Dėl draudimo išmokų gydytojai ant operacinio stalo guldo ir sveikus?

  • Teksto dydis:

Darbdavio suteikiamą sveikatos draudimą dalis darbuotojų šiandien jau laiko nebe privalumu, o būtinybe. Toks draudimas gali gerokai sumažinti apdraustojo sveikatos priežiūros išlaidas, tačiau draudikai pastebi, kad vis dažniau iš tokios draudimo paslaugos – neretai ir gyventojų sveikatos sąskaita – bando pasipelnyti gydymo įstaigos.

Draudimo bendrovės duomenimis, piktnaudžiavimo požymių galima įžvelgti net daugiau nei pusėje sveikatos draudimo sumų panaudojimo atvejų, o siekdamos žūtbūt pritraukti draudikų išmokas, privačios gydymo įstaigos spaudžia gyventojus ryžtis ir visai nereikalingoms procedūroms ar netgi operacijoms.

Anot bendrovės atstovų, piktnaudžiavimo sveikatos draudimu mastai ypatingai išaugo per pastaruosius kelerius metus, o sukčiavimo atvejai tampa vis įžūlesni.

„Nereikalingų su apdraustųjų sveikatos būkle niekaip nesusijusių tyrimų, konsultacijų ir procedūrų už sveikatos draudimo sumas gyventojams bandoma suteikti vis daugiau. Privačios sveikatos priežiūros įstaigos ar gydytojai tokiu būdu siekia gauti didesnes pajamas, tačiau gyventojams tai mažų mažiausiai kainuoja jų brangų laiką, sukelia papildomo streso, abejonių ir netikrumo dėl savo sveikatos būklės“, – sako draudikai.

Vis tik, tokio piktnaudžiavimo pasekmės gali būti ir daug rimtesnės. Suteikiant nereikalingas procedūras, taikant nebūtiną gydymą ar atliekant realios naudos nesuteikiančias operacijas yra žalojama paciento sveikata, kyla įvairių komplikacijų grėsmė, o vietoje efektyvaus sveikatos problemų sprendimo, gydymo procesas išsitęsia ar netgi tampa naujų negalavimų priežastimi.

Be to, draudimo bendrovės teigimu, dėl siekio nesąžiningai išnaudoti sveikatos draudimo sumas pacientų ligos istorijose neretai atsirandantys įrašai apie nebūtus susirgimus gali užkirsti kelią žmogui ateityje įsidarbinti tam tikrame darbe arba palankiomis sąlygomis apsidrausti asmens ar gyvybės draudimu.

Draudikams pasigilinus į konkrečią sveikatos draudimo sumos panaudojimo situaciją ir išsiaiškinus, kad tam tikrų procedūrų ar gydymo išlaidos buvo padengtos nepagrįstai, apdraustajam gali tekti jas kompensuoti iš savo kišenės.

„Gydytojai neretai bando įtikinti pacientus, kad sveikatos draudimo sumų panaudojimas prisidengiant netikromis ligų diagnozėmis ar melagingai nurodžius jų panaudojimo paskirtį yra naudingas ir patiems gyventojams. Pavyzdžiui, draudikams pasigilinus į konkrečią sveikatos draudimo sumos panaudojimo situaciją ir išsiaiškinus, kad tam tikrų procedūrų ar gydymo išlaidos buvo padengtos nepagrįstai, apdraustajam gali tekti jas kompensuoti iš savo kišenės“, – pažymi jie.

Draudikai atskleidžia, kad jau pasitaiko ir tokių atvejų, kai draudimo bendrovei iš gydymo įstaigos pateikiami keli skirtingi išrašai su kone priešingomis išvadomis dėl to paties paciento sveikatos būklės. Pavyzdžiui, viename jų nurodoma, kad pacientas yra sveikas, o tyrimai atlikti tik profilaktiškai, tačiau kitame tie patys tyrimai įvardijami kaip būtini gydant daugybę paciento ūminių susirgimų, priskiriama brangi operacija. Kartais paaiškėjus, kad tam tikrų medicinos ar sveikatos paslaugų išlaidos pagal pateiktus išrašus nėra dengiamos, apdraustieji vos po keleto dienų pristato naują pažymą su naujomis diagnozėmis.

„Apdraustieji turėtų visuomet reikalauti gydymo įstaigų specialistų pagrįsti paskiriamų tyrimų ar procedūrų būtinumą – ypač jei gydytojas jų rekomenduoja atlikti vis daugiau ir labai įvairių – dargi nesusijusių su paciento nusiskundimais. Labai kritiškai reikėtų vertinti ir nepagrįstus gydymo įstaigų reikalavimus mokėti papildomus mokesčius ar atsisakymą pateikti medicininės dokumentacijos kopijas, siūlymus pažymose ir išrašuose nurodyti kitokius, nei iš tiesų atlikta, tyrimus ir procedūras“, – sako draudimo bendrovė.

Anot draudimo ekspertų, sveikata yra pernelyg brangus turtas, kad būtų galima ja rizikuoti siekiant finansinės naudos, todėl tiek patys apdraustieji, tiek jais besirūpinantys gydytojai turėtų priimti atsakingus sprendimus ir neprisidėti prie neteisėtų draudimo išmokų panaudojimo schemų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

komedija

komedija portretas
Visos eilės, visi siuntimai, visi popierėliai kažkam naudingi...Ministerija nieko nemato ir toliau kartoja Verygos mantras:) Ministerija pastebi, kad vaistus galima išrašyti 6 mėn. ir ilgiau, kad nebūtų eilių ir ligoniui nereikėtų rūpintis siuntimais bei kitokiomis kvailystėmis, tačiau vargšai gydytojai NEIŠRAŠO...Jiems daug maloniau, kad žmogus lakstytų kas mėnesį...Daugiau popierių, daugiau siuntimų...

...

... portretas
Ir dar nepamirškim kad tie 'gerieji' gydytojai ir 'vaistus' mums BE REIKALO primeta.

miau

miau portretas
Sveiki izenge i kapitalizma. Niekuo nagalima pasitiketi - nei gydytojais nei sv. draudimo bendrovemis, nes visi siekia tik pelno bet kokia saskaita, o sumokesime mes, mazi zmogeliai.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių