Dėl užtvindytų laukų kai kurios savivaldybės skelbia ekstremalią situaciją

Dėl itin gausaus lietaus užtvindytų ūkininkų laukų kai kuriuose Lietuvos savivaldybėse skelbiamos ekstremalios situacijos: ją jau paskelbė Rokiškio rajonas, ruošiasi skelbti Panevėžio rajonas. Situacija sudėtinga ir kai kuriose kitose savivaldybėse.

„Vien per praėjusią parą daugiau kaip 50 milimetrų iškrito, kada mėnesio vidutinė norma yra 53 milimetrai. Vien per parą iškrito mėnesio norma. Siaubinga“, – BNS antradienį sakė Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis.

„Matyti man teko įvairių metų, bet šis atvejis, šis ruduo, šie trys mėnesiai tikrai yra krituliais išskirtinai gausūs“, – pridūrė jis.

Šiuo metu rajono savivaldybė renka duomenis apie ūkininkų patiriamą žalą, tačiau, mero teigimu, ji gali siekti dešimtis ar šimtus tūkstančių eurų.

„Vien tik kad derliaus negali ūkininkai nuimti, negali įvažiuoti, negali ruošti žemės kitiems metams. Čia jau nuostoliai kitiems metams prognozuojami“, – sakė Panevėžio rajono meras.

Kaip BNS sakė Hidrometeorologijos tarnybos Informacijos skyriaus atstovė Audronė Pupelienė, mėnesio norma Panevėžyje buvo viršyta 2,3 karto: rugsėjį jau prilijo 124 milimetrus, tuo tarpu mėnesio vidurkis rugsėjį būdavo 55 milimetrai.

Pirmadienio lietus stichinio masto nepasiekė, tačiau regione lijo visą dieną. Kitomis dienomis lietus nebuvo toks gausus, tačiau taip pat lijo nuolat.

Gausus lietus buvo užtvindęs ir Panevėžio miesto gatves, tačiau savivaldybės Komunikacijos skyriaus vedėja Vilma Kučytė BNS sakė, kad mieste ekstremali situacija nebus skelbiama.

„Vandens lygis Nevėžyje ir Žagienio upelyje pakilęs, apsemti keli sklypai žemiau šalia Žagienio upelio, bet vanduo slūgsta“, - teigė V.Kučytė.

Ekstremalią situaciją paskelbusio Rokiškio rajono savivaldybės meras Antanas Vagonis taip pat pasakojo, kad situacija rajone yra itin sunki.

„Kai ūkininkai į tarybos posėdį atėjo apsiašaroję ir sakė, pas mus visiškai sunaikinti pasėliai, nusiunčiau savo patarėjus, kad pervažiuotų ir pafotografuotų vaizdus. Man atvežė penktadienį tokią medžiagą, kad aš išsigandau, kas dedasi rajone“, – kalbėjo A.Vagonis.

Jo teigimu, ypač nukentėjo mažesnieji ūkininkai, neturintys savo žemės ūkio technikos ir dėl to laukiantys, kol derlių nuims didieji bei iš jų besinuomojantys kombainus. Kai kurie jų šiemet, greičiausiai, derliaus nebenuims visai.

„Derlius yra apsemtas. Ten dar yra grūdai, bet ten joks kombainas nebeįvažiuos ir jo nenuims“, – pasakojo meras.

Jis sakė, kad dėl panašių problemų bendrauja su Zarasų, Ignalinos ir Kupiškio savivaldybėmis, kurių teritorijoje taip pat užlieti laukai.

Zarasų savivaldybė penktadienį paskelbė užfiksavusi ekstremalų įvykį savo teritorijoje. Savivaldybės duomenimis, dėl drėgmės rajone nenuimta daugiau kaip pusė šių metų javų derliaus. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių