Gulbės ant ledo ne visada laukia žmonių pagalbos

Šiomis dienomis, kaip ir kasmet, užšąlant vandens telkiniams, Aplinkos ministerija sulaukė pranešimų apie neišskridusius paukščius. Žmonės, sunerimę jų likimu, skambina ir prašo kuo skubiau gelbėti paukščius.

„Toks žmonių rūpestis yra labai svarbus, – sakė Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vedėjas Selemonas Paltanavičius. - Tačiau reikia žinoti, kad ant ledo nutūpę sveiki paukščiai nelaukia žmonių pagalbos. Pirmosios dienos, kai užšąla ežerai ar tvenkiniai, paukščiams dar neatrodo pavojingos – jie sotūs, šaltis nebaisus, todėl antys ir ypač gulbės gali bent porą dienų tūpinėti ant ledo, plaukioti mažutėse properšose. Kai išalks ir patirs, jog ledas netirpsta, jie pakils kelionėn ir ieškos  žiemaviečių.“

Iki pastarųjų dienų ežeruose laikėsi daug vandens paukščių  - gulbių nebylių, didžiųjų dančiasnapių, didžiųjų ančių, laukių. Dabar šie paukščiai skuba į neužšalusius vandenis didesnėse upėse, miestuose, o gausiausios sankaupos susitelks  tradicinėje vietoje – Nemune prie elektrinės užtvankos.

Pastebėjus ant ledo stiprius ir sveikus paukščius, tikrai nereikia skambinti gelbėtojams. Kas kita – sužeisti, paliegę, skristi negalintys paukščiai, kurie pasilieka ant ledo ir tuomet, kai sveikieji išskrenda. Jie negali susirasti maisto, alksta ir šąla. Tokiais paukščiais rūpinasi Gyvūnų globėjų asociacijos specialistai.

Aplinkos ministerija su šia asociacija sudarė gyvūnų globos priemonių įgyvendinimo  sutartį. Todėl ant ledo ar kurioje nors kitoje vietoje pastebėjus sužeistus ar sergančius, negalinčius išskristi paukščius, reikia pranešti tel. 8 686 44828. Jiems bus nedelsiant suteikta reikalinga pagalba.


Šiame straipsnyje: gulbėgulbės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių