Dėl prastų oro sąlygų dar kurį laiką būsime mieguisti

Oro sąlygos lemia, kad jaučiamės mieguisti, tačiau liepos pabaigoje sulauksime šilumos, LRT RADIJUI sako klimatologė Audronė Galvonaitė. O rugpjūtis, jos teigimu, bus gana tolydus ir įprastas mūsų šaliai.

– Ar oras kaltas, kad nėra jėgų ir taip norisi miego?

– Kadangi artėja ciklonas ir žemas slėgis, mus šiek tiek migdo. O kai apsiniaukę taip, kaip dabar, tai miegoti labai gera. Be to, lietus išvalo orą, yra švariau kvėpuoti, galiausiai – dygsta grybai. Nėra blogų orų, yra tik netinkama apranga ir nuotaika.

– Kokia toliau bus vasara?

– Liepos pabaiga turėtų būti gana karšta, taip pat ir rugpjūčio pradžia. Jau sekmadienį, pirmadienį laukiama iki 27 °C šilumos. Kasdien bus vis šilčiau, šils po 1–2 laipsnius. Sulauksime aukštesnės, nei įprasta Lietuvoje, temperatūros. Kaip rodo ilgalaikė prognozė, vasara bus artima lietuviškai. Bet rugpjūtis Lietuvoje ir nėra blogas – normali temperatūra, šiltas vanduo ir orai. Tai, bent jau pajūryje, vienas šilčiausių mėnesių.

– Temperatūros svyravimai dabar didesni nei 1–2 laipsniai. Kodėl taip yra?

– Viskas priklauso nuo to, iš kur atkeliauja oro masės, iš kur ateina srautai – ar iš šiaurės, ar pietinių regionų. Dabar jie visi išsimaišę, tereikia pažiūrėti, kas dedasi Europoje, pavyzdžiui, kokios liūtys siaučia Lenkijoje. Tie oro srautai pro mus vis praeina netiesiogiai. Vasarą būna daug vietinių susiformavusių darinių, kurie telkiasi į debesis, o tuomet tam tikroje vietoje lyja, siaučia viesulai, būna didžiulė kruša. Tai vyksta Serbijoje, Vengrijoje, Baltarusijoje ir kt.

– Ar jūsų išvardytos vietos yra tos, kuriose vyrauja nepalankiausi orai, beveik stichijos?

– Ne, Austrijoje ar Vengrijoje tokie orai tikrai nėra stichijos. Tiesiog kartu su klimato kaita kai kuriose vietose atsiranda radikaliai pasikeitusių orų. Įvairių reiškinių būdavo ir anksčiau, bet dabar jie itin ekstremalūs, staigūs, netikėti. Belieka viltis, kad nesulauksime ko nors dar blogesnio.

– Sakote, kad Lietuvoje dabar graži, tikra lietuviška vasara. Jei palygintume su praėjusiais metais, kuo šis vidurvasaris yra išskirtinis?

– Šis vidurvasaris yra tolygesnis. Jei kas prisimena praėjusią ar dar senesnę vasarą, turėjome labai didelį temperatūros svyravimą – nuo 35 °C iki 16 °C. Visi ir teprisimena tuos 16 °C ir paklausti sako, kad vasara buvo bloga. Svyravimų buvo ir šiais metais, bet liepa yra gana tolydi, temperatūra laikosi maždaug vienoda. Jos svyravimo nuokrypiai buvo labai nedideli.


Šiame straipsnyje: oraimiegasoro sąlygosvasara

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių