F. Kukliansky: Sh. Peresas buvo tikras litvakas

  • Teksto dydis:

Buvęs Izraelio prezidentas Shimonas Peresas (Šimonas Peresas) buvo išskirtinio intelekto žmogus, visada pabrėžęs savo ryšius su Lietuva, sako Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

„Mums, Lietuvos žydams, yra svarbu, kad jis buvo mūsiškis - mes jį visada laikėme litvaku, jis pats save laikė litvaku. Juk jis kilęs iš Višnevo, 70 kilometrų nuo vilniaus esančio Baltarusijos kaimelio, kuris tuo metu buvo Lietuvos teritorijoje. Mums labai malonu, kad mūsų tautietis buvo toks protingas, toks išsilavinęs, toks eruditas, kiekviena tema galėjo kalbėti būdamas jau garbaus amžiaus. Visa mūsų bendruomenė liūdi. Mes žinome, kad žmogaus gyvenimas turi ribas, bet kuomet susiduri su mirtimi, apima didelis liūdesys“, - BNS sakė F.Kukliansky.

Sh.Peresas viešėjo Vilniuje prieš trejus metus, pernai su juo susitiko ir Izraelyje viešėjusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šiemet vasarį jam skirtas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didysis kryžius.

Tai primindama F.Kukliansky sako, kad abu vizitai buvo itin šilti, kuomet „susitiko du nuoširdūs žmonės“.

„Teko su juo ne kartą bendrauti. Galiu pasidalinti asmeniškai, kad tikrai likau sužavėta jo protu, jo intelektu ir jo paprastumu. Izraelyje viskas yra daug paprasčiau, nuoširdžiau. Nesakau, kad čia yra kažkas blogo, bet mes pripatę prie oficiozo, prie etiketo. Izraelyje irgi niekas nesišluosto nosies į staltiesę, bet tas nuoširdumas dvelkia iš visur. Ir Sh.Pereso, ir D.Grybauskaitės vizitas buvo labai nusisekęs. Du nuoširdūs žmonės susitiko - mums, Lietuvos žydams, tai buvo labai didelė šventė be jokios vaidybos“, - sakė ji.

94 metus ėjęs Sh.Peresas mirė trečiadienio naktį. Izraelio prezidento pareigas jis ėjo 2007-2014 metais. Sh.Peresas gimė 1923 metų rugpjūčio 2 dieną, apie 100 kilometrų nuo Vilniaus esančiame nedideliame Višnevo miestelyje, dabartinėje Baltarusijoje. Jis 1994-aisiais yra pelnęs Nobelio taikos premiją. 2013-aisiais Sh. Peresas buvo paskelbtas Vilniaus garbės piliečiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

su liudesiu del netekties

su liudesiu del netekties portretas
Pagarba ir liudesys,išejo gerbiamas zmogus,uzuojauta artimems ir giminems,liudime kartu su jumis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių