Gedulo ir vilties diena minima ir Tremtinių namuose

Sekmadienį minėsime Gedulo ir vilties dieną. 1941 m. birželio 14-ąją Sovietų Sąjunga pradėjo masinius gyventojų trėmimus į Sibirą. Renginiai, skirti šiai dienai paminėti, prasidėjo jau penktadienį.

Tremtinių namuose apsilankiusiai Prezidentei Daliai Grybauskaitei įteiktas aukščiausias politinių kalinių ir tremtinių bendrijos apdovanojimas „Vilties žvaigždė“ už nuopelnus stiprinant Lietuvos valstybę.

Tremtinių namuose gyvenanti Elena Vaitkienė išsaugojo nuotraukas, kuriose užfiksuotos akimirkos jai kalint lageryje. Neturėjo žmonės tada nei vardų, nei pavardžių, prisimena ji, pagal numerius šaukdavo.

„Septynis metus išbuvau lageryje Komijos autonominėje respublikoje. Buvau ten 7 metus. Dirbom visus darbus. Kokių tik darbų ten nebuvo. Labai sunkiai dirbom“, – prisimena Tremtinių namų gyventoja.

Apie 80 panašaus kaip ponios Elenos likimo žmonių gyvena Vilniuje, Tremtinių namuose. Trys iš jų – jau šimto metų sulaukę senoliai. Tokie vieninteliai Lietuvoje namai įkurti 1997-aisiais.

„Šitie namai yra labai reikalingi, nes jie yra ne globos namai, o namai. Kiekvienas čia gyvenantis žmogus turi atskirą kambarį, raktą ir kambarį įsirengia pagal savo poreikius. Vienintelis dalykas, kuris juos įpareigoja, yra valgykla, laikas, režimas“, – tikina Tremtinių namų direktorė Jolanta Bielskienė.

Prieš birželio 14-ąją, kai Lietuvoje prasidėjo masiniai trėmimai, buvę tremtiniai ir Gulago lagerių gyventojai vėl tarsi iš naujo išgyvena tragiškiausias akimirkas. Ši diena visada prisimenama ir Tremtinių namuose.

„Taip, mes minime, kiekvienas individualiai, pavyzdžiui, aš pats prisimenu, kaip aš netekau savo tėvelio, močiutės, dviejų mažesnių seserų. Mes prisimename, dainuojame liūdnas dainas prisimindami tuos įvykius“, – pasakoja Tremtinių namų gyventojas Algimantas Bielskis.

Per 1941 m. birželį vykusius masinius trėmimus iš Lietuvos į Sibirą išvežta daugiau nei 17 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių