E.Kusaitei nepavyko nuo bylos nušalinti teisėjo

Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo teisėjas Olegas Zaicevas atsisakė nusišalinti nuo klaipėdietės Eglės Kusaitės bylos, kurioje ji kaltinama melagingu pranešimu apie nusikaltimą ir melagingu įskundimu.

Kaltinamoji nušalinimą grindė tuo, kad teisėjas yra rusų tautybės, o terorizmo byloje jai pareikštas kaltinimas, kad ji ketino susprogdinti Rusijos karinėje bazėje, esančioje Čečėnijoje. Be to, E.Kusaitė teigia, kad areštinėje buvo sumušta rusakalbių asmenų, Rusijos FSB atstovų.„Manau, teisėjas, nagrinėdama mano bylą, gali būti šališkas“, - pareiškė E.Kusaitė. Jos gynėjas prašymą palaikė. Prokuroro vertinimu, įstatymas tokio nušalinimo pagrindo nenumato.

Teisėjas O.Zaicevas buvo nustebintas jam pareikšto nušalinimo motyvo.„25 metus teisėjau, mano tautybė užkliuvo pirmą kartą. (...) Bet niekada net TSKP (komunistų partijos) nariu nebuvo, nebuvau net parašęs pareiškimo“, - suglumęs dėl nušalinimo pagrindo proceso dalyviams dėstė teisėjas. Vėliau grįžęs iš pasitarimų kambario jis pareiškė, kad atmeta E.Kusaitės jam pareikštą nušalinimą kaip nepagrįstą, nes kaltinamoji nenurodė įstatyme numatytų pagrindų.

Prieš daugiau nei mėnesį E.Kusaitei buvo pavykę nušalinti kitą šiai bylai paskirtą teisėją Petrą Karvelį. E.Kusaitė nušalinimą motyvavo tuo, kad šis teisėjas nagrinėjo kitą jos bylą, kurioje pripažino kalta ir ''nesant įrodymų nuteisė", todėl esą gali būti neobjektyvus ir šioje byloje .Teisėjas nuo bylos nusišalino, kad būtų pašalintos visos abejonės ir galimybės dėl teismo šališkumo.

Po šio nenusišalinimo byla buvo perduota teisėjui O.Zaicevui.Kadangi šis teisėjas nusišalinti atsisakė, byla ketvirtadienį buvo pradėta nagrinėti iš esmės, paskelbtas kaltinamasis aktas. Jame rašoma, kad 2010 spalio 12 dieną Generalinėje prokuratūroje E.Kusaitė prokurorui Gintarui Jasaičiui nurodė, kad 2009 metais areštinėje pareigūnai prieš ją naudojo fizinį smurtą ir patyčias, VSD pareigūnai esą ją vertė ją prisipažinti. Prokuroras Justas Laucius atsisakė grąžinti jai daiktus ir darė spaudimą.

Esą vėliau per apklausas ji patyrė ir fizinį smurtą, ir seksualinį pareigūnų priekabiavimą, buvo leidžiami psichotropiniai vaistai.Nusprendę, kad klaipėdietės teiginiai nepatvirtinti, prokuratūra pradėjo tyrimą dėl melagingo pranešimo apie nusikaltimus.Prokuratūra šiuos aiškinimus įvertino kaip melagingų parodymų davimą„Kalta aš neprisipažįstu, aš noriu duoti parodymus po liudytojų apklausos“ -, pareiškė E.Kusaitė.

Toliau bylos nagrinėjimą teismas tęs gegužės 28 dieną, bus kviečiami penki pirmieji liudytojai.Mergina ir jos advokatas sustabdyti šios bylos nagrinėjimo, kol nebus išnagrinėta terorizmo byla. Prokuratūra šiam siūlymui prieštaravo, teigdama, kad bus vilkinamas procesas.Teismas nusprendė, kad prie šio klausimo grįš vėliau, kai byla Vilniaus apygardos teisme bus išnagrinėta.

Tai jau ketvirta teismuose nagrinėjama byla, kurioje šiai 23 metų klaipėdietei pateikti kaltinimai.Vilniaus apygardos teismas nagrinėja bylą dėl grasinimo įvykdyti teroro aktą Rusijoje, Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas balandžio 10 dieną E.Kusaitę pripažino kalta dėl valstybės tarnautojo - Generalinės prokuratūros prokuroro Justo Lauciaus - įžeidimo ir skyrė 1300 litų baudą.Kitoje byloje Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas E.Kusaitei yra paskelbęs apkaltinamąjį nuosprendį ir pripažinęs ją kalta dėl J.Lauciaus įžeidimo ir grasinimo.

Merginai skirta 7 tūkst. 800 litų bauda. Šie nuosprendžiai dar nėra įsiteisėję.


Šiame straipsnyje: Eglė Kusaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių