„The Economist“: NATO, EK susirūpinę dėl Lietuvos-Lenkijos ginčo

Lietuvos ir Lenkijos ginčas dėl tautinių mažumų kelia nerimą kaimyninėms šalims ir tarptautinėms organizacijoms, rašo britų savaitraštis „The Economist“.

„Pašaliečiai (įskaitant Ameriką), kaimynai (ypač Švedija), NATO ir Europos Komisija yra susirūpinę. Jie remia tarpininkavimą, kurį pernai pradėjo Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija“, - rašoma naujame savaitraščio numeryje.

Pasak straipsnio autoriaus, esanti įtampa kelia pavojų strateginiams projektams, o „kiekviena pusė mano, kad kita jai skolingą atsiprašymą“.

„Abi sako norinčios santykių “perkrovimo„ - bet kiekviena mano, kad jis būtų kitos pusės atsitraukimas. Yra pavojus, kad ginčas paveiks tikrai svarbias sritis, tokias kaip energetikos ir transporto jungtys, ar net karinis saugumas (NATO gynybos planai prieš teorinę Rusijos grėsmę regione priklauso nuo didelės dalies Lenkijos armijos dislokavimo Lietuvoje). Balandį Lenkijos kariniai orlaiviai dislokuoti Lietuvos karinėje bazėje pradės Baltijos oro erdvės saugojimo misiją - šį darbą rotuojamai atlieka NATO sąjungininkai. Bent jau tai iki šiol nebuvo politizuojama“, - rašo „The Economist“.

Tačiau straipsnio autorius pažymi, kad ESBO komisaro Knuto Vollabaeko (Knuto Volebeko) misija kol kas rezultatų nedavė.

„Lietuviai sako jam nereikalauti pataisų, už kurias parlamentas nebalsuos. Lenkijos politikų kantrybė su mažiausiu kaimynu pasiekė ribinį tašką. Visuomenės nerimas auga. Naujas faktorius yra Lenkijos iškilimas, gaunant Europoje sunkiasvorės statusą. Jos kaimynai turi su tuo apsiprasti. Bet taip pat turi ir Lenkijos politikai“, - rašo „The Economist“.


Šiame straipsnyje: Lietuva-LenkijaNATOEK

NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuvis

lietuvis portretas
Labai aiskus yra paaiskinimas tokiems santykiams. Lenkai kaip ir rusai lietuviu savimoneje yra agresoriai. Sios valstybes per amzius vede agresyvia politika Lietuvos ir lietuviu atzvilgiu, todel naturalu, kad nei rusu, nei lenku kalbos cia nebus priimtinos, kol gyvens lietuviai. O jei kas sugalvotu antra kalba paskelbti pavyzdziui latviu, tai priestaraujanciu butu ne tiek daug. Bet kuriuo atveju, tiek Lenkijos, tiek Lietuvos politikams reiktu apsiraminti: vieniems nereikalauti nerealiu dalyku, kitiems nezadeti nerealiu dalyku..

ir

ir portretas
taip pat siuo metu nesimato, kad Lenkijos agresyvi politika Lietuvos atzvilgiu pasikeistu.. Lenkijai paciai reikai parodyti pagarba kaimynems, aisku, jeigu ji tokia pas juos yra..

Wilhelm

Wilhelm portretas
...)NATO gynybos planai prieš teorinę Rusijos grėsmę regione priklauso nuo didelės dalies Lenkijos armijos dislokavimo Lietuvoje(... Kažkada Lietuvoje, siekiant užtikrinti "saugumą" buvo dislokuoti SSSR armijos daliniai. Įdomus laiko paradoksas: 20 metų nepriklausomybės ir taškas. Nejaugi naujame istorijos puslapyje bus įrašyta "ŽEČPOSPOLITA II"??? Įdomu kur lenkai šaudys ir trems lietuvius? Sibiro jie neturi... Gal į kokį "brolišką" Afganistaną?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių