E. Vėlyvio atsakas kritikams: išsikrapštykite rąstą iš savo akių

  • Teksto dydis:

Žolinių dieną režisieriaus Emilio Vėlyvio projekto „Zero Live Show“ komanda nustebino bažnyčioje susirinkusius žmones. Bažnytinių apeigų drabužiais persirengę aktoriai (Vitalijus Cololo, Mindaugas Papinigis, Ainis Storpirštis) lenkų kalba pasakojo apie netrukus prasidėsiantį projektą „Zero Live show“.

Galiausiai aktoriai į pamaldas susirinkusiems tikintiesiems siūlė ir dalino suktines, kurios priminė vadinamąją „žolę“.

Tiesiogiai transliuotas aktorių pasirodymas sulaukė didžiulio visuomenės dėmesio ir kontraversiškų vertinimų.

Seimo narys Mantas Adomėnas piktinosi, ksad aktoriai tyčiojosi iš tikėjimo. Menininkų pasirodymą kritiškai įvertino ir kai kurie Lietuvos politikai, o Šalčininkų rajono savivaldybė dėl šio įvykio kreipėsi į teisėsaugą.

Nuvilnijus šurmuliui, E. Vėlyvis pateikė savo komentarą dėl “Zero Live Show” performanso Turgelių bažnyčioje.

"Kadangi esu naktimis dirbantis tipas, fiziškai neturėjau galimybių operatyviai reaguoti į visus dienos sveikinimus, linkėjimus, prakeiksmus ir pasisakymus. Todėl, naudodamasis proga, norėčiau padaryti tai dabar. Juolab, kad kalbame apie įvykį, kuris per kelias pastarąsias dienas buvo paverstas tikru savarankišku šou, pranokusiu visus įmanomus, numanomus ir net teoriškai užkeltus lūkesčius bei sukėlusiu didžiulę bangą labai prieštaringų emocijų. Visada buvau įsitikinęs, kad turintieji smegenis niekada neieško jų subinėje, kaip ir matantiems yra nereikalingas Brailio raštas", - teigia E.Vėlyvis.

Pasak jo, žinia, kurią Cololo perdavė Turgelių parapijiečiams, visų pastarųjų dienų įvykių sūkuryje skamba tarsi stebuklas – Apokalipsė yra atšaukiama, o tunelio gale leista uždegti šviesą! "Tačiau kognityvinio disonanso apsėsti funkcionieriai vis dar nepajėgia suvokti, kur yra ta riba, ties kuria susiduria saviraiškos ir tikėjimo laisvės. Kai trūksta smegenų, tenka kažkaip vartytis iš situacijos ir švaistytis beprasmiais postringavimais. Nebuvo suderinta su Bažnyčia, negavo Bažnyčios leidimo, bažnyčioje renkasi tikintieji... Taip, bažnyčioje renkasi tikintieji, taip kaip ligoninėje renkasi ligoniai, o autobusų stotyje – keleiviai. Ir ką? Kaip turėčiau apsirengti eidamas į minėtas vietas ar į kokią biblioteką, kad neįžeisčiau ten susirinkusiųjų?", - klausia režisierius.

"Tiek to, kad jūsų šėlstančioms sieloms būtų ramiau, galiu atsakingai patvirtinti, kad su svarbiausiuoju Dievo namų šeimininku asmeniškai suderinau kiekvieną įvykio detalę, atsiklausiau leidimo ir gavau visokeriopą palaiminimą.

O mano darbas yra kitoks, todėl negaliu nuleisti negirdomis, kai politinė šiukšlė užsiropščia ant šūdinos bačkos ir, vaidindamas tikinčiųjų teisių gynėją, mojuoja Konstitucija bei Baudžiamuoju kodeksu. Man apmaudu ne dėl to, kad kažkuo mojuoja – laisvoje šalyje net ir visiški pašlemėkai turi teisę mojuoti kuo nori – bet dėl to, kad šis saviškius jau kartą išdavęs žmogus bando pasidaryti sau politinę reklamą, įžūliai manipuliuodamas tikinčiųjų jausmais.

Tai, kad daugeliui šventesniais už popiežių apsimetančių veikėjų nepatiko tai, ką jie pamatė veidrodyje, nėra nei veidrodžio kaltė, nei jo problema.

Visai kitas porūšis neva įsižeidusiųjų yra tie, kurie muša kumščiu į Šventąjį raštą, bet patys nėra jo net atsivertę. Geras sarkazmas ir ironija yra reikalingi bet kokiai šventai karvei (ar vietai), ir jeigu šis performansas būtų nepavykęs, vargu ar būtume viešojoje erdvėje pamatę tiek daug šventeiviškos trydos. Bet - ačiū Dievui – pavyko ir pakankamai taikliai. Tai, kad daugeliui šventesniais už popiežių apsimetančių veikėjų nepatiko tai, ką jie pamatė veidrodyje, nėra nei veidrodžio kaltė, nei jo problema. Kaip sako Šventasis raštas – prieš ieškodami krislo artimojo akyje, išsikrapštykite rąstą iš savosios.

Baigdamas pacituosiu vieną komentarą iš socialinių tinklų: „Kaip galima, juk tai šventa vieta! Ar nebuvo galima padaryti tai kur nors gatvėje, aikštėje, ar, tarkim, Seime?“ Taigi, kito mūsų performanso vieta kaip ir aiški. O dar ir Popiežius atvažiuoja! Sekite reklamą – bus linksma!", - tvirtina E.Vėlyvis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Visa katalikybės esmė

Visa katalikybės esmė portretas
Šlapių kelnių katalikų bėda yra ta, kad jie sumauti pacifistai, bailiai ir prisitaikėliai. Jei tie rudamanskiniai klounai būtų užėję į mečetę ar į kokią pagoniškų dievų šventyklą - būtų iš jos neišėję visai. Greičiausiai būtų išnešti gabalais. Bet kadangi tai tik katalikai - nutukę rudamanskiniai klounai gali be baimės jiems vedžioti varpomis per lūpas. Žinodami, kad nė plaukas nuo galvos nenukris.

Anonimas

Anonimas portretas
..shventvagyste! -pasakytu tikintysis! bet kosmopolitui tai ne motais! ...nesuprastas SHOU ,bet...geriau nnnegu islamo terorizmas...

nojus

nojus portretas
Viską galima daryti visur ir visada, laužyti, griauti, trukdyti... Na ir kas, juk laisvė, demokratija. Ir tai yra tiesa. Bet kaip reaguotų to performanso atlikėjai jei, tarkime per jų tėvų ar mamų laidotuves įsiveržtų kokie nors "performancininkai" ir pradėtų išsidirbinėti, šokti, dainuoti nešvankias dainuškas, apsinuoginti, persti.... O kodėl ne, juk laisvė ir demokratija. KAI NĖRA PROTO NĖRA IR LAISVĖS.
VISI KOMENTARAI 76

Galerijos

Daugiau straipsnių