D.Kreivio verslo palikimas - bankrotai ir skolos

Ar gelbėtoju pasijutęs ūkio ministras Dainius Kreivys gali ištraukti šalį iš krizės, jei jo paties buvusios bendrovės viena po kitos žlunga arba net specialiai sužlugdomos?

1,2 milijono litų, gautų kaip SAPARD parama verslui, vietoj bankrutavusios įmonės į ES katilą turės grąžinti valstybė. Beveik 700 tūkstančių litų skola verslo partneriams. Prieš bendrovės bankrotą parduotas vertingas turtas, o antstoliams areštuoti paliktas menkavertis.

Tokios uodegos velkasi įkandin buvusio D.Kreivio verslo, rašo "Lietuvos rytas".

"Gali būti, kad buhalterės pramiegojo šimto ar net kelių šimtų litų skolą. Žinoma, tiesioginiams įmonės vadovams tai nedaro garbės. Bet aš pats negaliu prisiimti atsakomybės už tas nesumokėtas skolas ir nemanau, kad šį faktą reikėtų taip sureikšminti. Jis neturi absoliučiai jokios įtakos visam šalies ūkiui. Be to, bendrovė neturi jokių problemų", - prieš metus kalbėjo konservatorius D.Kreivys apie bendrovę "Baldenis".

D.Kreivys buvo ne tik bendrovės "Baldenis" bendrasavininkis ir valdybos pirmininkas, bet ir baldų verslu besivertusios įmonės "Baltic Furniture Holding" (BFH) bendrasavininkis, ši tapo skandalingai pagarsėjusios uždarosios akcinės bendrovės "Žeimių baldai" steigėja ir vienintele akcijų turėtoja.

Šiandien minėtoms bendrovėms iškeltos bankroto bylos. Valstybinės institucijos ir kreditoriai laukia eilėje ketindami susigrąžinti skolas.

Buvusi D.Kreivio bendrovė "Žeimių baldai" yra užkrovusi naštą ir valstybei - Europos Sąjungai teks atiduoti per 1,2 milijono litų paramos.

2003 metų liepą tarp "Žeimių baldų" ir Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) buvo pasirašyta paramos sutartis projektui "Baldų gamybos organizavimas kaimo gyvenamojoje vietovėje", kurio vertė - per 2 milijonus litų. Projektas buvo įgyvendintas 2005-ųjų balandį, bendrovei išmokėta 1,148 milijono litų SAPARD paramos, paskutinė jos dalis - 2006 metų gegužę.

"Žeimių baldai" veiklą turėjo plėtoti iki 2011-ųjų gegužės mėnesio. Tačiau NMA, atlikusi užsakomąjį patikrinimą "Žeimių balduose", nustatė, kad įmonė ne tik nevykdo jokios veiklos, numatytos paramos paraiškoje ir verslo plane, bet jai yra iškelta ir bankroto byla.

Todėl NMA paramos sutartį nutraukė.

Šių metų balandį, likus pusmečiui iki "Baldenio" bankroto, Vilniuje buvo įsteigta uždaroji akcinė bendrovė "Balt Furn". Šios įmonės direktorius - ūkio ministro pusbrolis Arūnas Kreivys.

"Šiuo metu neturiu jokių akcijų, jokių vertybinių popierių, netgi investicinių portfelių vienetų", - išplatintame pranešime pareiškė Ūkio ministerijos vadovas.

Pasak ministro, visiškas saitų su ankstesniu verslu atsisakymas leidžia jam sutelkti visą dėmesį tik į Lietuvos ūkio skatinimo ir ilgalaikės strategijos reikalus.


Šiame straipsnyje: KreivysKreivio verslas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių