Europos amatininkai susitiko Kijeve

Lietuvos tautodailininkai Kijeve, pirmajame tarptautiniame tradicinės kultūros festivalyje, pristatė senuosius amatus. Į festivalį, vykstantį Kijevo menų arsenale, suvažiavo amatininkai iš aštuonių šalių.

Ukrainos menų arsenale Lietuvos amatininkai įsikūrė šalia Gruzijos ir Turkijos  meistrų. Festivalyje dar dalyvavo tautodailininkai iš Baltarusijos, Prancūzijos, Graikijos, Uzbekijos. Daugiausiai tradicinių menų pristatė šeimininkai – Ukrainos meistrai.

„Pirmiausiai ištiesiau Lietuvos vėliavą, visi sustojome, sugiedojome himną. Greta esantys turkai rodė ženklus, kad teisingai viskas daroma“– džiaugėsi medžio drožėjas Adolfas Teresius iš Kauno.

„Atvežėme, kaip ir buvome prašyti savo kolegų ukrainiečių, senus tradicinius menus.  Tokius kurie jau bent šimtą metų būtų Lietuvoje žinomi. Atvežėme medžio skulptūrą, kalvystę, juodąją keramiką, vytines juostas, kitą smulkiąją tekstilę“– pasakojo Lietuvos liaudies kultūros centro Tautodailės poskyrio vadovė Teresė Jurkuvienė.

Ukrainiečiai, anot Lietuvos kultūros atašė Ukrainoje, nori pažinti mūsų šalies tautinę kultūrą: šiuolaikinį meną, teatrą, dailę, muziką.

„Ukrainiečiai paskutiniaisiais metais, ypatingai jaunoji karta, labai entuziastingai atsiveria Europai. Jie ištroškę žinių. Ir tas dalyvavimas, atvykimas yra ir dalijimasis patirtimi, žiniomis, ir kontaktų užmezgimas“– sakė Lietuvos kultūros atašė Ukrainoje Jurgis Giedrys

Taip pat jis pridūrė, kad pasak lietuvių tautodailininkų, ukrainiečiai domisi Lietuvos senaisiais amatais, tradicijomis ir kultūros paveldu.

„Dažnas kijevietis čia pat prisėdo, ėmė įrankius ir bandė drožti ar austi. Ukraina turi gilias liaudies meno tradicijas, –pasakojo J. Giedrys,–  ypač turtingi du šalies regionai – Vakarų ir Pietų Ukraina – čia gyvos kalvystės, tekstilės, huculų keramikos ir kiaušinių marginimo, medinės architektūros tradicijos“.

„Aš su visais tais kalviais susipažinau ir pakaliau prie jų priekalų. Jie net nežinojo, kad pas mus kalvystė, būtent  kryždirbystė, yra įtraukta į Unesco paveldo sąrašą. Mane nustebino, kad Ukrainoje saulutės yra taip pat kalamos, tuo metu nei Lenkijoje, nei Latvijoje ,nei Baltarusijoje jos nėra žinomos“– stebėjosi tautodailininkas Juozas Kavaliauskas iš Druskininkų

Ukrainiečiai tikisi, kad šis tarptautinis kultūros meno festivalis taps tradicinis. Kitąmet planuojama, kad šalių amatininkų kiemeliai pasklis po visą Kijevą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių