D.Grybauskaitė: V.Ušackui galiu tik palinkėti „asmeninės sėkmės“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė stebisi užsienio reikalų ministro Vygaudo Ušacko pozicija dėl slaptų amerikiečių kalėjimų veikimo Lietuvos teritorijoje, tačiau bent kol kas neužsimena apie ministerijos vadovo keitimą.

Pirmadienį žurnalistų paklausta, ar sutinka su užsienio reikalų ministro pareikšta nuomone, jog parlamentinio tyrimo metu nenustatyta faktų apie Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) Lietuvoje galimai laikytus įtariamuosius teroristus, Prezidentė atsakė aptakiai, tačiau leido suprasti neremianti tokio požiūrio.

„Jeigu ponas V.Ušackas geriau žino už komisijos tyrimą ir tikrai yra tuo įsitikinęs, aš galiu jam tik palinkėti asmeninės sėkmės“, - ironiškai kalbėjo D.Grybauskaitė.

„Aš remiuosi parlamentinės komisijos išvadomis. Kokiomis žiniomis remiasi ponas V.Ušackas, aš nežinau“, - pridūrė ji.

Tačiau Prezidentė niekaip nekomentavo galimybės, kad V.Ušackas galėtų būti artimiausiu metu atleistas iš užsienio reikalų ministro posto.

Praėjusią savaitę Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK), atlikęs tyrimą paskelbė, kad Lietuvoje buvo įrengtos patalpos slaptam CŽV sulaikymo centrui, o kai kurie amerikiečių orlaiviai nekontroliuojami skraidė į mūsų šalį, tačiau nenustatyta, ar buvo atvežami sulaikyti asmenys.

V.Ušackas pareiškė svarbiausia žinia laikantis tai, kad nebuvo nustatyta, jog į Lietuvą buvo atvežami terorizmu įtariami asmenys. „Išvadose kalbama apie prielaidas, tačiau man svarbiausia išvada, ir svarbiausia žinia pasauliui, kad nėra faktų ir informacijos, kurie patvirtintų, kad Lietuvoje buvo CŽV kalėjimas“, - sakė jis.

NSGK pirmininkas Arvydas Anušauskas šią ministro poziciją pavadino savo ir V.Ušacko nuomonių bei interpretacijų išsiskyrimu.

Komiteto išvadose taip pat siūloma prokurorams ištirti, ar buvę saugumo vadovai Mečys Laurinkus ir Arvydas Pocius bei buvęs VSD generalinio direktoriaus pavaduotojas Dainius Dabašinskas nepiktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir neviršijo įgaliojimų.

A.Pocius jau nebedirba valstybės tarnyboje, M.Laurinkus netrukus bus atšauktas iš ambasadoriaus Gruzijoje pareigų. D.Dabašinskas tebėra diplomatas Lietuvos ambasadoje Ukrainoje.

Prezidentė, paklausta dėl D.Dabašinsko galimybės toliau dirbti diplomatu, atsakė: „Tai jau ne mano lygmuo.Tai ministro sprendimų lygmuo, nes D.Dabašinskas yra vienas iš žemesnių diplomatinio rango pareigūnų“.


Šiame straipsnyje: grybauskaitėušackasCŽV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių