A. Galvonaitė: krušos gabaliukai gali sverti net 300 gramų

Nors sinoptikai prognozuoja ypač karštą savaitgalį, sekmadienį galima tikėtis krušos, LRT RADIJUI sako sinoptikė Audronė Galvonaitė ir priduria, kad kruša gali būti ne tik nemaloni, bet ir pavojinga.

„1964 m. birželio 20 d. netoli Alytaus iškrito net 300 g sveriantys krušos gabalai. Tikėkimės, kad šį sekmadienį to nebus“, – pastebi ji.

– Kokios Joninių nakties galime tikėtis?

– Šiltos ir sausos. Per Jonines dažniausiai būna liūtys – nelyja tik kartą per šešerius metus ar dar rečiau. Laukėme lietuviškos, o sulaukėme tropinės vasaros. Šiomis dienomis temperatūra sieks 27–28 °C, o sekmadienį prognozuojami 30–32 °C ar netgi karštesni orai. Blogiausia, kad naktys irgi bus karštos, temperatūra sieks apie 20 °C.

– Tačiau sinoptikai prognozuoja, kad sekmadienį sulauksime krušos.

– Sekmadienį laukiama ir liūties, ir perkūnijos, todėl didelė krušos tikimybė. 1964 m. birželio 20 d. netoli Alytaus iškrito net 300 g sveriantys krušos gabalai. Tikėkimės, kad šį sekmadienį to nebus, bet galime sulaukti škvalo.

– Karščiai prognozuojami ilgam?

– Pirmadienį temperatūra kris, prognozuojama apie 23 °C.

– Tropinės naktys būdingos ne tik šiai vasarai – jų buvo ir pernai.

– Tropinės naktys labai varginančios. Jei temperatūra nenukrinta žemiau 20 °C, labai sunku išsimiegoti.

– Tokie karščiai būdingi ne tik Lietuvai?

– Ši problema globali. Pasaulinė meteorologijos organizacija (PMO) bei NASA paskelbė, kad kalnų ledynai tirpsta ir vandens lygis kyla sparčiausiai per pastaruosius 3 tūkst. metų. To pasekmės gali būti katastrofiškos. Dėl klimato atšilimo daugėja gamtos kataklizmų. Pavyzdžiui, Kinijoje didžiuliai poplūdžiai, Japonijoje nuo karščio miršta žmonės, o Naujojoje Meksikoje, Kalifornijoje ir Italijoje kaitra sukelia miškų gaisrus. Paryžiaus konferencijoje tartasi, kaip pristabdyti klimato atšilimą. Deja, sutartį ratifikavo tik 55 valstybės. 

– Ką buvo numatyta daryti?

– Nors visiškai pažaboti klimato atšilimo neįmanoma, bet galime imtis veiksmų, kad taip sparčiai nejudėtume į pražūtį. Deja, valstybės pamiršo duotus pažadus. Pabrėžiu, kad tai nėra mano asmeninė  nuomonė – ji paremta PMO ir NASA`os duomenimis.

– Kuo birželio 23 d. įdomi istoriškai?

– Yra buvę ir labai karštų, ir labai šaltų dienų. Pavyzdžiui, 1983 m. užfiksuoti –2 °C. Per karštas Jonines turėtume elgtis ypač atsargiai, kad miške nesukeltume gaisro.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių