D.Grybauskaitė: antikrizinis planas yra „per švelnus“

Eurokomisarė Dalia Grybauskaitė mano, kad naujosios Lietuvos Vyriausybės parengtas antikrizinis planas yra „dar per švelnus“, tačiau ji teigiamai vertina Vyriausybės siekius mažinti šalies vidaus vartojimą.

Anot eurokomisarės, didelį deficitą turinčios valstybės turi mažinti vartojimą, tad dabar mažinti vartojimo mokesčius būtų klaida, pranešė nacionalinis transliuotojas,

„Reali ekonominė situacija visoje Europoje, ypač Baltijos regione, iš tiesų nėra optimistinė. Visos priemonės, kurios šiandien stabilizuotų šio regiono valstybių finansus, yra būtinos. Konkrečias detales kiekviena šalis spręs pati“, – trečiadienį, po susitikimo su Premjeru A.Kubiliumi Briuselyje sakė D.Grybauskaitė.

Anot eurokomisarės, turėdama tokį deficitą, kuris suplanuotas anksčiau pateiktame biudžeto projekte, Lietuva būtų tiesiog nemoki. D.Grybauskaitė taip pat akcentavo, kad valstybėms tampa vis sunkiau skolintis.

„Tačiau net nekalbant apie lietuviškąjį variantą, galime pažiūrėti į kaimynus, kokias sąlygas kelia tarptautinės organizacijos, kad skolintų. Visos priemonės, kad ir kokios griežtos ar labai nepopuliarios, bus būtinos. Kuo ilgiau tų priemonių nebus, tuo sunkesnės ir drastiškesnės jos bus būtinos vėliau“, – sakė D.Grybauskaitė.
     
Paklausta, ar antikrizinis planas nėra per griežtas, eurokomisarė pareiškė mananti, kad jis dar per švelnus, ir siūlė palyginti su Latvijos variantu.

„Valstybės, kurios ne tik turi tokį didžiulį deficitą viduje, bet ir negali skolintis, bent jau artimiausiu metu turi stabdyti vartojimą. Krintant kainoms dėl ekonominio nuosmukio dar mažinti vartojimo mokesčius yra didelė didelė klaida. Manau, kad jis dar per švelnus. Palyginkite su Latvijos variantu“, – pridūrė eurokomisarė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių