Ekspertai nenustatė, kad V. Galvono paskolos sutartis – suklastota

  • Teksto dydis:

Ekspertai nenustatė, kad buvusio finansų viceministro „tvarkiečio“ Vytauto Galvono sutartis su bendrovės „Top Sport“ savininku buvo suklastota. Tai paaiškėjo, prokurorams gavus Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centro išvadas dėl sutarties autentiškumo.

Remdamasi šiomis išvadomis, žurnalistų etikos inspektorė lapkričio 18 dieną kaip nepagrįstą atmetė V.Galvono skundą, kuriuo prašyta įvertinti žurnalisto Edmundo Jakilaičio, LRT laidoje paviešinusio dokumentą, profesinę veiklą. Anot jos, Visuomenės informavimo įstatymo požiūriu, žurnalisto veiksmai buvo „teisėti, sąžiningi ir profesionalūs“.

„Paskolos suklastojimo fakto, kuriuo skunde remiasi pareiškėjas, nepatvirtino ir ikiteisminiame tyrime pateiktos Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centro specialistų išvados. Net ir tokia faktinė aplinkybė nurodo, kad E.Jakilaitis tinkamai įvertino savo šaltinio patikimumą ir sąžiningai rėmėsi šio šaltinio jam perduota paskolos sutarties kopija. Tai leidžia daryti išvadą, kad kitokios situacijos vertinimo, nei žurnalistas E.Jakilaitis pateikė nagrinėjamame programos epizode, jis ir negalėjo pateikti“, - rašoma žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos išvadose.

Pats V.Galvonas BNS tvirtino žinantis, kad ekspertai apskritai atsisakė įvertinti sutarties autentiškumą, esą to neįmanoma padaryti iš dokumento kopijos, o ne originalo.

„Jie ne tai kad nepatvirtino, jie net netyrė, nes tai yra kopija, o iš kopijos Lietuvoje niekas ekspertizės nedaro. Yra daugiau nei juokinga - jie reikalauja originalo. O jei originalo nėra - ką tada daryti? Kitas dalykas, ką jie nori nustatyti, net jei būtų originalas - parašo tikrumą? Aš ir taip beveik šimtu procentu galiu sakyti, kad tie, kurie padirbinėjo sutartį, kad jie nepasirašinėjo patys, o nusikopijavo parašą ir uždėjo. (...) Jie gi turi mano parašų tūkstančius“, - savo versiją pateikė V.Galvonas.

Jis sakė, kad žurnalistų etikos inspektorė priėmusi sprendimą dėl E.Jakilaičio nepasibaigus ikiteisminiam tyrimui, „užbėgo visiems įvykiams už akių“.

Pats E.Jakilaitis tikino tokio pareigūnų sprendimo ir tikėjęsis, o žurnalistų etikos inspektorės sprendimą vertino kaip precedentą, dar kartą išaiškinantį žiniasklaidos etikos ir veiklos ribas.

„Nieko kito nesitikėjau, nes žinau, kaip viskas vyko. Man atrodo, kad yra gerai kas tam tikrą laikotarpį atsirandantys specialistų pasisakymai, ką žurnalistas gali ir ką privalo daryti, koks jo darbas ir kaip tai turi būti traktuojama. Pasisakymas, kad žurnalistas ne tik gali, bet ir privalo skelbti, vykdydamas savo pareigą visuomenei tokio pobūdžio informaciją, man atrodo, yra labai svarbus“, - BNS sakė žurnalistas.

Į prokurorus su prašymu pradėti tyrimą dėl dokumento klastojimo kreipėsi pats V.Galvonas.

LRT televizijos laidoje „Dėmesio centre“ E.Jakilaitis tiesioginėje LRT laidoje su finansų ministru Rimantu Šadžiumi birželį paskelbė paskolos sutartį, kurioje nurodoma, kad viceministras, tuo metu kuravęs azartinius lošimus, iš bendrovės „Top Sport“ savininko Gintaro Staniulio pasiskolino 300 tūkst. litų už 0,2 proc. palūkanas. V.Galvonas ir G.Staniulis neigė sudarę tokią sutartį.

Po kilusio skandalo V.Galvonas nebuvo grąžintas į finansų viceministro postą Vyriausybei liepą gavus naujus įgaliojimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių