Dėl Seimo pirmininko rinkimų - į Konstitucinį Teismą (papildyta)

Seimo pirmininko rinkimai toliau kaitina aistras. Laikinai premjero pareigas einantis Gediminas Kirkilas sako, kad socialdemokratai kreipsis į Konstitucinį Teismą, prašydami jo išsiaiškinti, ar iš antro karto parlamento vadovu išrinkus Arūną Valinską nebuvo pažeistos demokratinės rinkimų procedūros.

"Ketiname kreiptis į Konstitucinį Teismą. Manome, kad balsuojant buvo pažeistas Seimo statutas. Arūnas Valinskas buvo tik vienas kandidatas į Seimo pirmininkus. Pirmą kartą balsuojant jis nebuvo išrinktas, todėl manome, kad antrą kartą kelti jo kandidatūrą nebuvo jokio pagrindo", - antradienį portalui sakė G.Kirkilas.

Kalbėdamas Lietuvos radijui laikinasis premjeras tikino neprisimenantis atvejo, kada Seimo Pirmininkas būtų renkamas iš vienos kandidatūros. Anot jo, buvo suvaržytos ir opozicijos teisės, nes visi išrinkti Seimo Pirmininko pavaduotojai priklauso valdančiajai koalicijai. Seimas socialdemokrato Česlovo Juršėno neišrinko parlamento vicepirmininku.

Kaip portalas jau rašė, parlamento vadovo pavaduotojais šiąnakt vykusiame slaptame balsavime išrinkti liberalcentristas Raimondas Šukys, Liberalų sąjūdžio atstovas Algis Kašėta ir konservatorių deleguotas atstovas Česlovas Stankevičius.

A.Valinskas Seimo vadovu buvo išrinktas iš antro karto. Už jo kandidatūrą balsavo
79 parlamentarai, "prieš" pasisakė 58 tautos išrinktieji.

Portalo žiniomis, per balsavimą buvo imtasi tam tikrų kontrolės priemonių. Balsuojantys prieš A.Valinską, kandidato pavardę turėjo užbraukti balsavimo kabinoje. Tautos prisikėlimo partijos lyderį palaikantys Seimo nariai savo rinkimų biuletenius galėjo tiesiog mesti į urną. Seimo pirmininko rinkimų slaptą balsavimą iš šalies stebėjo vienas A. Valinsko partijos narių. Todėl, pasak Seimo opozicijos atstovų, valdančiosiosios koalicijos nariai demonstratyviai vengė užsukti į balsavimo kabiną taip parodydami savo pasirinkimą.

Valdančiąją koaliciją formuojančių keturių partijų lyderiai pirmadienį buvo sutarę, kad visos šios partijos parems A.Valinsko kandidatūrą į parlamento vadovus. Koalicija Seime turi 83 balsus, taigi dalis šių partijų narių nebalsavo taip, kaip buvo sutarta.
Pirmą kartą balsuojant dėl A.Valinsko kandidatūros jį parėmė 67 parlamentai, "prieš" buvo 69 tautos išrinktieji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių