Emigrantai valstybės gyvenime norėtų aktyvesnio vaidmens

Trečią dieną vykstančiame Pasaulio jaunimo lietuvių susitikime diskutuota apie verslą ir jaunimo galimybes jame, emigraciją, ir jaunus žmones politikoje. Už Lietuvos ribų gyvenantys mūsų šalies piliečiai sako pageidaujantys daugiau teisių formuojant gimtosios valstybės politiką.

Tautiečiai, gyvenantys už Lietuvos ribų, sako išvykę iš Tėvynės dėl įvairių priežasčių: vieni – laikinai mokytis, kiti – tiesiog užsidirbti, treti – įgauti daugiau profesinės patirties.

Dauguma jų aktyviai dalyvauja lietuvių bendruomenių veikloje ir sako žinantys , kuo gyvena Lietuva, žada čia grįžti ir norėtų dalyvauti valstybės gyvenime.

„Dėl ko esu Jungtinėje Karalystėje? Tiesiog susiklostė tokia ekonominė situacija, kuri taip lėmė. Bet jeigu būtų sąlygos, kurias iš tikrųjų reikia gal patiems susikurti, galima būtų jauniems žmonėms grįžti į Lietuvą“, – teigė Londono lietuvių jaunimo sąjungos prezidentas Vytautas Jackevičius.

„Lietuva man visada buvo svarbi. Paradoksalu, bet Amerikoje tapau itin dideliu Lietuvos patriotu. Ten intensyviai įsijungiau į lietuvišką veiklą ir visada norėjau pabandyti grįžti čia, daryti čia kažką nauja. Ir šiuo metus stažuojuosi „Investuok Lietuvoje“. Mano pirmutinis uždavinys – priversti arba išmokyti savo bendraamžius, kad eitų balsuoti ir taip dalyvautų valstybės valdyme“, – sakė Čikagos lietuvių jaunimo sąjungos prezidentas Paulius Vertelka.

Ar Lietuva pajėgi išugdyti ne tik savo politikos, bet ir Europos lyderius? Ar jaunimas turi galimybių dalyvauti politikoje ir kas trukdo? Ar jaunimas pilietiškas? Tokios šeštadienio diskusijų temos sutraukė daug dalyvių.

„Pasaulio lietuvių yra labai daug, jie labai įvairūs. Spėju, kad iš tų tūkstančių aktyvių ir veiklių žmonių, atsiras keletas, kurie norės keisti Lietuvos politinę sceną. Ir jie tai darys aktyviai, energingai ir veiksmingai“, – mano Lenkijos lietuvių jaunimo sąjungos prezidentas Tomas Marcinkevičius.

„Trūksta to, kad žmonės jų klausytų. Man atrodo, kad jaunimas turi naujų, gerų idėjų. Tačiau dėl to, kad jie jauni, žmonės juos truputį nustumia į šalį“, – teigė Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos  vicepirmininkė Giedrė Kazlauskaitė.

„Dažniausiai būna taip, kad ta nomenklatūra nustumia jaunuolius. Prie kiekvienos Lietuvos politinės partijos yra po jaunimo organizaciją, bet artėjant rinkimams jos neaktyvios. Aš pažįstu labai šaunių jaunuolių, kurie norėtų eiti į politiką, o ne tik likti tarptautinėse organizacijose, bet jų niekas neskatina“, – tvirtino Rusijos tautų draugystės universiteto Lietuvių studentų atstovybės prezidentė Marina Bespamiatnova.

Pirmojo Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo tikslas – įgyvendinti globalios Lietuvos idėją ir spartinti modernios valstybės kūrimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

emigrant

emigrant portretas
7. Tėvas 2012 07 14 16:44 tik uz NERINGA VENSKIENE balsuos mano draugai gimines ir pazistami ir kitiem tai pasakysiu.Teismais nebetikiu,nes jie sutrypė mano ir dukrytės likimus.Nutartis,kad galime matytis su dukryte,tai tik eilinis mulkinimas.Kas ta nutartis,jeigu Karpavičienė ją apspiaudė ir nevygdo,o policininkai radę girtą ją,aiškina,kad neturi alkotesterių ir namuose su jaunu pavaldiniu - meilužiu jai galima balevoti,po 23 ,45 nemiegant vaikams.Juk tada dukrytė turėjo būti su manimi pagal teismo nutartį.Motina su Tomu juk gėrė alkoholį sode,išlaužę spynas ir pratęsė balių namuose.Tad kas tos nutartys?Teismai?Policija?TIESOS!

XXI a. baudžiava Lietuvoje

XXI a. baudžiava Lietuvoje portretas
Atkūrus nepriklausomybę Lietuvoje, suburtos partinės gaujos savo valdinguose veiksmuose (bemaž dvidešimt du metus) niekad negalvojo apie silpniausiąjį žmogų valstybėje. Silpniausiojo žmogaus orumas buvo sutraiškytas. Politinės – partinės gaujos plėšikavo. Ko pasekoje turim (dirbtinio) skurdo alinamą ir nykstančią (išsivaikščiojančią) Lietuvos bendruomenę. Štai ... Anglijoje nekvalifikuotas darbininkas, užsidirbęs minimalų valandinį atlygį, gali nusipirkti šešis produktus: - pieno 1 litrą; - miltų 1 kilogramą; - cukraus 1 kilogramą; - 6 kiaušinius; - aliejaus 1 litrą; - dyzelino 1 litrą. Lietuvoje nekvalifikuotas darbininkas, užsidirbęs minimalų valandinį atlygį, nepajėgus nupirkti dyzelino 1 litro, aliejaus 1 litro (nes stebuklingai brangesnis už dyzeliną su akcizais) ir iš likusių keturių aukščiau išvardintų produktų gali nusipirkti tik vieną kurį nors, nes kitiems įsigyti pinigų jau nepakanka. Tokiom nežmoniškom sąlygom Lietuvoje yra priversti gyventi mūsų vaikai (nekvalifikuoti darbininkai) mūsų tėvai pensininkai ir mes (mažiausias pajamas užsidirbantys). Rudenį, rinkimuose į seimą reikia atsikratyti visų partinių gaujų, kurios sukūrė Lietuvą netinkamą žmogui gyventi.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių