Druskininkų savivaldybėje – pirmas maru užsikrėtęs šernas

Druskininkų savivaldybėje šią savaitę rastas pirmas maru užsikrėtęs šernas. Šis Dzūkijos rajonas tapo 25- uoju šalyje, kuriame nustatytas afrikinis kiaulių maro atvejis. Alytaus ir Varėnos rajonuose šią vasarą rasta 10 užsikrėtusių šernų.

„Buvo patvirtintas afrikinis kiaulių maras šerno gaišenoje, rastoje mūsų savivaldybės teritorijoje Gailiūnų kaimo pačioje pabaigoje, du kilometrus nutolusioje nuo Liškiavos. Tai pirmas rastas užkrėstas maru šernas mūsų savivaldybės teritorijoje nuo 2014 metų, iki šiol neturėjome nei kiaulių ūkiuose, nei šernuose židinių“ – BNS pranešė Druskininkų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkė Vaida Hellin Cuesta.

Veterinarijos tarnybos atstovės teigimu, padėtį apsunkina tai, kad Druskininkų rajoną supa tie rajonai, kuriuose šiemet jau aptikti maro židiniai. Pavyzdžiui, užsikrėtęs maru šernas buvo rastas netoli Druskininkų ribos su Varėnos savivaldybe.

„Mes esame apsupti – tiek iš Lazdijų pusės, nes liepos 10 dieną buvo nustatytas pirmas afrikinis kiaulių maro žodinys Sventijansko kaime, o jis  dalinamas perpus ir viena kaimo dalis mūsų savivaldybėje, o kita – Lazdijų rajono, ten prieš tai buvo diagnozuotas maras šernuose, tad nenuostabu, kad po mėnesio, gana greitai, užkratas pasireiškė ir kiaulių ūkyje“,  – teigė V. Hellin Cuesta.

Pasak jos, nerimą kelią tai, kad neseniai židinys buvo rastas Lazdijų rajono Senkonių kaime, nes ūkis, kuriame aptiktos užsikrėtusios kiaulės, yra vos už kelių kilometrų nuo Druskininkų savivaldybės teritorijos.

Baimės su kiekviena diena tolsta, kadangi per pastarąsias tris savaites neradime šernų krituolių. Bet čia garantuoti negali, nes žmonių judėjimai labai dideli ir gali atnešti užkratą.

„Tai ne maža dalis mūsų teritorijos pateko į afrikinio kiaulių maro židinio apsaugos ir priežiūros zoną, čia jau taikomi apribojimai siekiant išvengti ligos protrūkio“, – sakė valstybinė veterinarijos inspektorė. 

Druskininkų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkės teigimu, stambių kiaulių ūkių Druskininkų savivaldybėje nėra.

„Visuose kiaulių ūkiuose laikoma iki 10 kiaulių – tai daugiausia šeimyniniai ūkeliai. Rajone yra 144 vietos, kur auginamos kiaulės ir juose laikoma beveik 300 kiaulių“, – tvirtino Druskininkų valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkė. 

Varėnos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Donatas Jonauskas informavo, kad per pastarąsias dvi savaites sirgę kiaulių maru rasti keturi šernai Merkinės seniūnijos vietose. Taip pat kiaulių maro židinys birželio 13 dieną nustatytas Dubičių kaime pas gyventoją, kuris augino tris kiaules.

„Buvo 35 augintojai, bet po to įvykio apie 12 gyventojų toje zonoje savo kiaules išskerdė“, – teigė D. Jonauskas.

Alytaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Romas Černius BNS pranešė, kad liepos pradžioje trijose vietose Raitininkų seniūnijoje, Dainavos girininkijoje rastos šešių šernų gaišenos ir nustatyta, kad visi jie sirgo maru. Tačiau pastaruoju metu nenustatyta maro atvejų nei sumedžiotuose, nei nugaišusiuose šernuose.

„Baimės su kiekviena diena tolsta, kadangi per pastarąsias tris savaites neradime šernų krituolių. Bet čia garantuoti negali, nes žmonių judėjimai labai dideli ir gali atnešti užkratą“, – teigė valstybinis veterinarijos inspektorius.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, per šią savaitę afrikinis kiaulių maras nustatytas 6 sumedžiotiems šernams ir 43 šernų gaišenoms. 

Kiaulių maras Lietuvoje pradėjo plisti 2013 metų pabaigoje, užkrėstiems šernams migruojant iš Baltarusijos. 2014 metais liga išplito ir Latvijoje, Estijoje bei Lenkijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių