Gyventojai kviečiami tvarkyti aplinką ir nustoti šiukšlinti

Po pusantros savaitės Lietuvoje vyksiančios aplinkos tvarkymo akcijos „Darom 2012“ rengėjai ragina ne tik švarinti gamtą, bet ir nustoti ją teršti.

Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje vienas iš akcijos pradininkų Vytautas Krasnickas pažymėjo, kad tvarkymosi šeštadienis yra tik simbolinė diena, o judėjimo dalyviais laikomi visi tie, kurie nešiukšlina.

„Svarbiausias dalykas - ne kiek mes čia tų šiukšlių surinksime, kiek žmonių dalyvaus, bet kelių žmonių mąstymas pasikeis šiek tiek į tą pusę, kad mes esame viena didelė bendruomenė (...) Tie yra dalyvaujantys, kurie nešiukšlina“, - kalbėjo V.Krasnickas.

Jis pasakojo, kad Estijoje startavusi švarinimosi akcija, prie kurios Lietuva pirmą kartą prisijungė 2008-aisiais, šiemet nuo kovo iki rugsėjo vyksta maždaug 100 šalių.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Pilietinės visuomenės instituto direktorius Darius Kuolys „Darom“ poveikį visuomenei lygino su Sąjūdžiu - esą ši aplinkosauginė akcija panašiai atkuria valstybės, bendruomenės, laisvės jausmą, panašiai jungia skirtingas kartas.

„Iš tikrųjų ta “Darom„ akcija, kuri išjudino labai daug žmonių, keitė ir bendrą pilietinį mūsų visuomenės žemėlapį. Tai šiuo atveju yra unikalus dalykas, kai pats jaunimas pasiūlė Lietuvai idėją, įtraukė vyresnes kartas ir šita idėja keičia Lietuvos tikrovę - su kiekvienais metais vis labiau“, - kalbėjo D.Kuolys.

„Mano karta tą laisvės jausmą ir valstybės jausmą buvo įgijusi Sąjūdžio laikais“, - pridūrė jis.

Renginio „Darom“ vadovas Karolis Sargūnas sakė, kad kartu su lietuviais savo gyvenamąją aplinką tvarkys Kroatijos, Austrijos, Latvijos, Rusijos Kaliningrado srities ir San Francisko gyventojai.

Jis taip pat aiškino, kad šiukšlės Lietuvoje bus išvežamos iš maždaug 5 tūkst. taškų.

„Kadangi projektas yra labai didelis, jis apima daug žmonių, daug istorijų, kartais nepavyksta iš karto visko išvežti, bet noriu pasakyti, kad šiukšlės nemokamai bus išvežamos iš akcijos “Darom„ paskelbtų viešų miestų erdvių (...). Visos sodų bendrijos, privačių namų bendrijos, garažų savininkai, besitvarkantys pavasarį ir sudedantys atliekas kažkur už savo teritorijų, kiemų ar tvorų - iš tų vietų “Darom„ akcijos metu šiukšlės nebus vežamos“, - pabrėžė jis.

Pasak K.Sargūno, organizatoriai dalį akcijos dalyvių galės aprūpinti pirštinėmis ir maišais, bet galinčius prašo atnešti ir savo priemonių.

Pavasarinės aplinkos švarinimo akcijos „Darom“ rengėjai šiemet viliasi talkose sulaukti iki dešimtadalio Lietuvos gyventojų. Anot organizatorių, žmonės ypač raginami burtis tvarkant ne tik mieste esančius taškus, tačiau ir už gyvenviečių ribų esančias apleistas teritorijas: vandens telkinių pakrantes, pakeles, pamiškes.

„Visus norėčiau paskatinti iš tikrųjų dalyvauti tuose taškuose, ne tik kur tau arčiau, bet galbūt su draugais išvažiuokite į gamtą. Pavažiuokite 20-30 kilometrų kažkur giliau į miškus - ten iš tikrųjų labai reikia pagalbos. Kai Kalnų parke susirenka 500 žmonių, būna kartais, gražu, aš nieko nesakau, bet labai gražu ir tuose miškuose“, - ragino V.Krasnickas.

Aptardami ankstesnių metų patirtį, akcijos organizatoriai sakė, kad didesniu aktyvumu pasižymi mažesnių miestų gyventojai.

„Galbūt dėl to, kad jie turi mažiau tos veiklos ir mažiau ignoruoja tą dalyką, arčiau gamtos yra“, - svarstė V.Krasnickas.

Akcijos organizatoriai ragino visus į talkas susirinksiančius gyventojus praleisti daugiau laiko gamtoje - ne tik tvarkytis, bet ir pramogauti.

„Pavyzdžiui, padaro pasitvarkymą ir eina į ekskursijas, išsiverda žuvienės ir visi suvalgo, pagroja su gitara - yra tokių dalykų buvę“, - pasakojo V.Krasnickas.

Penktoji aplinkos tvarkymo akcija šiemet vyks balandžio 21 dieną, šeštadienį.

„Darom 2011“ talkino daugiau kaip 150 tūkst. dalyvių, kurie per dieną surinko daugiau kaip 5 tūkst. tonų šiukšlių.


Šiame straipsnyje: Daromšiukšlėstvarkymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vanesa

Vanesa portretas
Kaip gerai kad jūs tą sugalvojot, o nuo kiek metų galima būtų pradėt???

666

666 portretas
gyventojai už šiukšles susimoka iškart isigija preke is tu pinigu i turi buti viskas tvarkoma , bet bedvasiai ubagai is miesto tarybos ir meras nusprende kad uz siuksles zmones mokes pagal kvadratura o ne pagal pajamas . Taigi pensininkas turi daugiau moketi uz siuksles nei meras nors mero pajamos didesnes 15 kart nei pensininko . Tai kuris is ju daugiau siukslina bet moka uz siukles tiek pat ?

x

x portretas
jei visus metus nebūtų vykdomas akcija "Šikam.....", tai kartą metuose nereiktų ir akcijos "Darom....."
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių