Gydytojų etikos kodekse: būti blaiviam ir neturėti intymių santykių su pacientais

  • Teksto dydis:

Gydytojai turi būti nešališki pacientų atžvilgiu, neturėti su jais intymių santykių, neimti iš ligonių dovanų, nedirbti apsvaigus, susilaikyti nuo komentarų, galinčių pakenkti gydytojo profesijos įvaizdžiui ar kolegų reputacijai, teigiama naujajame Lietuvos gydytojų profesinės etikos kodekse.

Gydytojai turi būti nešališki pacientų atžvilgiu, neturėti su jais intymių santykių, neimti iš ligonių dovanų, nedirbti apsvaigus, susilaikyti nuo komentarų, galinčių pakenkti gydytojo profesijos įvaizdžiui ar kolegų reputacijai, teigiama naujajame Lietuvos gydytojų profesinės etikos kodekse.

Jį pirmadienį Vilniuje pasirašė sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė ir Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas.

„Iš tiesų pasikeitė gydytojų ir pacientų tarpusavio santykiai. Mes pamatėme, kad iškyla daug konfliktinių situacijų ne dėl to, kad kažkas blogai ar gerai elgiasi, bet dėl to, kad tiesiog tapo neaišku, kaip vienoje ar kitoje situacijoje reikėtų elgtis – tiek gydytojui, tiek pacientui“, – sakė L.Labanauskas.

Kodekse numatyta, kad gydytojas „savo profesinėje veikloje yra nepriklausomas ir vengia bendradarbiavimo su komerciniais rėmėjais ar kitais subjektais, jeigu toks bendradarbiavimas ribotų gydytojo sprendimų nešališkumą ar keltų interesų konfliktą“.

Jis turi vadovautis sąžiningumo principu, nepriimti jokių tiesioginių ar netiesioginių dovanų.

„Siekdamas išlaikyti profesinius tarpusavio santykius, gydytojas vengia šališkumo ir intymaus ar seksualinio pobūdžio santykių su pacientais“, – rašoma dokumente.

Jame taip pat teigiama, kad gydytojas negali dirbti būdamas neblaivus, apsvaigęs nuo narkotinių ar toksinių medžiagų, taip pat jei dirbti visavertiškai neleidžia sveikatos būklė.

Siekdamas išlaikyti profesinį objektyvumą, jis privalo vengti diagnozuoti ligas, skirti gydymą ar išrašyti vaistus sau ar savo šeimos nariams bei artimiesiems, išskyrus skubius atvejus.

Be paciento sutikimo gydytojas procedūras gali atlikti tik būtinosios medicinos pagalbos teikimo atvejais, kai pacientas negali savo valios išreikšti pats.

Anot kodekso, gydytojas užjaučia pacientą ir dėmesingai išklauso paciento skundus.

„Gydytojas apie nepalankią prognozę pacientą informuoja taktiškai ir atsargiai. Tokios informacijos gydytojas gali nesuteikti, tik jei tokia informacija pakenktų paciento sveikatai ar sukeltų pavojų jo gyvybei arba kai pacientas atsisako šios informacijos“, – tvirtinama naujajame Etikos kodekse.

Tuo pačiu numatyta mediko teisė atsisakyti gydyti pacientą, jei tai prieštarauja jo profesinės etikos principams, jei pacientas nevykdo savo pareigų, tuo sukeldamas grėsmę savo ir kitų pacientų sveikatai ir gyvybei, arba trukdo jiems gauti kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas.

Skiltyje, skirtoje santykiams su kolegomis, nustatyta, kad gydytojas susilaiko nuo komentarų, galinčių pakenkti gydytojo profesijos įvaizdžiui ar kolegų reputacijai, kai girdi pacientai, personalas ar visuomenė.

„Gydytojas viešai vertinti ar komentuoti kolegų darbą gali tik susipažinęs su medicinos praktikos dokumentais arba jeigu jam suteikti įgaliojimai vertinti konkretų klinikinį atvejį“, – rašoma kodekse.

Jame taip pat numatyta, kad vykdydamas savo profesines pareigas, lemiančias didesnę atsakomybę ir profesinę riziką, gydytojas turi teisę į teisingą profesinio darbo apmokėjimą, saugias darbo sąlygas ir valstybės garantiją nuolat tobulinti profesinę kvalifikaciją.

Naujasis kodeksas pakeis nuo 2004 metų galiojusį Lietuvos gydytojų sąjungos narių etikos kodeksą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pfff to ???

pfff to ??? portretas
Yra tas, kad ir toliau be kyšio nedirbs, nes be kyšio, profesinio darbo apmokėjimas yra neteisingas.

???

??? portretas
Kas yra "turi teisę į teisingą profesinio darbo apmokėjimą"? 3000, 5000, 10000 euru per menesi? Ar visdelto tas "teisingas" yra 500?

pfff

pfff portretas
Tuščias ramsas
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių