G.Petriko advokatas: reikia drąsos jo nenuteisti

Buvusio EBSW koncerno prezidento Gintaro Petriko advokatas Vytautas Sviderskis ketvirtadienį Vilniaus apygardos teismą bandė įtikinti, kad „reikia drąsos nenuteisti" jo ginamojo.

Kaltinamas milijonų iššvaistymu

G.Petrikas kaltinamas, kad būdamas Lietuvos valstybinio komercinio banko tarybos pirmininku, organizavo 16,2 mln. litų iššvaistymą.

Anot V.Sviderskio, pirmieji nuosprendžiai, kai teismai pripažino G.Petriką kaltu "už akių", jam nedalyvaujant, priimti atsižvelgus tik į liudytojų, kurie esą galėjo suversti G.Petrikui visą kaltę gindamiesi, parodymus.

„Kai kas dėl to susimažino kaltės ir atsakomybės laipsnį, kai kam pavyko visai „atsibalinti", - kalbėjo advokatas.

Jis tikino, kad lėšų iššvaistymą organizavo ne G.Petrikas, o kiti asmenys. V.Sviderskis minėjo buvusį koncerno EBSW prezidento pavaduotoją Algį Pašukevičių, kuris buvo išteisintas.

Liudytojų kalbos - nepakankami įrodymai?

Anot advokato, šiais prieš dešimt metų ir vėliau priimtais nuosprendžiais kaltintojai remiasi ir dabar, tačiau esą liudytojų kalbos - nepakankami įrodymai G.Petriką pripažinti kaltu. V.Sviderskis pavadino tai necivilizuotu ginklu bei pasityčiojimu iš teisingumo.

"Nebuvo atlikti procesiniai veiksmai, nebuvo įrodymų, pagrindžiančių jo nusikalstamą veiką. Remtasi teismų prielaidomis, kad nuteistieji bendrininkavo su ieškomu G.Petriku", - sakė gynėjas.

Anot jo, nuosprendžiai, kuriais G.Petrikas "už akių" pripažintas kaltu, tik nepaskirta bausmė, tapo vienais svarbiausių dokumentų, kurias grįstos Seimo laikinosios komisijos išvados.

„Atsitiko kaip su tuo paltu, kai pirmą sagą kreivai užsegi, visos segasi kreivai - nebeįmanoma jų užsiūti. Dėl to sakau, kad reikia drąsos jo nenuteisti", - teigė gynėjas.

Liepos pabaigoje dėl turto iššvaistymo G.Petriką jau nuteisė Kauno apygardos teismas. Buvusiam EBSW koncerno prezidentui teismas skyrė 7 metų laisvės atėmimo bausmę, jis buvo suimtas teismo salėje.

Bausmė sušvelninta dėl amnestijos

Tačiau bausmė buvo ne daugiau kaip metais sušvelninta dėl amnestijos, be to, į bausmės laiką įsiskaičiuotas suėmimo laikas Jungtinėse Amerikos Valstijose nuo 2004 metų gegužės 3-iosios iki 2007 metų rugsėjo 21-osios ir Lietuvoje nuo 1995 metų spalio 17-osios iki spalio 20-osios, tad G.Petrikas pagal nuosprendį turėtų būti įkalintas apie 2 metus ir 8 mėnesius.

Šį nuosprendį apskundė ir G.Petrikas (apeliacinius skundus parašė jis pats ir advokatas Gintaras Černiauskas), ir Kauno apygardos prokuratūra. Pastaroji prašo, kad teismas konfiskuotų nuteistojo turtą, kurio dar gali būti likę užsienio šalyse - Latvijoje ir Danijoje.

Buvęs EBSW koncerno prezidentas kaltintas 24 mln. litų bendrovei Investicinė Kauno holdingo kompanija indėlininkų patikėto svetimo turto iššvaistymu.

JAV vertėsi akinių nuo saulės prekyba

G.Petrikas JAV buvo sulaikytas Lietuvos prašymu 2004-ųjų pavasarį.

Kurį laiką lietuvis bylinėjosi dėl ekstradicijos, rašė skundus, tačiau vėliau pranešė sutinkąs būti išduotas. 2007-ųjų rugsėjo 20 dieną G.Petrikas pargabentas į Lietuvą.

G.Petrikas iš Lietuvos pabėgo 1997 metais. Amerikoje jis gyveno svetima pavarde, vertėsi akinių nuo saulės prekyba.


Šiame straipsnyje: PetrikasEBSW

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių