Generalinio prokuroro atleidimo klausimas Seime - ketvirtadienį

Valdantieji patvirtino, kad ketvirtadienį Seimo neeilinėje sesijoje bus sprendžiamas Algimanto Valantino atleidimo iš generalinio prokuroro pareigų klausimas.

Didžiausios Seime Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma antradienį portalui teigė baigiąs surinkti reikiamą parlamentarų parašų skaičių, kad jau po poros dienų A.Valantino atleidimo klausimas būtų įtrauktas į neeilinės sesijos darbotvarkę. „Galime drąsiai fiksuoti, kad šis klausimas turėtų būti įtrauktas į darbotvarkę“, - tikino J.Razma.

Jis sakė jau turįs 36 Seimo narių parašus. „Trūksta 11-os parašų, tačiau juos tikrai surinksime iki ketvirtadienio ryto, dar iki plenarinio posėdžio pradžios“, - teigė TS-LKD frakcijos seniūnas.

Neeilinė sesija šaukiama 47 Seimo narių reikalavimu. Tik sesijos iniciatoriai turi teisę formuoti jos darbotvarkę.

Apie neeilinės vienos dienos sesijos surengimą vasario 11-ąją buvo paskelbta dar praėjusios savaitės viduryje, kai generalinis prokuroras dar nebuvo paskelbęs apie savo atsistatydinimą. Po to, kai praėjusį penktadienį A.Valantinas atnešė Prezidentei Daliai Grybauskaitei atsistatydinimo pareiškimą ir valstybės vadovė nedelsdama pasirašė dekretą dėl šio klausimo teikimo Seimui, J.Razma ėmė vėl rinkti 47 parlamentarų parašus, kad jau suformuota sesijos darbotvarkė būtų papildyta generalinio prokuroro atleidimo iš pareigų klausimu.

TS-LKD frakcijos vadovas tikisi, kad dėl A.Valantino Seimas apsispręs per vieną dieną – ketvirtadienį. Tačiau J.Razma pripažino, kad egzistuoja procedūrinės galimybės Seimo galutinį balsavimą dėl generalinio prokuroro atleidimo perkelti į kovo 10-ąją prasidedančią eilinę pavasario sesiją. „Tokiomis galimybėmis gali pasinaudoti bet kuri frakcija, ypač jeigu nuspręstų po A.Valantino kalbos iš Seimo tribūnos kiek detaliau apmąstyti tai, ką jis pasakys“, - sakė politikas. „Tačiau tikiuosi, kad bus atsižvelgta į generalinio prokuroro norą pasitraukti jau dabar, neatidėlioti šio klausimo iki pavasario“, - pridūrė jis.

Generalinis prokuroras viešai nepaskelbė savo motyvų, kodėl traukiasi iš užimamų pareigų, pažadėdamas tai padaryti Seimo neeilinės sesijos posėdyje, jeigu jame bus svarstomas jo atsistatydinimo klausimas.

Generalinį prokurorą Seimo pritarimu skiria ir atleidžia prezidentas. J.Razma neabejoja, kad D.Grybauskaitė ras teisinę išeitį, kam pavesti laikinai eiti Generalinės prokuratūros vadovo pareigas, jeigu jau šį ketvirtadienį Seimas pritars A.Valantino atsistatydinimui.

Nuolatinis generalinis prokuroras galės būti paskirtas ne anksčiau kaip kovą, kai Seimas jau dirbs eilinėje sesijoje. Prezidentė yra užsiminusi, kad nenorėtų nei A.Valantinui, nei abiems jo esantiems pavaduotojams pavesti laikinai eiti generalinio prokuroro pareigas iki bus paskirtas nuolatinis.


Šiame straipsnyje: Valantinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių