Gegužės orai: tiksliai kalbėti ankstoka, bet kai ką numatyti galima

Apie tikslesnius orus kalbėti ankstoka, bet kol kas numatoma, kad gegužės vidutinė temperatūra bus artima normai ir gegužė turėtų būti tokia, prie kokios esame įpratę, LRT RADIJUI sako sinoptikė Vida Ralienė. Beje, priduria ji, nors artimiausiomis dienomis trumpai palis, bet savaitgalio orai leis pasidžiaugti šiluma.

– Kaip sinoptikai apibūdintų balandį?

– Šis mėnuo šiltesnis, nei įprasta balandį – vidutinė mėnesio temperatūra kol kas 2–4 laipsniais aukštesnė už standartinę klimato normą. Tačiau ir lietaus buvo daugiau, nei paprasta būna balandį.

Šį balandį buvo dvi didelės šilumos bangos: 8–9 d. temperatūra staiga šoktelėjo per 20 laipsnių, šiek tiek ilgėlesnė banga buvo mėnesio viduryje, šilo iki 20–25 laipsnių. Tai nėra būdinga balandžio mėnesiui. Tikėtina, kad šį sekmadienį ir pirmadienį sulauksime dar ir trečios šilumos bangos – temperatūra turėtų viršyti 20 laipsnių.

– Bet pajūrio gyventojai tokių šiltų orų nesulaukė?

– Taip, pajūryje gana vėsu, nes jūra per žiemą atvėso ir dabar vėsą atiduoda pakrantei. Kadangi vyrauja vakarų vėjai, iš tiesų pajūryje daug vėsiau nei rytinėje šalies dalyje, Vilniuje. Netgi vidutiniai daugiamečiai duomenys rodo, kad paprastai didžiojoje šalies dalyje paros vidutinė temperatūra tampa aukštesnė nei 10 laipsnių jau nuo balandžio 27 d., o Klaipėdoje – tik gegužės pradžioje. Taigi mūsų pajūriui nebūdinga pavasarinė ankstyva šiluma.

– Kokių orų tikėtis šiomis dienomis?

– Ketvirtadienį į mūsų šalį iš vakarų plūsta gana drungnas oras ir temperatūra tekils iki 8–13 laipsnių. 13 laipsnių, žinoma, bus ne prie jūros, o labiau į rytus. Be to, virš Baltijos besikaupiantys debesys turėtų pajudėti ir didžiojoje šalies dalyje trumpiau ar ilgiau palis.

Panašūs orai išliks ir penktadienį. Vyraus vakarų vėjai, gal šiek tiek silpnesni, bet drungni. Nakties temperatūra 3–8 ar 2–7 laipsniai, o dieną laipsniu kitu šilčiau – 9–14 laipsniai.

Malonesnių pasikeitimų sulauksime šeštadienį. Tiesa, naktis bus giedra, rami ir kai kur su šalnomis, temperatūra bus 0–5 laipsniai, bet pažemę visgi gali nubalinti šalnos. Dieną sušils iki 12–17 laipsnių, bet didelė tikimybė, kad popietinėmis valandomis vėl garbanosis kamuoliniai lietaus debesys ir trumpai palis. Tai nebus įkyrus lietus nuo ryto iki vakaro, bet sušlapti bus galima.

Stipresnis šilumos antplūdis numatomas sekmadienį – didžiojoje šalies dalyje dieną temperatūra pakils iki 20 laipsnių. Lietūs, jei ir pasitaikys, bus trumpi ir labai retai kur.

Pirmadienį turėtų būti dar šilčiau – visoje Lietuvoje šils iki 20–25 laipsnių, bet kai kur sulauksime lietaus su perkūnija.

Į vėsesnę pusę orai keisis antradienį. Per mūsų šalį keliaus žemo atmosferos slėgio sūkurys ir besisukdamas išstums šilumą, todėl šiltesnio oro galima bus tikėtis tik rytiniame šalies pakraštyje, o kitur įsivyraus vakarų vėjai ir temperatūra jau bus apie 15 laipsnių.

Panašu, kad antroje savaitės pusėje orai nebus labai pastovūs. Kadangi „diriguos“ Atlanto srautas iš vakarų, didelės šilumos dienomis jau nebebus, bet ir naktimis, tikėtina, šalnų nesulauksime.

– Ar apie gegužės vidurį jau galime kalbėti?

– Apie tikslesnius orus kalbėti ankstoka, bet, preliminariais duomenimis, gegužės mėnesio vidutinė temperatūra numatoma artima standartinei klimato normai, t. y. apie 12,5 laipsnio. Tad kol kas atrodo, kad iš gegužės nieko anomalaus nereikia tikėtis – ji turėtų būti tokia, prie kokios esame įpratę.


Šiame straipsnyje: gegužėpavasarisorai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių