D.Valys: gautas Baltarusijos teisinės pagalbos prašymas

Lietuvos generalinė prokuratūra ketvirtadienį gavo Baltarusijos prašymą dėl teisinės pagalbos tiriant galimą valstybinės sienos pažeidimą, kuomet liepos 4 dieną švedų pilotuojamas lengvasis lėktuvas kirto Lietuvos - Baltarusijos sieną.

„Taip gautas prašymas. Renkamės kai kuriuos duomenis, paskui spręsim dėl teisinės pagalbos vykdymo“, - ketvirtadienį telefonu BNS patvirtino generalinis prokuroras Darius Valys.

Baltarusijos oficialiosios žinybos trečiadienį pranešė, jog kreipėsi į Lietuvą ir Švediją prašydamos suteikti teisinę pagalbą tiriant galimą valstybinės sienos pažeidimą.

Kaip skelbė Baltarusijos naujienų portalas belaPAN, Baltarusijos KGB informacijos ir viešųjų ryšių centro vadovas Aleksandras Antonovičius teigė, jog tokį kreipimąsi Lietuvai ir Švedijai išsiuntė Baltarusijos Generalinė prokuratūra.

Anot A.Antonovičiaus, Baltarusijos teisėsaugos kreipimęsi nurodoma, jog nesankcionuoto skrydžio metu buvo pažeistos ne tik Baltarusijos, bet „ir Švedijos, Lietuvos ir NATO bloko oro erdvės taisyklės“.

Be to, kaip nurodo Baltarusijos KGB atstovas, „siekdama objektyvaus tyrimo“, Baltarusijos pusė reikalauja į Minską atvykti skrydį organizavusius ir jame dalyvavusius švedus.

Baltarusijos KGB tinklapyje nurodoma, jog dėl Švedijos atstovų neteisėto valstybinės sienos kirtimo yra iškelta baudžiamoji byla. Anot Baltarusijos KGB, dėl bendrininkavimo vykdant minėtą nusikalstamą veiką sulaikyti du Baltarusijos piliečiai, kuriems pareikšti įtarimai.

„Siekiant objektyvaus baudžiamosios bylos tyrimo ir Baltarusijos - Lietuvos oro erdvės pažeidimų visų aplinkybių išaiškinimo, Švedijos atstovams, kurie dalyvavo organizuojant ir vykdant neteisėtą valstybinės sienos kirtimą, siūloma atvykti į Minską ir dalyvauti atliekant tiriamuosius veiksmus tapus įtariamaisiais, tame tarpe - ir dalyvauti akistatose. Remiantis rezultatais bus atitinkamai priimti galutiniai procesiniai sprendimai dėl Baltarusijos piliečių, figūruojančių minėtoje byloje“, - rašoma Baltarusijos KGB pranešime.

Liepos 4 dieną iš Lietuvos į Baltarusiją nedideliu lėktuvu įskridę švedų aktyvistai išmėtė tūkstantį meškiukų šalies teritorijoje. Jie teigė taip norėję atkreipti dėmesį į žodžio laisvės ribojimus.

Iš pradžių Baltarusijos oficialiosios tarnybos kategoriškai paneigė buvus tokį skrydį.

Tačiau po incidento praėjus kiek mažiau nei mėnesiui, autoritariškai šalį valdantis prezidentas Aleksandras Lukašenka atleido oro pajėgų ir pasienio apsaugos vadus.

Šis incidentas peraugo į diplomatinį konfliktą tarp Baltarusijos ir Švedijos. Minskas trečiadienį paskelbė atšaukiantis visus savo diplomatus iš Švedijos ir nurodė Stokholmui susigrąžinti visus savo diplomatinius darbuotojus iš Baltarusijos.

Lietuvos krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė ketvirtadienį pareiškė, kad Lietuva neturi jokių duomenų apie incidentą, susijusį su „pliušinių meškiukų“ istorija Baltarusijoje, o Minsko teisinės pagalbos prašymas būtų svarstomas pagal galiojančius įstatymus.

Tuo metu kiek anksčiau ketvirtadienį Civilinės aviacijos administracijos direktoriaus pavaduotojas Alvydas Šumskas BNS sakė, kad svarstoma pradėti administracinę bylą Švedijos pilotų atžvilgiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mangerai

Mangerai portretas
Skubėk, skubėk, Valy, lyst šiknon Lukašenkai be muilo, duok viską, ką jis lieps, nes kitaip mažai tau nepasirodys.

smaragdas

smaragdas portretas
Labai keistai skamba, kad kažkas taip paprastai gali skraidyti po Lietuvos teritoriją, tai kur NATO kariai dingo, kurie turi saugoti Lietuvos oro erdvę? Gal irgi kaip politikai ruošiasi rinkimams ?

Kamanė

Kamanė portretas
Rūpi mums tie meškiukai kaip pernykštis sniegas.Neužkalbinėkit visuomenei dantų svetimom nesąmonėm, kelkit tikrai aktualias problemas. Ir dar-VALĮ PRADĖK DIRBTI! Susidomėk mūsų šalies teisingumo, korupcijos ir visuom.turto grobstymo temom.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių