Didesnių algų laukiantiems mokytojams – Seimo špyga

Seimas antradienį dar metams atidėjo nuo rugpjūčio įsigalioti turėjusį mokytojų etatinį apmokėjimą.

74 balsais „už“, dešimt parlamentarų balsavus prieš ir 28 susilaikius buvo priimta Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymo nuostata, pratęsianti išlygą dėl mokytojų darbo apmokėjimo.

Įstatymas įsigaliojo šių metų vasarį, tačiau iki rugpjūčio 1 dienos mokytojams, mokyklų direktoriams ir jų pavaduotojams jis nebuvo netaikomas pilna apimtimi, o Seimas šią datą nukėlė iki 2018 metų rugsėjo.

Vienas pataisos teikėjų Seimo Švietimo ir mokslo komiteto vadovas „valstietis“ Eugenijus Jovaiša teigė, jog įstatymo įsigaliojimą reikia nukelti tebevykstat deryboms su pedagogais dėl jų etatinio apmokėjimo tvarkos, tuo tarpu opozicija kritikavo, kad taip valdantieji atitolina atlyginimų pedagogams kėlimą.

Keistai atrodo kai kurių kolegų pasvarstymai apie begalinį rūpestį mokytojais. Jei tikrai mes mylime ir rūpinamės mokytojais, ta sistema jau turėjo būti įgyvendinta.

„Mes visada buvome už mokytojų atlyginimų didinimą tai, kas dabar vyksta, jokiu būdu nereiškia,kad mes nenorime didinti atlyginimų. Bet dar kartą noriu pabrėžti, kokia situacija susidariusi, kuri neturi nieko bendro su etatiniu mokytojų apmokėjimu, o su ankstesnės Vyriausybės įsipareigojimais“, – sakė E.Jovaiša, pažymėdamas, kad lėšos etatinio apmokėjimo įvedimui nenumatytos jau šių valdančiųjų priimtame, bet ankstesnės Vyriausybės paruoštame biudžete.

Konservatorius Edmundas Pupinis savo ruožtu tvirtino, kad etatinio apmokėjimo atidėjimas „atideda visą atlyginimų didinimą ir etatinį apmokėjimą iki 2018 metų rugsėjo“. „Tikrai nesuprantami dalykai, kuomet daromas atvirkščias veiksmas“, – sakė parlamentaras.

Nepritarti „valstiečių“ siūlymui dėl 2018 metų įsigaliojimo datos siūlė ir koalicijos partnerių socialdemokratų vadovaujamas Socialinių reikalų ir darbo komitetas. Jo pirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas teigė, kad perėjimas prie etatinio apmokėjimo – politinio sprendimo klausimas, bei priminė „valstiečiams“ pažadus pereiti prie tokios pedagogų apmokėjimo sistemos.

„Keistai atrodo kai kurių kolegų pasvarstymai apie begalinį rūpestį mokytojais. Jei tikrai mes mylime ir rūpinamės mokytojais, ta sistema jau turėjo būti įgyvendinta. Apie tai jau penkerius metus kalbame, dar neprisiekus Vyriausybei, laimėjus rinkimus, kad tą padarysime. Aš manau, duoti pažadus ir jų nesilaikyti yra blogas dalykas“, – kalbėjo A.Sysas.

„Aš bijau, kad tas pažadas, kad rugsėjo pirmą 2018 metų mes tą turėsime, bus dar kartą svarstomas, nukeliant datą dar toliau“, – pridūrė komiteto vadovas.

Švietimo ir mokslo ministerija skelbia su švietimo profsąjungomis kol kas sutarusi dėl etatinio  apmokėjimo principų, etato  struktūros ir sudedamųjų dalių, tačiau modelis bus tobulinamas toliau. Ministrė Jurgita Petrauskienė yra sakiusi, kad nauja mokytojų darbo apmokėjimo sistema turėtų įsigalioti vėliausiai nuo 2018 metų pradžios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LVŽS karves

LVŽS karves portretas
Nesuprantai lvžs kruvos, kodel nekilo algos mokytojai ismoko jus isvaikystes iki univestitos . Vel į seimos darbuotojai gyvenime, kas mokosi priklause mokytojai...seimos partijos tikri geda gedos ir reikalingi kilo algos tautos LT.pagerbos...

Mokytojas

Mokytojas portretas
Kitais metais rugsėjo mėnesį prekių kainos ant Lietuvos žemės bus dar kitokios. Nebent bus beveik jau 10 metų, kai mokytojų algos jau bus užšaldytos. Gydytojams rado 100 eur pridėti :)

blefas

blefas portretas
,,jau seniai buvo žadėta po kirkilo pažadu kaip mokytojai streikavo juk ponas kubilius visa sistemos ekonomikos algų ir visus privertė kentėti per savo naktini reidą nunešė vadindamas krizes laikotarpiu ir juk sakė kad šitas visas blogis laikino tipo ,o šitie žodžiai laikino perversmo ir p v m, 21 procento akcizs ir visas algu mažinimas ir pensiju nuvertinimas o tiems kurie dirbo kiek prarado juk ar yra tiesa kokie pinigai nuvogti nuo žmonių po euro įvedimo kiek nukentėjome ir kas kam rupi, juk paleido ubagais piliečius ir tyla nuvertino litus kur buvo lito stiprumas o dabar ką mes gavome apgavo visus lietuvos piliečius ir toliau sau daro blogi ar mes nematome kokius kainų pirkimo rezultatus turime juk trys kartus aukščiau už lito kainas turime , juk nereikia didinti o gražinkite tos pinigo vienetus kur buvo atimti nuo žmonių laikinam laikui, taip ar mes reikalaujam kad didintu ,ne gražink kas buvo tada viska į vieta atstatyti ponai jau laikas buvo seniai, o ne sau atlyginimus k
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių