Per egzaminų sesiją policija akylai stebės internetinę erdvę

  • Teksto dydis:

Siekiant užtikrinti skaidrumą brandos egzaminų sesijos metu, policijos pareigūnai stebės internetinę erdvę ir socialinius tinklus, trečiadienį pranešė Policijos departamentas.

„Pagrindinis tiek mūsų, tiek Nacionalinio egzaminų centro tikslas - sąžininga ir skaidri brandos egzaminų sesija. Jeigu paaiškėtų galimų nusikaltimų požymiai - realaus užduočių, atsakymų nutekinimo ar bandymų sukčiauti, parduoti netikras užduotis atvejai, esame pasiruošę į juos reaguoti. Tačiau, kaip ir kasmet, tikimės abiturientų atsakingumo ir nuoširdžiai linkime sėkmės artėjančios egzaminų sesijos metu“, – teigia Kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis.

Antradienį jis susitiko su Nacionalinio egzaminų centro (NEC) atstovėmis ir aptarė šių institucijų bendradarbiavimą, siekiant užtikrinti sklandžią ir skaidrią 2017 metų brandos egzaminų sesiją.  

Kasmet brandos egzaminų sesijos metu pareigūnai vykdo tikslinę su egzaminais susijusios informacijos stebėseną internete. Bendrais policijos kriminalistų ir NEC veiksmais siekiama, kad egzaminų sesijos metu laiku būtų užkirstas kelias galimiems piktnaudžiavimams, o ypatingas dėmesys yra skiriamas socialiniuose tinkluose skelbiamos informacijos stebėjimui.  

Kriminalinės policijos pareigūnai pastebi, kad egzaminų užduočių ir atsakymų paviešinimo tema yra aktyviai naudojama asmenų, siekiančių populiarinti savo tinklapius ar uždirbti iš reklamos. Iš pradžių pseudonaujienos apie paviešintas egzaminų užduotis pasirodo socialiniuose tinkluose su žinutėse pridedamomis nuorodomis, kur neva galima pasiskaityti informaciją apie egzaminų užduotis. Paspaudę paskelbtas nuorodas, vartotojai patenka į tinklapius, kurie skelbia informaciją susijusią su egzaminų tema, tačiau nei užduočių, nei atsakymų ten nėra.

Be to, prieš atsidarant tinklapiui, lankytojui tenka spausti nuorodas iššokančiuose languose. Pareigūnai atkreipia dėmesį, kad tokie iššokantys langai gali būti naudojami įvairiems tikslams. Neatmetama galimybė, kad paspaudę iššokančiuose languose esančias nuorodas ar reklamą, vartotojai gali būti nukreipti į kenkėjiškus tinklapius ir tokiu būdu gali būti bandoma užkrėsti jų kompiuterius.

Nors tokių atvejų šiuo metu nėra užfiksuota, tačiau neatmetama galimybė, kad brandos egzaminų sesijos laikotarpis gali būti tam išnaudojamas. Taip pat egzaminų sesijos metu suaktyvėja ir sukčiai, kurie siūlo pirkti tariamas brandos egzaminų užduotis. 

Už egzamino užduočių paviešinimą gresia baudžiamoji atsakomybė, todėl pastebėjus siūlymų parduoti egzaminų užduotis, prašoma kreiptis į NEC.

Pagrindinė egzaminų sesija šį šeštadienį prasidės prancūzų kalbos egzaminu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neturi kuop užsiimti

Neturi kuop užsiimti portretas
Policininkų ko gero per daug jau yra , kad neturi kuo užsiimti. Beje apie užduotis besimokantys privilegijuotose mokyklose sužino kuo puikiausiai kiekvienais metais.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių