A. Galvonaitė: vasara ateis po Joninių, ji bus pilna kontrastų

Iškentus užsitęsusią žiemą norom nenorom kyla nerimas, kad ir pavasaris bei vasara nepateiktų tiek daug nemalonių siurprizų. Iki kalendorinės vasaros pradžios likus vos mėnesiui, kai kur naktimis atšąla net iki nulio laipsnio. O kada bus galima paltus palikti namie? Ko galime tikėtis iš šių metų vasaros?

Išgirdusi šiuos portalo kaunodiena.lt klausimus, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėja dr. Audronė Galvonaitė nusijuokė: „Galėtumėte paklausti ko nors lengvesnio! Sunku prognozuoti, nes labai išbalansuoti visi cirkuliaciniai procesai. Gamta su mumis dabar tiesiog žaidžia”.

Vis dėlto, anot jos, pavasaris paprastai pasibaigia maždaug iki Joninių. „Tuomet mūsų klimato zonoje ir prasideda tikroji vasara. Kaip ir pavasaris vidutiniškai prasideda ne pagal kalendorių – kovo 1 dieną, o nuo kovo 22-23 dienos”, – aiškino A. Galvonaitė.

Pasak jos, buvo manoma, jog pavasaris turėjo įsisiūbuoti jau šią savaitę. „Oras turėjo labai sušilti, ką ne tik mes žadėjome. Ir beveik visi prognozių centrai, tarp jų ir Skandinavijos, ir Vokietijos, ir Rusijos, stebisi, kodėl to neįvyko. Pagal ankstesnes prognozes, ryt poryt turėtų būti labai šilta, temperatūra turėtų šoktelti net iki 25 laipsnių, bet jau dabar aišku, kad taip nebus”, – antradienį teigė A. Galvonaitė.

Ji pridūrė, kad vis dėlto Lietuvoje pavasaris lengviau prognozuojamas, nei, pavyzdžiui, atsitiko Ispanijoje. „Kai pas mus daugiau atšilo, Ispanijoje nelauktai ant žydinčių augalų užvertė apie 18 cm sniego”, – pasakojo A. Galvonaitė.

Klimatologės nuomone, iš vasaros bus galima laukti visko. „Pasauliniai centrai, sudarantys ilgalaikes prognozes, tarpusavyje nesutaria, kokia bus vasara. Pavyzdžiui, vieni aiškina, kad birželis bus kiek šiltesnis nei įprastai, liepa sausa, o rugpjūtis – artimas normai. Visi sutaria tik dėl vieno: liepa bus karšta ir sausa. Kiek tame yra tiesos, nežinau. Manau, kad vasara bus pilna kontrastų, kaip ir pavasaris bei žiema: bus tai šilta, tai atvės”, – kalbėjo A. Galvonaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Joninės

Joninės portretas
biržely.....?alvonaitė jau prognozuoja.Gera tarnyba

nora

nora portretas
Kelių dienų prognozės būna klaidingos o čia net visos vasaros! Reiks išsaugot ir palygint, nes net neabejoju, kad gegužės prognozės vasarai bus kardinaliai priešingos.

Kažin

 Kažin portretas
Manau, kad tai jau priklauso nuo Dievulio, bet ne nuo Galvonaitės. Turbūt reiktų visiems perkratyti savo sąžines ir atgailauti už padarytas niekšybes, gal vasara tuomet ir anksčiau ateitų?..
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių