, kuris jiems priklauso. Nes mes kontroliuojame stacionarius taršos šaltinius“, – sakė sveikatos apsaugos viceministras Audrius Klišonis.

Vietos valdininkai sėdi ramūs ir laistymo metu net nesiruošia matuoti smarvės, esą tai tik pinigų švaistymas.

„Čia gi kaimas. Tokiu atveju reikia uždrausti tręšti laukus, jeigu taip jau žmonės nebepakantūs ir tręšti nebegalima laukų“, – kalbėjo Utenos visuomenės sveikatos centro direktorė Birutė Sapkauskienė.

Nacionalinė laboratorija oro mėginius tirti veža į Latviją. Lietuvoje laboratoriją žadama įrengti metų pabaigoje, tačiau matuoti kvapo stiprumo tręšiant ūkininkų laukus niekas neketina.


Šiame straipsnyje: smarvėUtena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių