E. Kūris: stojimo tvarkos pakeitimas – „ciniškumo viršūnė“

Buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Egidijus Kūris penktadienį „ciniškumo viršūne“ pavadino švietimo ir mokslo ministro įsakymą dėl naujos stojimo į aukštąsias mokyklas tvarkos, kuri sulaukė prieštaringų vertinimų visuomenėje.

„Galbūt ministras atsitrauks, supratęs, kad buvo padaryta didžiulė klaida. Iš esmės turbūt padėjo parašą įtikintas kitų, nebandau svarstyti, kas kaltas, bet tai buvo ciniškumo viršūnė, jau nekalbant apie teisėtus lūkesčius, apie teisės galiojimą laike“, - sakė E. Kūris penktadienį vykusioje konferencijoje Mykolo Romerio universitete.

Vilniaus universiteto profesorius atkreipė dėmesį, kad įsakymas įsigaliojo rugsėjo 7-ąją, penktadienį, todėl realiai apie jį sužinota tik kitą savaitę.

„Tie vaikai, kurie pasirinkę tam tikrus dalykus, staiga sužino, kad jiems reiks daugiau ir kitus lygius ir netgi kitus dalykus... Mano manymu, visa ta komanda, kuri šitą įsakymą rengė ir parengė rugpjūčio 31 dieną ir pakišo ministrui pasirašyti, o įsigaliojo tiktai dar po geros savaitės, padarė labai įdomų siurprizą“, - sakė E. Kūris.

Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Viešosios teisės katedros vedėjas išsakė paramą protestus surengusiems moksleiviams, sakydamas, kad jie turbūt „intuityviai supranta daugiau apie Konstitucijos esmę“.

„Vienintelis dalykas, kuris suteikia dar kažkokią viltį, tai tie moksleiviukai, kurie mitinguoja prie ministerijos ir savivaldybių, turbūt intuityviai supranta kai ką daugiau apie Konstitucijos reguliavimą, Konstitucijos esmę, teisėtus lūkesčius, negu tie jų mokytojai, kurie štai tokiu teisėkūros būdu jiems davė šitą pamoką“, - kalbėjo E. Kūris.

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius šią savaitę pripažino, kad 2014 metams patvirtinta stojimo į aukštąsias mokyklas tvarka nebuvo tinkamai aptarta, bet pažymėjo, kad moksleiviai dar turi laiko pasiruošti naujovėms.

2014 metais stojant į universitetus ir kolegijas konkursinis balas bus formuojamas iš keturių mokomųjų dalykų valstybinių brandos egzaminų arba metinių įvertinimų.

Dviejų dalykų (lietuvių kalbos ir literatūros bei pagrindinio dalyko) bus įskaitomi tik valstybinio brandos egzamino rezultatai, o kitų dviejų - valstybinio brandos egzamino rezultatai arba atitinkamai perskaičiuoti metinio pažymio vertinimai. Tačiau egzaminų laikymas duos aukštesnius balus.

Šiuo metu norintieji stoti į kolegiją turi būti išlaikę du valstybinius egzaminus, o universitetą - tris.

Dar viena po dviejų metų įvedama naujovė ta, kad norint įstoti į nemokamą vietą aukštojoje mokykloje reikės pasiekti nustatytą užsienio kalbos mokėjimo lygį.

Norintieji patekti į valstybės finansuojamą studijų vietą universitete turės mokėti užsienio - anglų, vokiečių ar prancūzų - kalbą B2 lygiu, stojant į kolegiją - B1 lygiu. Šį lygį bus galima nustatyti laikant valstybinį egzaminą, kalbos mokėjimą bus galima pagrįsti ir pateikiant tarptautinius užsienio kalbų žinojimo įvertinimus.

Anot naujienų portalo delfi.lt, kad penktadienį posėdžiavusi Lietuvos universitetų rektorių konferencija nusprendė metams nenukelti stojimo į aukštąsias perversmo, nors tokią idėją ketvirtadienį rektoriams pasiūlė pats savo parašu naujovėms pritaręs švietimo ir mokslo ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dr. Jonas Ramanauskas

dr. Jonas Ramanauskas  portretas
Negaliu niekaip komentuoti tos "stojimo" tvarkos, nors is esmes pasisakyciau, kad kiekvienas universitetas turetu savo istojimo i universiteta kriterijus....egzaminus ar kazka panasaus. Taciau is kitos puse E.Kuris yra pats auksciausio ciniskumo zmogus, kuris sugeba isniekinti LR Konstitucija, pakeisti jos turini ir prasme ir del to ne kiek nesigaili ir lieka nebaudziamas....pilna panieka siunciu siam LR Konstitucijos iniekintojui ir pedfilu gynejui. Gal ir nekeista, kai sie dalykai "telpa" viename ciniskame zmoguje!

Rasa

Rasa portretas
Mano dukrai , dabar jau 11 klases mokleivei teko pralieti upelius asaru pavasari del neformuojamos 11 klases mokykloje, nors buvo sakoma priesingai nuo 5 klases, tevai raminami "VISKAS BUS TVARKOJE". Ir vel vaikas verke ,kai valdzios atstovai sudave antra smugi del egzaminu , reikejo dalykus apgalvoti per nauja, vaikas pasimetes buvo ne tik apsiverkes. "Aciu" brangieji valdzios atstovai, kad traumuojate psichologiskai musu vaikus ir viska darote ju nenaudai.

Birute

Birute portretas
Taigi ponas Kuri, ciniskumui nera ribu.......
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių