Galimus pokyčius Vyriausybėje Prezidentė aptars su koalicija

Prezidentė Dalia Grybauskaitė su premjeru Andriumi Kubiliumi ir visa valdančiąja koalicija tarsis dėl galimų pokyčių Vyriausybėje, jeigu būtų nuspręsta tokių imtis jau artimiausiu metu.

Ketvirtadienį valstybės vadovė, atsakydama į žurnalistų klausimus apie galimus ministrų pakeitimus, tvirtino, kad tai turėtų būti derinama su Vyriausybės vadovu, taip pat ir su visa keturių centro dešinės partijų valdančiąją koalicija. "Kalbėsimės su premjeru ir koalicija, jeigu šie klausimai iškils", - sakė ji.

D.Grybauskaitė užsiminė, kad dar sausio mėnesį ketina susitikti su Vyriausybe aptarti numatomų svarbiausių darbų šiais metais. Neatmetama, kad šiame susitikime arba artimiausiu metu numatomuose Prezidentės susitikimuose su A.Kubiliumi bus kalbama ir apie galimus personalinius pokyčius Ministrų kabineto sudėtyje.

Tačiau kurie ministrai galėtų būti pakeisti, D.Grybauskaitė nenorėjo spėlioti: „Nenorėčiau spekuliuoti šiuo klausimu“.

Pastaruoju metu suintensyvėjo kalbos apie galimą kai kurių ministrų pakeitimą penkioliktoje A.Kubiliaus Vyriausybėje. Sustiprėjo kritika kai kuriems Vyriausybės nariams, pavyzdžiui, užsienio reikalų ministrui Vygaudui Ušackui.

Be to, kabinetas esą gali būti performuotas bandant koaliciją sustiprinti „Vienos Lietuvos“ frakcija ir pasiūlant jai vieno ar kelių ministrų portfelius.

Valdančioji koalicija šiuo metu turi tik 71 balsą Seime iš 141. „Viena Lietuva“ vienija 11 parlamentarų.

D.Grybauskaitė taip pat užsiminė kitą savaitę su iš atostogų grįžusiu A.Kubiliumi ir kitais koalicijos vadovais aptarsianti galimą kandidatą į Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriaus postą. Prezidentė turi teikti jo kandidatūrą Seimui vietoje pernai gruodį atsistatydinusio Povilo Malakausko.

Valstybės vadovė tvirtino jau svarsčiusi apie kai kurias galimas kandidatūras į VSD direktorius, tačiau jų neįvardijo. Prezidentė nėra tikra, ar bus suspėta šios tarnybos šefą paskirti sausį pratęstoje Seimo rudens sesijoje, ar šis klausimas nusikels į pavasario sesiją, kuri prasidės kovo 10 dieną.

D.Grybauskaitė taip pat užsiminė su premjeru jau preliminariai susitarusi dėl galimo kandidato į Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) vadovus, tačiau ir jo neįvardijo, tik paneigė, kad į šias pareigas galėtų būti siūlomas P.Malakauskas arba dabar komisijai laikinai vadovaujantis Danas Janulionis. Buvęs komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys atsistatydino prieš porą mėnesių.

VKEKK vadovo kandidatūrą Prezidentė taip pat turi teikti Seimui tvirtinti.

D.Grybauskaitė nepatvirtino, kad nusiteikusi keisti generalinį prokurorą Algimantą Valantiną. Sprendimą dėl jo Prezidentė žadėjo priimti dar sausį, kai bus aiškūs vadinamosios Kauno pedofilijos bylos tyrimo rezultatai.


Šiame straipsnyje: grybauskaitėkoalicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių