Dėl protesto Medininkų punkte susidarė nauja eilė

Ketvirtadienio vakarą dviejuose pasienio punktuose pasieniečių profsąjungai vykdant protesto akciją, automobilių eilės dėl jos Šalčininkų punkte nepailgėjo, tuo metu Medininkų punkte susidarė apie 100 lengvųjų automobilių eilė, BNS sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis.

Nuo 16 valandos Medininkų ir Šalčininkų pasienio kontrolės punktuose vyksta „itališka“ protesto akcija. Jos metu pareigūnai itin preciziškai, griežtai pagal instrukcijas tikrina sieną kertančias transporto priemones, asmenis, dokumentus. Apie akciją, numatomą iki 20 valandos, informuotos užsienio šalių ambasados, šalies vežėjų automobiliais asociacija „Linava“.

Pasak G.Mišučio, apie 19 val. Šalčininkų punkte situacija buvo tokia pat kaip įprastai - stovėjo apie 1,5 kilometro ilgio vilkikų eilė, o laukiančių lengvųjų automobilių buvo vienas kitas. Medininkių punkte taip pat, kaip įprastai, stovi vilkikai, tačiau čia susidarė ir apie 100-120 lengvųjų automobilių eilė.

Pasak jo, gali būti, kad tam įtaką padarė ilgiau užtrunkanti pasieniečių patikra, tačiau eilės vakarais kartais susidaro ir padidėjus grįžtančiųjų į Baltarusiją srautui. Jokių pretenzijų iš laukiančiųjų, G.Mišučio teigimu, pasieniečiai neišgirdo, darbas vyksta ramiai, be incidentų.

Tokia akcija pasieniečiai prisijungia prie kitų pareigūnų - policijos, ugniagesių ir kitų - ketvirtadienį prie valdžios institucijų surengtų mitingų ir piketų. Jose reikalauta padidinti darbo užmokestį ne mažiau kaip trečdaliu, nustatyti 40 valandų darbo savaitę, mokėti už viršvalandžius, sugrąžinti nesumokėtą darbo užmokesčio dalį, nubausti asmenis, kurie persekioja pilietiškus, sąžiningus pareigūnus, imtis priemonių, kurios paskatintų patyrusius pareigūnus likti tarnyboje.

Ketvirtadienį Vilniuje protesto akciją prieš skurdą teisėsaugoje surengė maždaug pusė tūkstančio ugniagesių, policininkų, pasieniečių, viešojo saugumo pareigūnų. Juos aplankęs vidaus reikalų ministras Artūras Melianas pareiškė pritariąs daugumai jų reikalavimų.

A.Melianas pabrėžė, kad visų pareigūnų reikalavimų - trečdaliu padidinti darbo užmokestį, nustatyti 40 valandų darbo savaitę, mokėti už viršvalandžius, grąžinti nesumokėtą atlyginimų dalį, nubausti sąžiningus pareigūnus persekiojančius asmenis ir skatinti patyrusius pareigūnus likti tarnyboje - tuoj pat įvykdyti neįmanoma, tačiau pradėti tai daryti būtina.

Ministras teigė, kad Vyriausybei atiduotame kitų metų biudžeto projekte jau numatytos lėšos pareigūnams mokėti už viršvalandžius, uniformas, kelionę į tarnybos vietą. A.Meliano teigimu, būtina pradėti ir iš dalies atstatyti darbo užmokestį, bazinį dydį pakeliant bent dešimčia litų.

Rengti tęstinę protesto akciją Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas nusprendė balandžio 27 dieną vykusiame pareigūnų suvažiavime. Jame konstatuota, kad 2008-2012 metais nesiimta jokių esminių ir veiksmingų politinių priemonių, kurios spręstų ekonomines-socialines statutinių pareigūnų problemas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių