Dėl parko virsta ir sveiki medžiai: orai atvėso, kažkam malkų prireikė?

Dėl Jonavoje kertamų medžių kilo tikra sumaištis. Ramybės parko rekonstrukcijos darbais pasipiktinę gyventojai tarsi pro ašaras juokauja: "Orai atvėso, kažkam malkų prireikė, tai medžius ir kerta".

Sujaudino 119 medžių likimas

Antradienį ir trečiadienį Ramybės skvere vienas po kito virto medžiai. Jonavos gyventojai stvėrėsi už galvų ir klausė: "Tai kiek medžių bus nupjauta?", "Kas Lietuvoje dėl tų medžių darosi?", "Tokia skuba – ne be reikalo. Kūrenimo sezonas jau ant nosies, o malkos (šiuo atveju šie nukirsti medžiai), esu tikra atsidurs kurio nors iš politikų malkinėje".

Į portalą kreipėsi ir sunerimęs visuomenininkas Žilvinas Galimovas. Išanalizavęs ne vieną dokumentą, vyras surado sutrikdžiusį įrašą – parko rekonstrukcijos darbų konkursą laimėjusi įmonė turės iškirsti 119 medžių. Giliau po šią temą kapstytis pradėjęs Ž. Galimovas pastebėjo, kad taip ir nėra aišku, kiek medžių visgi turėtų būti nupjauta. Anot jo, 2015 metų skvero detaliojo plano aiškinamajame rašte, kuriame buvo aptarta želdinių tema, teigiama, kad reikia iškirsti tik kai kuriuos medžius, nes "įvertinus detaliojo plano sprendinius ir Ramybės parko viziją, teks dalį esamų medžių iškirsti siekiant suformuoti tvarkingą ir patrauklią aplinką lankytojams bei suteikti parkui vizualinį vaizdą." Prie šio rašto buvo pateikta ir informacija apie planuojamus nukirsti medžius, kurie patenka į suplanuotą infrastruktūrą bei yra 1 metro atstumu nuo jos. Viso labo tokių medžių yra 37.

Taigi, bus iškertami vos ne visi Ramybės skvero medžiai – dar ir sveiki bei brandūs, gyvybingi.

"Akį rėžia tai, jog šis nemažas skvere esantis žaliasis plotas apskritai bus sunaikintas, čia pastačius kavinę, lauko teniso kortus bei amfiteatrą, kurio įrengimo logika man apskritai nelabai aiški. Tačiau baisiausias, žinoma, ruošiamų iškirsti medžių skaičius – 119 vienetų (kartu su kelmais). Taigi, bus iškertami vos ne visi Ramybės skvero medžiai – dar ir sveiki bei brandūs, gyvybingi. Stebina ir savivaldybės atstovų nelankstumas, nes patogiau iškirsti medį, esantį tako kelyje, nei apeiti medį, taką įrengiant kitoje vietoje", – aiškino pilietiškas vyras. Anot jo, siekiama sunaikinti žaliąjį skvero plotą, įrengiant nepageidaujamą infrastruktūrą, tam, kad vizualiai atrodytų, jog Jonavoje didėja įvairių naujų objektų. Taip pat, anot pašnekovo, gali kilti problemų ir su įrengiamais takais – juos ateityje gali reikėti įrengti iš naujo, nes tiek takams trukdantys, tiek ir kiti sveiki medžiai bus iškertami su kelmais – pašalinus šaknis pats dirvožemis po lietaus, tikėtina, bus praplautas, gali įdubti ir išjudinti trinkeles, todėl reikės skirti finansavimą tvarkymo darbams iš naujo.

Kirtimai Ramybės skvere/jonavoszinios.lt nuotr.

Ž. Galimovui į akis krito ir kitas dokumentuose minimas faktas, kuris prasilenkia su realybe. "Iš žiniasklaidoje bei oficialiame savivaldybės puslapyje pateiktos informacijos galima suprasti, jog medžių kirtimo darbai numatyti tik 2019 metais. Jei medžių kirtimas buvo numatytas 2019 metais, tai yra iš tiesų skandalinga, nes, tokiu atveju, tik po viešai išreikštos neigiamos visuomenės reakcijos galimai buvo susizgribta naikinti kažkuo valdžiai užkliuvusius medžius. Juk kai nėra medžių – nėra ir problemos", – dėstė vyras.

Kaip pasakoja Ž. Galimovas, šiuos jį dominančius klausimus vyras uždavė ne tik Jonavos rajono savivaldybės merui Eugenijui Sabučiui, bet ir kitiems atsakingiems asmenims. Tačiau šie atsitvėrė tylos siena. "Valdantieji nesišneka, eina buldozeriu ir taip tik dar labiau piktina visuomenę", – reziumavo jonavietis.

Iškirsti 42 medžiai?

Portalui susisiekus su Jonavos rajono savivaldybės atstovais, šie visuomenę pradėjo raminti – medžių kirtimai vyko antradienį ir trečiadienį, daugiau jų, bent artimiausiu metu, kirsti neturėtų. Paklausus, kiek medžių jau yra iškirsta, žurnalistams teko pirmiausia išklausyti visą istorijos priešistorę. 

"Darbai yra vykdomi pagal suderintą ir patvirtintą projektą, 2016 metais buvo išduotas statybos darbus leidžiantis vykdyti dokumentas. Dabar, gavus pinigų, yra atliekama dalis projekte numatytų darbų. Projekte buvo numatyta iškirsti 119 medžių, tačiau jį peržiūrėjus, kai kur buvo pakeisti sprendiniai – paskaičiuota, kad reikia iškirsti 42 medžius", – portalui sakė Jonavos rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyriausioji specialistė Judita  Gaidukevičienė.

Kirtimai Ramybės skvere/jonavoszinios.lt nuotr.

Anot specialistės, daugelis šių medžių yra invaziniai – uosialapiai klevai,  baltažiedės rubinijos. "22 saugotiniems medžiams buvo duotas leidimas. Nupjautas 21 saugotinas medis, o vieną, pakreipiant taką, pavyko išsaugoti", –  J.  Gaidukevičienė tikino, kad 119 medžių tikrai niekas nekirs. 

Dar kartą pasitikslinus, kiek visgi medžių buvo išpjauta per šias dvi dienas, specialistė pradėjo vardinti:  "Išpjautas 21 saugotinas medis, invaziniai medžiai, kurie buvo pateikti prie aprašymo. Dar keli nudžiūvę medžiai, kurie buvo surasti. Dar keli medžiai, kurių nebuvo kirstinų medžių sąraše, tačiau jie buvo invaziniai. Buvo pašalinti ir menkaverčiai augalai – krūmai, medžių ataugos ir t.t. Menkaverčiai medžiai yra tokie, kurių skersmuo siekia apie 5 cm, arba tie, kurie patys užsisėję."

Specialistė aiškino, kad erdvė, kurioje buvo kertami medžiai, išties dar nėra parko teritorija. Anot jos, ten kažkada buvo mokyklos teritorija, kurioje išgriautas senas bendrabutis. "Tik po detaliojo plano, pagal Jonavos miesto parko sutvarkymo projektą, bandoma iš šios teritorijos padaryti parką. Kol kas parko statuso ši erdvė dar neturi", – teigė J.  Gaidukevičienė.

Kauniečiams tokios problemos nesvetimos

Portalas kauno.diena.lt ne kartą rašė apie kai kurių kauniečių pasipiktinimus, kurie kilo po sprendimų įvairiose miesto vietose šalinti medžius.  Savivaldybės duomenimis, 2017 metais Kaune per kelis mėnesius buvo iškirsti 589 medžiai. Daugiausiai – 227 – jų iškirsta Vytauto prospekte, A.Smetonos alėjoje – 217. Dar keliasdešimt medžių iškirsta Zanavykų ir Miško gatvėse.

Miško gatvėje, A.Smetonos alėjoje medžių mylėtojai rengė protesto akcijas.Tuo tarpu Kauno miesto savivaldybė ne kartą sakė, jog bus atsodinta daugiau medžių, nei jų nupjauta.

Rugsėjo mėnesį visuomenę papiktino ir Labanoro girioje vykdomi kirtimai. 

„Kilus visuomenės susirūpinimui dėl kertamos Labanoro girios, šioje saugomoje teritorijoje esančiuose valstybiniuose miškuose vieną mėnesį nebus vykdomi jokie kirtimai“, – rugsėjo viduryje pranešė aplinkos ministras Kęstutis Navickas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anatolijus

Anatolijus portretas
Miestieciai turetu dziaugtis rekonstruotu Vytauto prospektu ir atsodintais jaunais medziais vietoj pasenusiu. Bumbekliai, netrukdykit progresui!

Medžiai

Medžiai portretas
kad kertami tai nėra gerai. Tai miesto plaučiai. Bet dabar ne į temą : kas šios dienos ryte buvo nutikę,kad Kauno miesto Aleksoto rajonas skendėjo tamsoje. Nuo ryto prieš 5 val.dingo elektra iki 5.45 kažkur. Jokios informacijos niekur. Čia jau buvo stiprus gedimas jei užgeso nuo Narsiečių iki Jiesios,Kalkinės. Bent jau ESO gedimai taip rodė.

nauda

nauda portretas
niekaip nepavyks išsiaiškinti, kas naudos gavėjas, ir niekas nepasakys, kiek "kubatūros" gauta, medžius iškapojus parkuose ir gatvėse, ir kiek jos užaugins tie vargani, per visą vasarą taip ir neatsigavę "plastmasiniai" medeliai, kurių vainiko skersmuo siauresnis už iškleisto lietsargio "kepurę" pasislėpti nuo lietaus.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių