Filmą apie Žalgirio mūšį gali kurti trys valstybės

Neatmetama galimybė, kad istorinį filmą apie Žalgirio mūšį galėtų kurti trys valstybės - Lietuva, Lenkija ir Baltarusija.

Kaip lrt.lt komentavo Krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas, susitikime su Lenkijos kultūros viceministru Piotru Zuchowskiu iškelta idėja, neradus pakankamo finansavimo realizuoti istorinį filmą apie istorinį mūšį, kurti „trijų novelių filmą, atsispindėsiantį trijų tautų - lietuvių, baltarusių ir lenkų - Žalgirio supratimą“.

Lrt.lt primena, kad kultūros viceministras Donatas Valančiauskas yra pasiūlęs išbraukti istorinio filmo sukūrimą iš Žalgirio mūšio 600-ųjų metinių minėjimo programos, kol bus rastas finansavimas. Šiuo metu Kultūros ministerija ieško užsienio šalies-partnerės bendrai filmo gamybai.

Kaip patikslino V. Umbrasas, į Vyriausybei rengiamą teikti pakoreguotą Žalgirio mūšio 600-ųjų metinių minėjimo programos priemonių planą filmas nėra įtrauktas.

Taip pat dėl ekonominio sunkmečio nuspręsta peržiūrėti visą Žalgirio mūšio 600-ųjų metinių minėjimo programą ir atsisakyti kelių priemonių: Žalgirio pergalės parko Babtų seniūnijoje (Kauno r.) sutvarkymo (500 tūkst. litų), pastatyti Žalgirio mūšio lauke lentą Žalgirio mūšio dalyviams atminti (10 tūkst. litų), surengti muzikinių ir dailės kūrinių eskizų Žalgirio mūšio tema sukūrimo konkursus (300 tūkst. litų ir 500 tūkst. litų).

„Dėl ekonominio sunkmečio peržiūrint Žalgirio mūšio 600-ųjų metinių minėjimo programą buvo stengiamasi išlaikyti ypač svarbias minėjimo priemones, mažinant jų apimtis ir finansavimą.

Komisija Žalgirio mūšio 600-ųjų metinių minėjimo programai peržiūrėti nusprendė deramai atstovauti Lietuvai Žalgirio mūšio inscenizacijoje Lenkijoje, surengti tarptautinę mokslinę konferenciją Žalgirio mūšio tema, tarptautines sporto žaidynes, išleisti jubiliejines monetas, pašto ženklą, sutvarkyti Vytauto Didžiojo paminklus Lietuvoje, sukurti medalį ir specialų logotipą, kt.“, -   antradienį teigė Krašto apsaugos viceministras.

Parengti siūlymai dėl Žalgirio mūšio 600-ųjų metinių minėjimo priemonių plano, sako V. Umbrasas, bus pateikti Vyriausybei artimiausi laiku.


Šiame straipsnyje: žalgirio mūšis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių