Generolo S. Žukausko gimtinė įtraukta į kultūros vertybių sąrašą

  • Teksto dydis:

Kultūros paveldo departamentas (KPD) pirmojo Lietuvos kariuomenės vado, generolo Silvestro Žukausko gimtinės atmintiną vietą Pakruojo rajone įtraukė į kultūros vertybių sąrašą.

Generolo gimtinės atmintinai vietais Lygumų seniūnijoje, Dovainiškio kaime teisinė apsauga suteikta dėl istorinių ir memorialinių vertingųjų savybių, pranešė KPD.

„Lietuvos kariuomenė – lemiamas mūsų valstybingumo ir teritorinio vientisumo atkūrimo veiksnys. Pagerbdami pirmojo Lietuvos kariuomenės vado, vieno iš Lietuvos kariuomenės organizatorių S.Žukausko atminimą, įamžiname atliktų jo žygdarbių istorinę prasmę“, – pranešime cituojama KPD direktorė Diana Varnaitė.

Silvestras Žukauskas (1860–1937) – Lietuvos valstybės ir karinis veikėjas, generolas. Baigė Marijampolės gimnazijos 6 klases, 1883–1884 m. mokėsi Vilniaus karo mokykloje. Nors iš pradžių jis savanoriu įstojo į Rusijos kariuomenę, tačiau demobilizavus Rusijos imperijos armiją, 1918 metais per Kijevą grįžo į Lietuvą. Buvo vienas iš Lietuvos kariuomenės organizatorių.

Tų pačių metų gruodžio 10 dieną paskirtas Krašto apsaugos ministru, tačiau dėl ligos netrukus atleistas iš pareigų. Gydėsi Gardine. Paskirtas Generalinio štabo viršininku 1919 metų balandį, nedelsdamas ėmėsi telkti kariuomenę kovai su bolševikais. Tų pačių metų gegužę tapo Vyriausiuoju kariuomenės vadu.

Jam vadovaujant, buvo suplanuota ir sėkmingai įvykdyta Kurklių-Panevėžio operacija, kurios metu išvaduoti Ukmergė ir Panevėžys. Pasižymėjusiems kariams apdovanoti jis įsteigė ordiną „Už Tėvynę“, kuris prezidento Antano Smetonos įsaku pavadintas Vyčio Kryžiumi, o vėliau tapo Vyčio Kryžiaus ordinu.

Pelnęs daugybę apdovanojimų, S.Žukauskas mirė 1937 metų lapkričio 26 dieną Davalgonių dvare, palaidotas Kauno miesto kapinėse. Kapinės sovietmečiu likviduotos, ir generolo palaidojimo vieta iki šiol nežinoma. Praėjus metams nuo jo mirties, Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje pastatytas skulptoriaus Bernardo Bučo sukurtas paminklas – ant Lietuvos lauko akmenų pjedestalo iš šovinių tūtelių nulietas biustas. Sovietmečiu biustas nugriautas, atstatytas 1990 metų vasario 16 dieną.

1995 metų lapkritį atidengtas paminklas Silvestro Žukausko gimtinės vietai atminti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių