E.Kusaitės byloje parodymus duos čečėnas

Vilniaus apygardos teismas į terorizmu kaltinamos Eglės Kusaitės bylą liudytoju kviečia čečėną Casaną Arsigirajevą.

Teismas jį ketina apklausti posėdyje, kuris vyks trečiadienį.

''Jis čečėnas, jis liudijo Magmadovų byloje, jis liudija ir prieš mane", - BNS sakė E.Kusaitė, neslėpdama, kad šio asmens liudijimai nėra jai palankūs.

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį paskelbė 20-ties bylos tomų medžiagą. Medžiagos skelbimas truko beveik keturias valandas.

Į bylą susegtuose puslapiuose - ne tik teisėsaugos pareigūnų medžiaga, bet ir medikų išvados. Paskelbta kaltinamosios sveikatos būklė nuo pat vaikystės, diagnozuotos ligos ir sutrikimai, raida vaikystėje ir paauglystėje, gydytos ligos, santykiai su artimaisiais, taip pat paviešinta teismo psichiatrijos ekspertizės išvada, kad mergina gali atsakyti už savo veiksmus ir stoti prieš teismą. Byloje rašoma, kad 14-metė susipažino su čečėnais, pradėjo su jais bendrauti, rengėsi musulmoniškai, klausėsi kovos dainų.

E.Kusaitė bandė nušalinti jos bylą nagrinėjančius teisėjus - Virginiją Švedienę, Jūratę Damanskienę ir Artūrą Pažarskį. Kaltinamajai nepatiko, kad bylai pirmininkaujanti teisėja V.Švedienė skelbiant bylos medžiagą neleido jai išsakyti pastabų ir paaiškinimų.

„Reiškiu nušalinimą, nes garsinimo metu negaliu pareikšti paaiškinimų, nors tokią teisę Baudžiamasis kodeksas numato. Negaliu patikslinti aplinkybių, kaip Baudžiamasis kodeksas deklaruoja, kad proceso metu kaltinamasis gali duoti paaiškinimus“, - sakė E.Kusaitė.

Jai pritarė jos gynėjas advokatas Kęstutis Stungys. Jis taip pat buvo nepatenkintas, kad teismas neleidžia pasisakyti jo ginamajai dėl paskelbtų bylos dokumentų. Tačiau teisėja V.Švedienė pareiškė, kad jeigu advokatas toliau jai reikš pastabas, bus pašalintas iš teismo salės.

„Garsinimi įrodymai, kuriais bus grindžiamas nuosprendis, ką gali paskui prisiminti žmogus, kai perskaitoma tiek medžiagos?“ - BNS sakė teismo pozicija nepatenkintas advokatas K.Stungys.

Teisėja E.Kusaitei siūlė pasižymėti savo užrašuose pastabas dėl bylos medžiagos ir vėliau, kai bus suteiktas žodis, duoti paaiškinimus.

Pareikštą nušalinimą teismas atmetė.

E.Kusaitė šioje byloje dar nėra davusi parodymų. Ji pirmadienį BNS sakė, kad parodymus duos apklausus visus liudytojus.

„Aš pasinaudojau teise duoti parodymus po liudytojų apklausos“, - BNS sakė kaltinamoji.

E.Kusaitė buvo sulaikyta 2009 metų spalį. Ji kaltinama kūrusi organizuotą grupę teroro aktui įvykdyti bei rengusis susisprogdinti Čečėnijoje strateginės reikšmės objekte. Mergina savo kaltę neigia ir tvirtina, kad į terorizmą ją bandė įtraukti Valstybės saugumos departamento agentai.

Daugiau nei devynis mėnesius suimta buvusi klaipėdietė šiuo metu yra laisvėje, jai skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Pernai gruodį nuteisti E.Kusaitės bendrininkai brolis ir sesuo Apti ir Aišat Magmadovai. Jiems skirtos atitinkamai šešerių ir dvejų metų laisvės atėmimo bausmės.

Lietuvos prokurorų duomenimis, E.Kusaitė buvo užmezgusi ryšius su islamistinėmis grupuotėmis ir rengėsi teroro aktui nepriklausomybės nuo Rusijos siekusioje Šiaurės Kaukaze esančioje Čečėnijos respublikoje. Pasak Rusijos prokuratūros, A.Magmadovas ir jo sesuo naudodamiesi mobiliuoju telefonu bei internetu įkalbinėjo Lietuvos pilietę E.Kusaitę dalyvauti grupuotėje ir susisprogdinti viešoje vietoje Rusijoje.

A.Magmadovas, pasak rusų prokurorų, 2009 metais įstojo į Čečėnijoje veikiančią ginkluotą grupuotę „Imarat Kavkaz“.

Grupuotės vadeivos esą pavedė A.Magmadovui parinkti islamą išpažįstančias moteris ir ideologiškai jas parengti teroristiniam aktui įvykdyti.

Kai kurie žmogaus teisių gynėjai ir politikai kėlė klausimus dėl Rusijos federalinės saugumo tarnybos vaidmens byloje. Prokurorai kaltinimus kategoriškai atmeta.
Magmadovus ketinama apklausti E.Kusaitės nagrinėjamoje byloje.


Šiame straipsnyje: Eglė Kusaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

asa

asa portretas
sita bombonesi seniai reikejo uzdaryt,cia gi tiksinti bomba.vien i snuki paziurejus viskas aisku
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių