Dėl grėsmės gyvybei ir sveikatai iš šeimų paimta jau 500 vaikų

Per 2,8 mėnesio teismo sprendimu iš šeimų paimta daugiau nei pusė tūkstančio vaikų, kurių gyvybei ar sveikatai buvo iškilusi grėsmė.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos laikinasis vadovas Janas Maciejevskis teigia, kad Lietuvoje smurto atvejų - labai daug ir viso vaizdo, kas vyksta, dar nematyti.

„Dauguma tėvų, šiandien mušančių savo vaikus, taip elgiasi ne todėl, kad yra psichopatologiniai sadistai, o todėl, kad jie patys tai patyrė ir dažnai nežino, kaip elgtis kitaip. Ištiesti pagalbos ranką smurtaujantiems tėvams irgi svarbu“, - pabrėžė Seimo narė Dovilė Šakalienė.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos duomenimis, nuo liepos iki rugsėjo 20 dienos gauta 3525 pranešimai dėl 4762 galimai skriaudžiamų vaikų. Įvertinus šių vaikų situacijas, 2001 pranešimas nepasitvirtino, 2220 atvejų nustatytas pirmas grėsmės lygis, pradėta dirbti su šeimomis.

Nuo liepos pirmosios iki rugsėjo 20 dienos iš šeimų buvo paimti 551 vaikas, kurio gyvybei arba sveikatai buvo iškilusi grėsmė.

Kaip pabrėžė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos laikinasis vadovas, pagrindinė vaikų paėmimo iš šeimų priežastis - alkoholis.

Pasak D. Šakalienės, gera žinia, kad įvyko lūžis visuomenėje - vis mažiau „nematomų“ vaikų. „Iki šios dienos prieš vaikus smurtaujama buvo už uždarų durų ir niekas to „nematė“, - atkreipė dėmesį Seimo narė.

Kaip pabrėžė parlamentarė, labai svarbu identifikuoti skriaudžiamus vaikus, kol jiems nepadaryti dideli sužalojimai, kol dar galima išsaugoti jų fizinę bei psichinę sveikatą.

„Dar svarbesnis dalykas, kad šiandien pereitume prie efektyvaus paslaugų teikimo. Ir jei matome, kad šeimoje yra problemų, svarbu ne tik paskambinti 112 ar Vaiko teisių apsaugos tarnybai, kad apsaugotume vaikus, bet ir paskatinti šeimą kreiptis pagalbos, kol dar problemos ne tokios akivaizdžios. Svarbu, kad žmonės nebijotų kreiptis ir tos pagalbos sulauktų“, - sakė D. Šakalienė.

Problema, kurią šiame kontekste akcentavo parlamentarė, - psichologų stygius bei menkas atlyginimas už darbą.

Portalas ir šiandien aprašė siaubingą smurto prieš vaikus atvejį Pakruojo rajone.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių