Etikos sargams apskųstas V. Bakas apkaltino Teisėjų tarybą viršijus įgaliojimus

Teisėjų tarybos Seimo etikos sargams apskųstas parlamentaras Vytautas Bakas antradienį apkaltino ją viršijus įgaliojimus.

„(Sprendimas) į kalbėjimą reaguoti tarybos pareiškimais rodo, kad teismų bendruomenė stipriai serga. Jie net peržengia savo konstitucines ribas, valdžių pasidalijimo principą ir lenda į parlamentinės valdžios erdvę“, – BNS sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas.

Teisėjų taryba į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją kreipėsi dėl V. Bako pasisakymų apie teismų reformą.

Apie pertvarką Seimo narys užsiminė komentuodamas Vilniaus apylinkės teismo sprendimą, kuriuo informaciją jo vadovaujamam parlamentiniam tyrimui pernai teikęs Valstybės saugumo departamentas (VSD) pripažintas paskleidęs tikrovės neatitinkančius teiginius apie buvusį politiką Raimondą Šukį.

V. Bakas antradienį teigė, kad nagrinėdami tokias bylas teismai taip pat peržengia valdžių pasidalijimo principą.

„Taigi Seimas nenagrinėja nuosprendžių savo posėdžiuose, tai kaip gali teismai nagrinėti parlamentinio tyrimo išvadas? (...) VSD medžiaga yra išvadų dalis“, – sakė parlamentaras.

Seimo narys taip pat pavadino Teisėjų tarybos veiksmus neadekvačiais: „Teismai, kurių darbas yra vykdyti teisingumą, savo raštais persekioja politikus, kurių darbas yra kalbėti apie problemas“.

Jo teigimu, nepasitikėjimas teismų sistema buvo formuojamas „metų metais“ ir jo svarstymai apie reformą nėra susiję tik su sprendimu R. Šukio byloje.

Pasak V. Bako, teismai šiuo metu nesugeba tinkamai nagrinėti bylų, susijusių su aukšto lygio asmenų korupcija.

Anot jo, papildomo nepasitikėjimo įnešė šiemet pradėta teisėjų korupcijos byla.

Komiteto pirmininkas pabrėžė apie pertvarką teismų sistemoje pradėjęs kalbėti nuo kadencijos pradžios.

„Jeigu tai ką nors įžeidė, aš labai atsiprašau, bet dėl to aš nenustosiu kalbėti. Teismams, nepriklausomai nuo sprendimų, reikalinga labai rimta reforma“, – kalbėjo V. Bakas.

Jis praėjusį penktadienį teigė, kad jo neįtikina teismo sprendimai, priimami teisėjų, „kuriuos moko (koncerno) „MG Baltic“ byloje atstovaujantys teisėjai“.

Po to jis feisbuke pasidalijo atveju, kur matyti, kad „MG Baltic“ ir kelių kitų asmenų byloje prieš valstybę dėl žalos atlyginimo ieškovų atstovė yra advokatė Solveiga Palevičienė, šių metų vasario 7 dieną vedusi seminarą Nacionalinėje teismų administracijoje.

Kreipimesi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją Teisėjų taryba nurodė, kad V. Bakas „viešai reiškė ir skatino nepasitikėjimą Lietuvos teismais ir konstitucine teisingumo vykdymo sistema“.

Anot tarybos, parlamentaras „rodo (...) nepagarbą teismų sprendimams, įvardydamas teismus kaip nepajėgius vykdyti savo konstitucinės priedermės“.

R. Šukys ir Konkurencijos tarybos vicepirmininkas Elonas Šatas laimėjo bylas prieš VSD Vilniaus miesto apylinkės teisme. Abu šiuos sprendimus departamentas skundžia.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas pernai atliko tyrimą dėl verslo poveikio politikai. Vėliau parlamentarai jį patvirtino.

V. Bakas teigė, kad teismų sprendimai nekelia abejonių dėl parlamentinio tyrimo išvadų patikimumo, nes jie nėra įsiteisėję.

Jis taip pat pabrėžė, kad tyrimu siekta atskleisti verslo grupių įtaką, o tai „nėra paneigta nė vieno teismo“.

„Ta įtaka yra faktas – ji buvo, ji buvo neteisėta, ji buvo užslėpta“, – kalbėjo parlamentaras.

Tyrimo išvadose grėsme valstybės sąrangai ir nacionaliniam saugumui pripažintas neteisėtas Rusijos energetikos bendrovės „Rosatom“ ir lietuviško koncerno „MG Baltic“ veikimas.

V. Bakas šiemet sausį pats pralaimėjo bylą Vilniaus apylinkės teisme, šiam paskelbus, jog politikas padarė žalą „MG Baltic“ reputacijai, kai lygino jį su organizuota nusikalstama grupe ir kalbėjo apie koncerno žalą valstybei. Politikas šį sprendimą yra apskundęs.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

algis

algis  portretas
Slyksti nelieciamuju kasta o kiek rasoma ir skelbiama spaudoje teismai ir teismu sistema korumpociausia valstybeje.Labai teisingi Bako teiginiai ir tauta labai palaiko Bako tyrimo komisijos darba o paciam Bakui linkim kuo didziausios stirybes ir sekmes darbe.O teismu ir teiseju priimami sprendimai mano nuomone yra nuperkami.

...

... portretas
Teismus BŪTINA statyt į vietą, jie negali savęs virš Konstitucijos kelt... juk pas mus suverenu yra Tauta, o ne kažkokia teisėjai, ir jei jie nedirba Tautos labui, jie PAŽEIDINĖJA Konstituciją.

Cha cha cha

Cha cha cha     portretas
Kuo ne Putino demokratija? Nežiūrint valdžių atskyrimo principo, Seimo nariai lenda į teismų darbą, o teisėjams draudžiama net apie tai pasiskųsti Seimo etikos komisijai. Dasigyvenom – greitai gandragalvių seimūnams teka melstis kaip dievams.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių