Estų ekspertai pristatys siūlymus dėl valstybinių pensijų sistemos pertvarkos

  • Teksto dydis:

Estų ekspertai ketvirtadienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje (SADM) pristatys siūlymus dėl valstybinių pensijų sistemos pertvarkos.

Atlikto Lietuvos valstybinių pensijų sistemos įvertinimo išvadas ir siūlymus pristatys tyrimą atlikę ekspertai Lauris Leppikas (Lauris Lepikas) ir Magnusas Piiritsas (Magnusas Piritsas).

Po pristatymo rengiamoje diskusijoje dalyvaus Lietuvos socialinės apsaugos ir pensijų sistemos ekspertas Teodoras Medaiskis.

Kaip teigiama ministerijos pranešime, valstybinės pensijos visuomenėje dažnai vertinamos kaip privileginės, nes jos – papildomos, mokamos tik tam tikrų profesijų atstovams, už nuopelnus ir panašiai.

„Abejotina, ar galiojantis atskirų rūšių labai skirtingas valstybinių pensijų teisinis reglamentavimas atitinka socialinės darnos, teisingumo, proporcingumo principus. Todėl Lietuvos valstybinių pensijų sistemą būtina pertvarkyti“, – teigiama pranešime.

Anot pranešimo, pertvarka apimtų daug socialinių grupių, būtų susijusi su socialinėmis garantijomis, todėl konkretūs pasiūlymai gali būti teikiami tik išanalizavus sistemą, atlikus būtinus skaičiavimus ir su analizės rezultatais supažindinus visuomenę, suinteresuotas socialines bei profesines grupes.

Teisę gauti valstybines pensijas Lietuvoje turi laisvės kovų dalyviai, nacionalinės kultūros meno premijos laureatai, teisėjai, pareigūnai, mokslininkai, ne mažiau kaip penkis vaikus užauginę tėvai, garbės donorai ir kt. Rentas gali gauti Kovo 11-osios nepriklausomybės atkūrimo Akto signatarai, nusipelnę sportininkai gali rinktis tarp rentos ir valstybinės pensijos.

Pirmojo laipsnio valstybinė pensija yra 232 eurų, antrojo laipsnio valstybinė pensija – 116 eurų. Signataro renta siekia 1285 eurus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Durnių ir sukčių laivas

Durnių ir sukčių laivas portretas
Kol nesibaigs šis prakeiktas lansbergynas,nieko gero su pensijomis nebus.Policijos pareigūnas pastovis rizikuoja gyvybe,neretai ir žūsta,arba būna suluošinami,mokslo žmogus atlieka didžiulius mokslinius atradimus ir jie gauna tik 232 ,o kartais tik 116 eurų valstybinės pensijos.Na o simūnas,savo noru,neaiškiais keliais papuolęs prie lovio ir ten prasėdėjęs 4 metus,žinoma su daugybe pravaikštų,gauna 1283 eurus,ir čia tik renta,dar gauna ir pensiją.Štai koks konservatoriškas skaidrumas.Ir tai tęsiasi jau daug metų.Deja,Seimo pravaikštininkai to nemato,o gal nenori matyti.Tokie faktai rodo,kad mes gyvename ne teisinėje,demokratinėje valstybėje,kur rūpinamasi visais,o turgelyje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių