Estijoje renkasi Baltijos šalių kariuomenių vadai

Šiandien (lapkričio 27 d.) Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdas Tutkus išvyksta į Piarnu (Estija), kur dalyvaus trijų Baltijos šalių kariuomenių vadų susitikime.

Dvi dienas truksiančiame susitikime gen. ltn. V. Tutkus, Latvijos kariuomenės vadas generolas majoras Juris Maklakovas (Juris Maklakovs) ir Estijos kariuomenės vadas gen. ltn. Antsas Laaneotsas (Ants Laaneots) aptars trišalius projektus, gynybos politikos aktualijas.

Šiuo metu svarbiausi yra šie bendri trišalio karinio bendradarbiavimo projektai: Baltijos šalių oro policijos misija, nuo 2007 m. pradžios vystomas bendras Baltijos batalionas BALTBAT, skirtas budėjimui NATO greitojo reagavimo pajėgų 14 rotacijoje 2010 m., Baltijos gynybos koledžas Tartu (Estijoje), kuriame pagal NATO standartus mokosi ne tik Lietuvos, Latvijos ir Estijos karininkai, bet ir NATO šalių partnerių atstovai. Šalys taip pat daug dėmesio skiria Baltijos valstybių oro erdvės stebėjimo ir kontrolės sistemos BALTNET vystymui.

Per šešiolika karinio bendradarbiavimo metų Baltijos šalys vykdė įvairius bendrus projektus, paspartinusius šalių įstojimą į NATO. Sėkmingai vykdomi projektai Baltijos valstybėms leidžia sutaupyti ne tik lėšų, bet ir žmonių išteklių.

Baltijos šalių kariuomenių vadų susitikimai rengiami tradiciškai du kartus per metus. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių