Dėkodama už suteiktą Lietuvos pilietybę I. Tobias prabilo lietuviškai (video)

  • Teksto dydis:

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Jungtinių Valstijų pilietei Isabellai Tobias išimties tvarka suteikė Lietuvos pilietybę.

Lietuvos pilietybė leidžia amerikietei I.Tobias su čiuožimo partneriu lietuviu Deividu Stagniūnu atstovauti Lietuvai Sočio olimpinėse žaidynėse Rusijoje.

Prezidentės patarėjos teisės klausimais Indrės Pukanasytės teigimu, D.Grybauskaitės sprendimą nulėmė ir visuomenės nuomonė.

"Didelis palaikymas apskritai, matyt, Lietuvos visuomenės - vėlgi tai yra tikriausiai ne paskutinėje vietoje", - žurnalistams pirmadienį sakė prezidentės patarėja.

Prezidentė teigė atsižvelgusi į tai, kad ledo šokėjų pora jau yra iškovoję teisę dalyvauti 2014 metų žiemos olimpinėse žaidynėse, kuriose atstovaus Lietuvos valstybei.

"Ši sportininkų pora patenka į pajėgiausių Europos žemyno ledo čiuožėjų dešimtuką ir pasaulio penkioliktuką, yra vieninteliai Lietuvos dailiojo čiuožimo atstovai, turintys teisę atstovauti Lietuvai kitų metų vasarį vyksiančiose olimpinėse žaidynėse", - sakoma pranešime.

Anot Prezidentūros, iškovota teisė dalyvauti olimpiadoje yra aukšto sportinio meistriškumo įrodymas, o dalyvavimas olimpinėse žaidynėse viena iš sportininkų karjeros viršūnių. Taip pat pabrėžiama, kad būdami vieni pajėgiausių ir geriausių tiek Europos, tiek pasaulio ledo čiuožėjų porų D.Stagniūnas ir I.Tobias visose tarptautinėse varžybose atstovauja Lietuvai.

"Prezidentė atsižvelgė ir į tai, kad sportininkė I.Tobias trejus su puse metų treniruojasi poroje su Lietuvos piliečiu D.Stagniūnu, taip pat mokosi lietuvių kalbos, yra išlaikiusi lietuvių kalbos egzaminą, dalyvauja JAV lietuvių bendruomenės gyvenime", - teigia Prezidentūra.

Šių metų sausį prezidentė nesuteikė I.Tobias pilietybės, motyvuodama, kad būsimi nuopelnai negali tapti pagrindu pilietybei suteikti išimties tvarka.

Pasak prezidentės patarėjos I.Pukanasytės, pagrindinis skirtumas nuo sausio yra iškovotas kelialapis į Sočio olimpines žaidynes ir geras pasirodymas pasaulio čempionate.

"Pagrindiniai pasikeitimai, patys ryškiausi - tai yra pasaulio čempionatas. Iš tiesų būnant pasaulio čempionate geriausių penkioliktuke, manytina, kad iš tiesų parodo tai, kad yra tikrai labai aukšto meistriškumo sportininkai, kad tikrai tai, manome, Lietuvai yra aukšta labai vieta. Ir vėlgi iškovotas kelialapis į olimpines žaidynes Sočyje", - žurnalistams pirmadienį sakė I.Pukanasytė.

2009 metais D.Grybauskaitė taip pat nusprendė nesuteikti Lietuvos pilietybės išimties tvarka tuometinei D.Stagniūno partnerei Katherine Leigh Copely (Katerinai Ly Kopeli). Pilietybė nesuteikta atsižvelgus į Pilietybės komisijos rekomendacijas, kad pilietybės suteikimas prieštarautų Konstitucijai ir įstatymams.

"I.Tobias dar vienas aspektas, kuris labai ryškiai skiriasi nuo K.Copely, yra integravimosi aspektas. K.Copely integracijos tikrai nebuvo, kaip turime šiandien I.Tobias atveju", - teigė I.Pukanasytė.

Prezidentė D.Grybauskaitė Lietuvos Respublikos pilietybę išimties tvarka suteikia pirmą kartą.

Darbo partijos kandidatas į prezidentus Artūras Paulauskas teigia, kad suteikdama pilietybę I.Tobias šalies vadovė "panaudojo šokėjų porą savo rinkiminei kampanijai".

"Labai apmaudu žiūrėti, kai jaunų profesionalių žmonių viltimis ir pasiekimais yra manipuliuojama siekiant naudos sau. Džiaugiuosi, kad pilietybė I. Tobias pagaliau buvo suteikta. Tą buvo galima padaryti ir prieš metus. Artėjant rinkimams, matyt, ir įstatymai Prezidentūroje kitaip skaitosi", – pirmadienį išplatintame pranešime pareiškė A.Paulauskas.

Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentė Lilija Vanagienė teigia, kad po šio prezidentės sprendimo čiuožėjų pora nusimes didžiulę įtampą ir psichologinę naštą.

"Laukdami pilietybės suteikimo, tiek Isabella, tiek Deividas buvo susikaustę ir nerodė pačios geriausios sportinės formos. Tikiu, kad po šiandienos jie ledu tiesiog skries. Tai Lietuvos investicija į ateitį. Jei artimiausioje Olimpiadoje, su tam tikrų rezervu, jiems keliamas uždavinys -  10-15 vietos, tai sekančioje, 2018 m. Olimpiadoje jie tikrai kovos dėl prizinių vietų“, - pranešime spaudai teigė L.Vanagienė.

I.Tobias savo ruožtu žadėjo nenuvilti Lietuvos.

"Ačiū Jums, Prezidente. Aš nenuvilsiu Lietuvos. Pilietybės suteikimas užaugino sparnus man ir Deividui. Dalyvaudami Olimpiadoje sieksime maksimumo", - pranešime spaudai sakė I.Tobias.

Nuo 2003 metų Lietuvos Respublikos pilietybė išimties tvarka buvo suteikta dviem žmonėms - menininkui Jonui Mekui ir kunigui Stasiui Žiliui.

Seime registruotas siūlymas lengviau suteikti pilietybę išimties tvarka. Pagal siūlymą, pilietybė išimties tvarka galėtų būti suteikiama už Lietuvos vardo garsinimą. Ypatingais nuopelnais Lietuvos valstybei būtų laikoma užsienio valstybės piliečio ar asmens be pilietybės politinė, visuomeninė, mokslinė, meninė, sportinė ar kita veikla, kuria garsinamas Lietuvos vardas ir taip didinamas Lietuvos autoritetas tarptautinėje bendruomenėje. Kitais ypatingais nuopelnais, kaip ir šiuo metu, Lietuvos valstybei būtų laikoma Lietuvos valstybingumo stiprinimas arba reikšmingas indėlis į Lietuvos visuomenės ekonominį ir kultūrinį gyvenimą.

Šiuo metu pilietybę išimties tvarka gali suteikti prezidentas asmenims, turintiems ypatingų nuopelnų Lietuvos valstybei, ir kurie integravosi į Lietuvos visuomenę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ežys to šaunuolė

ežys to šaunuolė portretas
komentaras pilnas pagiežos,dar pasivadinusi šaunuolė,tik neaišku ar save taip reklamuoji,"sovietinės atmatos",ar ne tokia ir būsi,kam čia kurstai tą neapykantos laužą tuščioje vietoje,gyvenimas nenusisekęs,ar ir dabar turi būti tik viena tiesa-viena partija?O šiaip senai reikėjo duoti pilietybę,o tai greit lietuvių neliks,jei jaunimas išvažinės...

AK

AK portretas
Kokia gražutė, tiesiog pasidžiaukime, pakaks bambėti!

šaunuolė

šaunuolė portretas
prezidentė. Dabar ją puls visokie sovietiniai prokurorai, visokios sovietinės atmatos, rašančios čia copy D pseudonimu ir panašūs kremliaus vietininkai. Gerai padarė prezidentė, tvirtai nusprendė ir suteikė pilietybę. Galėtų ji ir tokį mėšlą, kaip copy D išmėžti, bet ji rankų tikrai nesiteps. Tokie raudonkepuriai rėkaus, rėkaus ir galų gale užkims.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių