Geros valios fondas svarsto įsigyti keturis pastatus Lietuvoje

Valstybės kompensacija už žydų religinių bendruomenių turtą disponuojantis Geros valios fondas svarsto įsigyti keturis pastatus Lietuvoje, jie gali kainuoti daugiau nei 2 mln. eurų.

Pasak fondo valdybos ir Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkės Fainos Kukliansky, Geros valios fondas ketina įsigyti tris pastatus Vilniuje, Klaipėdoje ir Šiauliuose, kur šiuo metu yra įsikūrusios žydų bendruomenės. Taip pat planuojama įsigyti vienintelę Panevėžyje esančią sinagogą, kur dirbtų šios regioninės bendruomenės nariai.

„Mes labai norėtume, kad Geros valios fondas įgytų tuos pastatus. Mums atrodo, kad tai yra labai gera investicija“, - BNS sakė F.Kukliansky.

Pasak jos, fondas dėl pastatų įsigijimo galėtų apsispręsti per artimiausią pusmetį.

F.Kukliansky teigė, kad šiuo metu nei nacionalinė, nei regioninės žydų bendruomenės neturi savo pastatų.

Valstybei priklausančias patalpas Vilniuje, Klaipėdoje ir Šiauliuose jos valdo pagal panaudos sutartis.

„Kaip jūs žinote, panaudos sutartimi valdomos patalpos neįskaičiuoja pagerinimo kaštų ir dėl to mes kartais susiduriame su labai didelėmis problemomis. Kad ir Vilniuje, Pylimo gatvėje 4: mums būtina remontuoti stogą, bet aš apie tai turiu kalbėtis su kitais, kadangi tai didelės investicijos, o pastatas priklauso ne mums“, - kalbėjo F.Kukliansky.

„Įstatymas leidžia, kad valstybė vietoje kompensacijos mums minusuotų pastatų vertę ir tokiu būdu tie pastatai taptų Geros valios fondo nuosavybe“, - pridūrė ji.

Valstybės kompensaciją už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą Geros valios fondas valdo nuo 2013 metų. Pagal 2011 metais priimtą įstatymą, Lietuva iki 2023 metų įsipareigojo išmokėti per 37 mln. eurų kompensacijų už totalitarinių režimų nusavintą turtą.

Minėtas įstatymas numato, kad už prarastą Lietuvos žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą gali būti kompensuojama ne tik pinigais, bet ir valstybei priklausančiais pastatais. Jų vertė būtų apskaičiuojama masinio vertinimo duomenimis.

Geros valios fondo vadovė Indrė Rutkauskaitė BNS sakė, kad tokiu būdu keturi pastatai fondui šiuo metu „kainuotų“ apie 2,3 mln. eurų.

F.Kukliansky sakė, kad Geros valios fondas ketvirtadienį jau svarstė klausimą dėl patalpų įsigijimo, tačiau jis buvo atidėtas.

Jos teigimu, pastatų nusipirkimas iš valstybės pagal masinio vertinimo būdu nustatytą kainą būtų labai geras sandoris.

„Įsigytumėm nekilnojamojo turto, kuris liktų fondo žinioje visam laikui“, - teigė žydų bendruomenės vadovė.

Žydų darželio direktorė - F.Kukliansky dukra

Geros valios fondas ketvirtadienį taip pat atidėjo klausimą dėl lėšų skyrimo Vilniuje besikuriančiam vaikų darželiui „Šalom“. Šiam darželiui vadovauja F.Kukliansky dukra Ruth Reches (Ruta Reches).

„Galbūt mes paskubėjome su to darželio steigimu“, - sakė F.Kukliansky.

Pasak jos, šalia Šolomo Aleichemo gimnazijos besikursiantis darželis gali būti ir pačios mokyklos dalis.: „Darželis mums tikrai yra reikalingas. Jeigu tai būtų 60 - 80 vietų darželis, jis būtų pilnai užpildytas ir tai galbūt nepatenkintų viso poreikio“.

Žydų bendruomenės pirmininkė teigė Geros valios fondo valdybos nariams deklaravusi, kad darželio „Šalom“ direktorė yra jos dukra.

Ji žadėjo nusišalinti nuo fondo sprendimų priėmimo, susijusio su šia įstaiga.

„Pas mus yra sutarimas, kad asmuo, kuris gali būti suinteresuotas, nebalsuoja“, - kalbėjo F.Kukliansky.

Kasmet Geros valios fondas įvairiems projektams paskirsto po maždaug 1,8 - 1,9 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo

Jo portretas
Kuriama zydu valstybe valstybeje nes jie auksciau uz gojus

o

o portretas
kodel nesirupinat savais zmonemis kai nera is ko moket pasalpas pensijas ir kt seime priimtus ir buv valdzios nepatvirtintas ismokas nukentejusiems nuo sovietinio genocido kuris sekmingai tesiasi iki siol ?

NA NA

NA   NA portretas
vėl nachalavai prie lovio lenda ,savo kapų ir pastatų niekaip nesugeba remontuotis ,Kauno centre, apleisti žydų pastatai ,laukia kol Matijošaitis savo milijonais žydus apdovanos ,,,,sėkmės ,nepatikimi ,,,
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių