E.Lucasas: Estija pagrįstai apdovanojo D.Dabašinską

Estija pagrįstai apdovanojo buvusį saugumietį Dainių Dabašinską už pagalbą sučiumpant šnipą Hermaną Simmą, kuris prieš trejus metus nuteistas už tėvynės išdavimą, sako britų žurnalistas Edwardas Lucasas.

Jo teigimu, nors lietuvių pasipiktinimas Valstybė saugumo departamento (VSD) elgesiu po Vytauto Pociūno žūties yra suprantamas, tai nepaneigia D.Dabašinsko nuopelnų bendradarbiaujant su užsienio tarnybomis.
Estijos šnipo istoriją E.Lucasas aprašo naujoje knygoje, kuri pradedama platinti kitą savaitę.

„Visa istorija dėl V.Pociūno yra labai apgailėtina, tai didelis skandalas, ir dar nėra aiški tiesa. Galiu suprasti, kad Lietuvoje žmonės dėl to gali turėti labai aštrią nuomonę“, - BNS sakė E.Lucasas, kuris yra britų savaitraščio „The Economist“ užsienio skyriaus redaktorius.

„Aš neginčiju Vytauto Landsbergio išsakyto nepritarimo VSD elgesiui V.Pociūno atveju ar netgi D.Dabašinsko vaidmeniui tame. Bet lieka faktas, kad kaip Lietuvos pareigūnas santykiuose su užsienio saugumu D.Dabašinskas atliko labai gerą darbą ir yra nepaprastai gerbiamas Estijoje dėl jo bendradarbiavimo su Estijos saugumo ir žvalgybos tarnybomis Hermano Simmo atveju“, - kalbėjo apžvalgininkas.

„Manau, Estija visiškai pagrįstai apdovanojo jį medaliu“, - sakė E.Lucasas.

Estijos prezidento sprendimas buvusį VSD pareigūną pulkininką D.Dabašinską apdovanoti 3-ojo laipsnio Estijos Marijos žemės Kryžiaus ordinu Lietuvoje sulaukė prieštaringų vertinimų.
Estijos prezidento tarnyba pareiškė, kad buvęs D.Dabašinskas ordinu užnuopelnus apdovanotas įvertinus sėkmingą dvišalį bendradarbiavimą gynybos srityje.

„D. Dabašinsko apdovanojimas ordinu už nuopelnus buvo Estijos prezidento sprendimas, kuris priimtas įvertinus sėkmingą Estijos ir Lietuvos bendradarbiavimą gynybos srityje“, - teigiama tarnybos komentare.

Tačiau buvęs Lietuvos vadovas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis sakė, kad jį ši žinia apstulbino - politiko nuomone, dėl šmeižto po saugumo karininko V.Pociūno žūties D. Dabašinskas apskritai turėjo būti nušalintas nuo Lietuvai svarbių klausimų sprendimo, todėl dabar svarbu išsiaiškinti, kas pasiūlė jį Estijos prezidento apdovanojimui.

„Mane apstulbino ta žinia, nes Lietuvoje ta pavardė labai gerai žinoma, ypač po Vytauto Pociūno mirties, kai buvo pradėta šmeižti. Karininkas tuoj pat po mirties apdovanotas kaip žuvęs už Lietuvą, ir tos Lietuvos VSD pareigūnai savo žuvusį kolegą juodai šmeižė“, - BNS sakė V. Landsbergis.
D.Dabašinskas šiuo metu yra Liberalų ir centro sąjungos partijos vadovo, Seimo vicepirmininko Algio Čapliko patarėjas.

Vasario 1 dieną Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas  pasirašė dekretą, kuriuo buvęs D.Dabašinskas apdovanotas 3-ojo laipsnio Estijos Marijos žemės Kryžiaus ordinu už Estijos ir Lietuvos bendradarbiavimo projektų rengimą bei įgyvendinimą.

„Yra apgauta Estija ir kompromituojama Lietuva. Turėtų būti išsiaiškinta, kas įsiūlė Estijos vyriausybei, prezidentūrai. Būtų reikalinga ir tikiuosi, kad bus paviešinta, kas suorganizavo Dabašinskui šitą ordiną“, - BNS sakė V. Landsbergis.

VSD pareigūnas V.Pociūnas žuvo Baltarusijoje, Breste, 2006 metų rugpjūčio 23 dieną prieštaringomis aplinkybėmis iškritęs pro viešbučio „Inturist“ kambario langą. Lietuvos generalinė prokuratūra tada tyrimą baigė išvada, kad įvyko nelaimingas atsitikimas.

Tačiau V. Pociūno artimieji ir visuomeninės organizacijos per teismus pasiekė, kad bylos nagrinėjimas būtų kelis kartus atnaujintas. Trečią kartą, teismui įpareigojus atnaujinti tyrimą, prokurorai pripažino, kad V.Pociūnas galėjo būti ir nužudytas bei ėmė tirti šią versiją.
Po V.Pociūno žūties atliktas parlamentinis tyrimas, kuriame minėtas ir D.Dabašinskas, privertė iš pareigų pasitraukti tuometinį VSD vadovą Arvydą Pocių.

D.Dabašinsko pavardė minėta parlamentinio tyrimo dėl galimų JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimų Lietuvoje išvadose. Jose teigiama, kad D. Dabašinskas su tuometiniu VSD generalinio direktoriaus Arvydo Pociaus žinia mažiausiai du kartus sudarė galimybę JAV pareigūnams nekliudomai patekti prie orlaivių, kurie siejami su CŽV.

Išvadose skelbiama, kad viename iš įtariamų objektų partnerių atstovai vieni nelikdavo, „o visada būdavo arba D. Dabašinskas, arba vienas iš VSD pareigūnų“.

Seimas siūlė Generalinei prokuratūrai ištirti, ar Mečio Laurinkaus, A.Pociaus ir D.Dabašinsko veiksmuose nebuvo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ar įgaliojimų viršijimo požymių.
Generalinė prokuratūra padarė išvadą, kad nėra pagrindo minėtų asmenų traukti baudžiamojon atsakomybėn.

Už paslapčių saugumą Estijos gynybos ministerijoje buvęs atsakingas H.Simmas sulaikytas 2008 metų rugsėjį.

Jam buvo pateikti kaltinimai paslapčių atskleidimu Rusijai nuo 1995 metų. H.Simmas pripažino savo kaltę ir buvo nuteistas kalėti 12,5 metų.

Dar vienas šnipų skandalas Estiją sudrebino praeitą mėnesį, kai dėl įtarimų valstybės išdavimu sulaikytas Estijos saugumo policijos inspektorius Aleksejus Dressenas su žmona.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių