Ekspertas: Lietuvoje energetiniu saugumu negalime didžiuotis

  • Teksto dydis:

Energetikos ekspertas Saulius Kutas teigia, kad istorijoje buvo trys įvykiai, kurie sudavė didelį smūgį atominės energetikos vystymuisi, bet, iš kitos pusės, sustiprino dėmesį saugai. Pirmasis įvykis – Pensilvanijos valstijos Trijų Mylių salos atominės elektrinės (AE) nelaimė, įvykusi 1979 m., antrasis – Černobylio AE tragedija, nuo kurios suėjo 30 metų. Trečia – naujausia tragedija – įvyko Fukušimos AE 2011 m.

Eksperto teigimu, visos šios nelaimės prisidėjo prie darbo saugos ir saugos kultūros formavimo. Anot S. Kuto, energetinio saugumo kultūra apima visą kompleksą aspektų: stebėjimus, žmonių supratimą ir politinę kultūrą.

„Mūsų valstybėje tam [AE saugumo kultūrai] skiriamas nepakankamas dėmesys. Bet visgi kai kurie įvykiai nedemonstruoja, kad mes jau esame pažangūs ir galime rodytis kaip pavyzdys“, – teigė S. Kutas.

Energetikos ekspertas mano, kad šiuo metu Lietuvoje skiriamas per mažas dėmesys energetiniam saugumui. Kaip pavyzdį jis pateikia Ignalinos AE uždarymo metu vykusius vidinius neramumus ir piliečių neaktyvumą patariamojo referendumo metu.

S. Kutas, komentuodamas Baltarusijos energetinio saugumo kultūrą, užsiminė, kad joje yra problemų, todėl Astravo AE statybos pelnytai kelia diskusijų.

Plačiau apie energetinį saugumą – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Laba diena, Lietuva“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių