Ekspertė: Lietuva laikosi tautinių mažumų apsaugos konvencijos

Lietuvos teisinė sistema laikosi Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencijos, sako Taikos instituto direktorė, Europos Tarybos (ET) Patariamojo komiteto narė doc. Sia Akermark Spiliopoulou.

„Man asmeniškai pasirodė, kad Lietuvos teisinė sistema laikosi tautinių mažumų apsaugos konvencijos ir siekia įgyvendinti tarptautines rekomendacijas“, - penktadienį Seime vykstančioje tarptautinėje konferencijoje „Tautinės mažumos ir tarptautinė teisė“ sakė ET Patariamojo komiteto atstovė.

Kalbėdama apie problemas Lietuvoje dėl tautinių mažumų švietimo, ji kaip problematišką nurodė romų tautinės mažumos situaciją, tuo tarpu lenkų tautinės mažumos prieštaringai sutiktam Švietimo įstatymui pastabų sakė neturinti.

„Lietuvos švietimo įstatymas buvo redaguojamas ir vėliau keičiamas, džiaugiuosi, kad gavau informaciją, kad finansavimo sistema buvo peržiūrėta, o dėl tautinių mažumų poreikių įvertinimo, dabar po neseniai vykusio gyventojų surašymo, jau yra galimybė gauti tą informaciją ir galima įvertinti mažumų poreikius“, - kalbėjo S.Akermark Spiliopoulou.

Taip pat ji sakė, kad „kartu su mažumomis reikia imtis skubių žingsnių, kad būtų atitaisyta romų bendruomenės švietimo padėtis“. Tai, kad romų integracija ir įtraukimas į šalies gyvenimą išlieka ypač svarbiu ir sudėtingu uždaviniu, savo kalboje pažymėjo ir Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Arminas Lydeka.

„Šios etninės grupės papročiai ir istoriškai susiformavęs gyvenimo būdas lėmė žymiai sudėtingesnę integraciją į 21 amžiaus visuomenės gyvenimą. Socialinė ekonominė romų padėtis išlieka sudėtinga. Dalis romų nešneka valstybine kalba, neturi asmens tapatybę liudijančių dokumentų, yra neišsilavinę“, - kalbėjo A.Lydeka.

Jis taip pat pastebėjo, jog išgyvenama socialinė atskirtis gali turėti įtakos romų pasirinkimui užsiimti narkotikų gamyba ir prekyba. „Deja, romo - narkotikų gamintojo ir prekeivio stereotipas tapo gajus Lietuvos visuomenėje“, - sakė Seimo komiteto vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

matomai

matomai portretas
vertimo klaida - laikosi sexsualiniu mazumu apsaugos konvencijos ........

Tai kad

Tai kad portretas
pastaruoju metu didžiumoms (ar kaip tai bebūt vadinama) nebėr kur dėtis, didžiumas kas nuo mažumų apsaugos?

Alina

Alina portretas
Nuo kada invalidai priskiriami ,,mazumoms"? t.y. Iskrypusios seksualines orentacijos zmones. Hormonus ir psichika pasigydzius,taptu ta ,,mazuma" normalia ,,dauguma". Jiems,o gal ir medikams,tai per daug pastangu,kantrybes,laiko ir ziniu reikalaujanti procedura! Uzsienyje Zmogaus Laisve kartais taip neteisingai realybeje igyvendinama,net kraupu....Tik niekam tai nerupi.Materializmas-auksciausioj pakopoje.Deja,Lietuva nepripazysta kai kuriu ,,mazumu",pvz.Prusu,Kursiu palikuoniu.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių