G. Kirkilas nepraranda vilčių dėl Ignalinos AE

Su Europos Sąjunga (ES) dėl Ignalinos jėgainės uždarymo terminų buvo susitarta remiantis tik politiniais motyvais, o ne ekonominiais skaičiavimais, teigia premjeras Gediminas Kirkilas. Jo teigimu, Lietuva vis dar neatsisako ketinimų pratęsti elektrinės darbą iki 2012 metų.

"Nepavyko aptikti jokių skaičiavimų, kodėl vienais metais reikia uždaryti pirmą bloką, o po kelerių - ir antrą. Tik politiniais motyvais remtasi - greičiau tik stokime į Europos Sąjungą", - pirmadienį Seime, atsakinėdamas į parlamentarų klausimus, kalbėjo premjeras Gediminas Kirkilas.

Anot jo, Lietuvos siekis yra pratęsti Ignalinos atominės elektrinės veiklą nelaužant susitarimų su ES, tai yra modifikuoti jėgainės uždarymą.

"Mes siūlome komisijai nagrinėti galimybę pratęsti antrojo bloko veiklą iki maždaug 2012 metų, iki kada jėgainė galėtų realiai veikti", - kalbėjo G.Kirkilas.

Anot jo, toks Lietuvos prašymas esąs pagrįstas, nes nuo to laiko, kada Lietuva prieš 10 metų susitarė su ES dėl įstojimo į šią bendrija ir tuo pačiu, pasak premjero, be pagrindo įsipareigojo iki 2010 metų uždaryti jėgainę įvyko esminių pasikeitimų, tarp jų ir energetikos šaltinių kainų pakilimas.

G.Kirkilas Seimo narius informavo, kad Lietuvos energetinio saugumo klausimas spalio 15-16 dienomis bus aptartas Europos Vadovų Taryboje. Lietuva jau yra pasiūlymus pateikusi raštu.

Išvakarėse įvyks specialus Baltijos jūros valstybių vadovų susitikimas pasitarti dėl elektros tiltų į Švediją ir Lenkiją statybų spartinimo.

Pasak G.Kirkilo dėl to susitarta su Europos Komisijos vadovu Jose Manueliu Barroso (Chosė Manuelis Barosas).

Raginimus neiti į referendumą dėl Ignalinos jėgainės veiklos pratęsimo, premjeras vadina šalies gyventojų klaidinimu.

Kartu su naujos kadencijos Seimo rinkimais spalio 12-ąją vyks konsultacinis (patariamasis) referendumas dėl Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimo iki techniškai saugių terminų, bet ne ilgiau, kol bus pastatyta nauja atominė elektrinė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių