Gerai besimokančio studento sąvoka ir toliau lieka neaiški

  • Teksto dydis:

Gerai besimokančio studento sąvoka ir toliau lieka neapibrėžta – Seimas ketvirtadienį pritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės veto anksčiau priimtoms Mokslo ir studijų įstatymo pataisoms, kurios aukštosioms mokykloms būtų leidusios pačioms nusistatyti gerai besimokančio studento kriterijus.

Už tai, kad anksčiau priimtas įstatymas būtų nepriimtas, ketvirtadienį balsavo 86, susilaikė penki parlamentarai. Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas (ŠMKK) siūlė pritarti prezidentės dekrete išdėstytiems argumentams, kad anksčiau priimtos pataisos neatitinka konstitucinės doktrinos.

Pasak komiteto pirmininko Raimundo Paliuko, kitą savaitę komitetas svarstys, ką įrašyti į įstatymą kaip gerai besimokančio studento apibrėžimą. Siūloma pagal atitinkamas studijų kryptis nustatyti tris lygmenis – puikų, tipinį ir slenkstinį, o kaip gerai besimokantį studentą vertinti tą, kuris pasiekė aukštesnį kaip slenkstinį lygį ir neturi akademinių skolų.

„Pritarėme prezidentės veto, o kitą trečiadienį svarstysime, kaip tuos tris lygmenis, kuriuos siūlo rektorių konferencija, kartu su Švietimo ir mokslo ministerijos specialistais, susieti su dabartine dešimtbale vertinimo skalse. Tada, jei komitetas pritars, kitą ketvirtadienį teiksime Seimui“, – BNS sakė ŠMKK vadovas R.Paliukas.

Pasak komiteto pirmininko, skirtingoms mokslų kryptims kriterijai galėtų skirtis, bet būtų aišku, kad toje kryptyje – trys įvertinimai, ir aukštesnį nei slenkstinį lygį pasiekęs studentas be skolų yra laikomas gerai besimokančiu.

Prezidentūra grąžino Mokslo ir studijų įstatymo atitinkamas nuostatas argumentuodama galima prieštara Konstitucijai. Seimas buvo nustatęs, kad dėl gerai besimokančio studento kriterijų spręstų pačios aukštosios mokyklos, tuo tarpu Prezidentūra pabrėžia, kad kriterijus turi nustatyti įstatymas.

Parlamentas gruodžio pabaigoje atmetė Švietimo ir mokslo ministerijos siūlymą septynių balų ribą nustatyti kaip gerai besimokančio studento kriterijų. Kartu parlamentas patvirtino, kad gerai besimokančio statusą studentas turėtų, jei jo vidurkis būtų įvertintas „gerai“ pagal aukštųjų mokyklų statutuose, atsižvelgiant į studijų sričių ir krypčių grupių specifiką, nustatytą studijų rezultatų vertinimo sistemą.

Seimas pataisas priėmė, kad būtų atnaujinta po Konstitucinio Teismo 2014 metų nutarimo sustojusi studentų rotacija – rotacijos mechanizmas buvo pripažintas prieštaraujančiu Konstitucijai.

2014 metais KT paskelbė, kad įstatyme nustatyta studentų rotacijos tvarka prieštarauja Konstitucijai, nes sudaroma galimybė valstybės finansuojamą vietą išlaikyti ir studentams, kurių mokymosi lygis neatitinka visuotinai pripažįstamo žodžio „geras“ reikšmės. KT sukritikuotame Mokslo ir studijų įstatyme buvo numatyta, kad valstybės finansavimą gavęs studentas jį gali prarasti tik tuo atveju, jei po metų jo vidurkis yra daugiau kaip dviem balais mažesnis negu to paties kurso studentų vidurkis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gerai besimokantis

Gerai besimokantis portretas
yra (turi būti) tas, kuris neturi skolų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių